Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI IZBORNIK

Ante Čačić: Neki od mladih reprezentativaca mogli bi već sad igrati u seniorskom nogometu

Čačić Mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
01.11.2015.
u 07:00

Dokazali su da nisu u repki samo zato što su dinamovci

U nedjelju u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu (u Čileu će tada biti 19 sati) mladi nogometaši Hrvatske igrat će u četvrtfinalu SP-a (do 17 godina) protiv afričkoga prvaka Malija. Sjajna pobjeda (2:0) protiv Njemačke u osmini finala donijela je našim dečkima i dodatno samopouzdanje, ambicije su poskočile do samoga vrha.

– Ovi dečki mogu otići do kraja!

Uigranost velika prednost

S tom se optimističnom tezom slaže i izbornik naše najbolje vrste Ante Čačić.

– Iako je već i plasman među osam najboljih veliki uspjeh, uvjeren sam da nas naši mladići mogu još više razveseliti. Imaju pojedinačnu kvalitetu, samopouzdanje, momčadski su jaki, odlično su vođeni, na krilima su zanosa i sve su to argumenti na temelju kojih vjerujem da mogu preskočiti sve prepreke. Svakako treba istaknuti da imaju odličnog vratara, što je na ovakvim natjecanjima iznimno važno – nahvalio je i Čačić našu "hobotnicu" Adriana Šempera, koji je zablistao protiv Nijemaca.

Bi li netko od tih "klinaca" već sad zadovoljio kriterije seniorskog nogometa?

– Naravno! Ima ih nekoliko koji bi već sutra mogli igrati u našim prvoligašima, ali ne pada mi na pamet da ih sad poimence izdvajam. Njihova je najjača snaga baš u toj momčadskoj igri, ne igra svaki pojedinac, ni svaka linija samo za sebe, nego su svi u funkciji momčadi! A to je golema zasluga njihovih trenera u klubu, kao i izbornika Darija Bašića – smatra Čačić.

Sad se, eto, pokazalo da je velika prednost ove momčadi što gotovo svi igraju u jednom klubu, u Dinamu. Uigrani su, naime, gotovo do savršenstva (inozemni TV komentatori to često ističu u svojim prijenosima), a valjda je sad jasno da igraju u reprezentaciji zato što su najbolji, a ne zato što dolaze iz Maksimira. Uostalom, niti su svi rođeni u Zagrebu, niti su svi počeli igrati nogomet u Dinamu – riječ je, dakle, o odličnoj selekciji i još boljem radu s njima.

Šemper, Brekalo, Moro, Lovren, Soldo, Sosa, Kalaica... Ta "sedmorica veličanstvenih" neprijeporno već sad mogu igrati u bilo kojem našem prvoligašu, uključujući i Dinamo. Međutim, treba biti oprezan s njima, nije cilj da ih se rano gurne "u vatru" pa da "izgore". Treba ih strpljivo pričekati da sazriju, kako bi za koju godinu naslijedili Modrića i društvo.

Borili smo se kao lavovi

Milina je nogometnim sladokuscima gledati Brekala, Moru i Lovrena, taj triling "voli loptu" više od svega, dojma smo da bi se najradije rasplakali kad ostanu bez nje! Iako gdjekad imaju i potez viška, to je posve normalno u ovome uzrastu i na trenerima je da ih taktički utreniraju. Bio bi problem da je suprotno, da imaju silnu želju i volju, ali da nemaju tu urođenu tehničku potkovanost, osjećaj za dribling i pozitivnu drskost – to ih, naime, nitko ne može naučiti...

– Odigrali smo najbolju utakmicu u životu, dali smo sve od sebe i zasluženo svladali Nijemce. No, nema vremena za slavlje, pred nama je Mali, također jak i opasan suparnik. Ali puni smo samopouzdanja i vjerujem u plasman u polufinale – kaže vratar Šemper, koji je u četvrtak "spustio roletu" i izludio Nijemce.

– Presretni smo, borili smo se kao lavovi. Bit će tako i protiv Malija, idemo do kraja – rekao je jedan od naših najboljih igrača Josip Brekalo, koji je prije dvije godine bio najbolji strijelac na neslužbenom klupskom SP-u za kadete u Manchesteru, koji su ovi dečki i osvojili... A sad hvataju i službeni naslov najboljih na svijetu!

>> 'Cijelo selo okupilo se u kafiću i gledalo kako moj brat vodi Hrvatsku do slavlja!'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije