Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nenad Bjelica

Arhitekt novog Dinama koji je ostvario povijesni uspjeh

Nenad Bjelica
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/5
21.02.2019.
u 14:09

Pričekajmo rasplet u današnjem srazu u Maksimiru, no kako god završilo, ovaj Dinamo ušao je u povijest, možemo se samo nadati da će taj sjajni rezultat sad ponavljati i u sljedećim sezonama

Dinamo je tijekom ove natjecateljske sezone ponovno došao do utakmice “biti ili ne biti”. Svaka je bila takva u kvalifikacijama za Ligu prvaka, sve su ih plavi prošli bez ogrebotina, no “popiknuli” su na Young Boysima. U skupini Europske lige odigrali su besprijekorno, sve su te utakmice također bile opisane kao najvažnije i nijednu Nenad Bjelica i Dinamo nisu izgubili, suvereno su prošli skupinu i nakon 49 godina dohvatili su europsko proljeće, rezultat koji nisu ostvarili brojni prethodnici ove generacije, a bilo je u Maksimiru velikih igračkih imena, velikih trenerskih znalaca.

I sad je pred plavima opet povijesna utakmica, bez obzira na to što je u povijest već ušao ulaskom u nokaut-fazu. No, Bjelica želi barem još korak više, za to će mu trebati pobjeda nad Viktorijom Plzeň s obzirom na to da je njegova momčad u Češkoj prosula 1:0 prednost i izgubila s 2:1.

Bjelica nije uspio slučajno

Pričekajmo rasplet u današnjem srazu u Maksimiru, no kako god završilo, ovaj Dinamo ušao je u povijest, možemo se samo nadati da će taj sjajni rezultat sad ponavljati i u sljedećim sezonama. U svakom slučaju, Dinamo do ovog rezultata nije došao slučajno, veliki potez napravljen je kad je Zdravko Mamić krajem prošle sezone nazvao Nenada Bjelicu koji je malo prije toga dobio otkaz u Lech Poznańu. Nisu morali dugo razgovarati, Bjelica je sjeo u svoj automobil i iz svog doma u Klagenfurtu zaputio se u “plave dvore”. Pregovori nisu dugo trajali, Bjelica je inzistirao na svojim pomoćnicima s kojima je godinama radio, a očito je dobio i druge važne ovlasti. Osim već dogovorenih igrača, sam je mogao birati pojačanja i tu je pokazao veliko umijeće. Inzistirao je na igračima koji imaju dovoljno kvalitete, ali i na igračima koji imaju pravi karakter profesionalca. Jer, iako je mlad trener, ima iza sebe puno igračkog i dovoljno trenerskog iskustva.

Bjelica je očito vjerovao u sebe i svoj rad, u ugovor je ugradio klauzulu o premiji po kojoj nije imao pravo na nikakvu dodatnu nagradu, sve dok ne prezimi u Europi. I koliko god da je velika ta nagrada, zaradio je svaku kunu jer je Dinamo podignuo na pijedestal.

Bjelica je obilježio i Osijek, napravio je tamo kao igrač sjajan rezultat.

- S Bjelicom sam imao dobar, vrlo korektan odnos, on je bio vođa momčadi koja je ostvarila najbolji rezultat u povijesti Osijeka. Uostalom, bio je najbolji igrač naše lige (u izboru Večernjeg lista, nap. a.) – kazao nam je o Bjelici njegov nekadašnji trener u Osijeku Stanko Mršić te uputio komplimente svom nekadašnjem učeniku.

– Nisam Bjelicu vidio kao trenera, nego više kao menadžera, a zapravo to i radi. Staložen je momak koji se potvrđuje kao trener. No, mora se priznati da ima i sreće da je bio u pravim klubovima koji imaju dobre uprave, klubovima koji imaju novca i mirno se može posvetiti svojem poslu. U Dinamu je izabrao dobre, radne igrače i to je jamac za uspjeh. Drago mi je da je Dinamo nakon gotovo pola stoljeća uspio proći u europsko proljeće, u jednu novu nogometnu sferu – rekao nam je Mršić kad smo ga pitali o Bjelici.

Bjelica je preživio rat, igrao u Osijeku kad su morali igrati izvan svog grada zbog granatiranja, i nakon odlaska u inozemstvo, vratio se i opet obilježio tu eru Osijeka. Stoga je imao i veliki mural u Osijeku kao jedan od velikana kluba. Nažalost, nerazumni su ga prekrižili zato što je postao trener Dinama.

No, Bjelica je i dalje emotivno vezan za svoj grad u kojem je odrastao. Te dječačke dane provodio je s Igorom Cvitanovićem.

– Živjeli smo blizu, na oko 150 metara. Pokraj moje zgrade bilo je košarkaško igralište i po cijele smo dane bili na njemu i igrali nogomet, tri protiv tri, četiri protiv četiri, ali igrali smo i košarku, “amerikanca”. Ma sigurno smo bili dnevno dva-tri sata na tom igralištu. Bila su to druga vremena, dođeš iz škole, na brzinu napišeš zadaću i odmah van s loptom. Danas na igralištima i livadama nema nikoga, imaju djeca nekakve druge prioritete. Nama je nakon škole, pa i kad smo već trenirali, samo bilo važno još otići na igralište – pripovijedao nam je jednom zgodom Igor Cvitanović o svojem i Bjeličinu djetinjstvu i nije propustio dometnuti:

– I kao klinac bio je super, uvijek je bio pravi, iskreni prijatelj.

Očito je taj iskreni i otvoreni pristup iskoristio i za svoj trenerski rad. Jer, danas u svlačionici Dinama, pogotovu za naše prilike, ogroman igrački kadar. I nismo ni od jednog igrača čuli riječ nezadovoljstva. Bjelica je očito pronašao put na kojem su svi njegovi igrači zadovoljni, osjećaju da su važni. Koliko god je na svoj račun dobio kritike kad je na početku sezone izrotirao svih 11 igrača i samo remizirao sa slabašnim i zbrda-zdola skupljenim Rudešom, to se pokazalo kao dobitna kombinacija od koje Bjelica nije odustao ni danas.

Učio od Aragonésa i Geretsa

– Opekao sam se u bečkoj Austriji, sjajno smo gurali u Europi (izbacili Dinamo, nap.a.), ali smo zbog malog kadra trpjeli u domaćem prvenstvu, zato sam ovdje želio veliki kadar igrača – objasnio nam je svoju sportsku politiku trener Dinama.

Za sebe će reći da nije trener koji prakticira čvrstu disciplinu, vojničku ruka, ali njegovi igrači dobro znaju što se smije, a što ne.

U svojoj igračkoj karijeri skupljao je iskustva trenera koji su ga vodili, a najviše će istaknuti dvojicu:

– U Betisu nisam puno igrao, ali sam puno naučio, pa i o trenerskom poslu. Luis Aragonés, Španjolac koji je bio europski prvak 2008., bio mi je trener, oduševio me kao čovjek. Od njega sam naučio kako se trener treba ponašati. Naravno, radio sam i s drugim velikanima, ali nekako mi se najviše svidjela filozofija Erica Geretsa u Kaiserslauternu. Njegov stil rada prakticiram na treninzima, dakle rad s loptom – objašnjavao nam je Bjelica.

Očito je puno naučio, dojam je da ima obiteljski odnos s igračima. Uostalom, obiteljski je čovjek, svaki slobodni trenutak provodi s obitelji, sa suprugom Senkom i sinovima, kad stigne skoči do Klagenfurta u obiteljsko “gnijezdo”, ali češće supruga i sinovi dođu u Zagreb, a i putovali su na europske utakmice Dinama.

Kako god završila današnja povijesna utakmica, Dinamo je već pobjednik. Ne samo zbog rezultata koje je dosad ostvario nego što ima i trenera koji će još puno toga moći reći.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije