Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNI NOGOMETAŠI

ANKETA Tko je veći? Cristiano ili Messi? Polemike nikada neće prestati

Messi i Ronaldo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
24.04.2019.
u 15:34

Želimo da Messi ima dugu karijeru tako da nas može i dalje oduševljavati. Želimo mu produljiti govor, to je plan. On je mlad, vidite to po njegovim nastupima. Stalno napreduje, unosi novosti i vjerujem da je pred njim još mnogo godina igranja – izjavio je šef uprave katalonskog kluba

Barcelona kani zadržati Lea Messija do kraja karijere i poslije nje kao klupskog dužnosnika, procurilo je s Nou Campa.

Predsjednik Josep Maria Bartomeu predviđa da će klupski simbol još biti u dobroj snazi i željan postignuća kad mu u lipnju 2021. istekne trenutačni ugovor, a on proslavi 34. rođendan. Zašto da pridonosi uspjesima drugih klubova, ako se on i Barcelona vole?

– Želimo da Messi ima dugu karijeru tako da nas može i dalje oduševljavati. Želimo mu produljiti govor, to je plan. On je mlad, vidite to po njegovim nastupima. Stalno napreduje, unosi novosti i vjerujem da je pred njim još mnogo godina igranja – izjavio je šef uprave katalonskog kluba.

 

Peléov rekord ide u prah

Bartomeu ne dvoji u ispravnost tvrdnje da je Lionel Messi najveći nogometaš (ili barem napadač) svih vremena. Evo nekoliko najsvježijih pokazatelja u prilog Barceloninu virtuozu. Pogocima u zadnjih mjesec dana Betisu, Espanyolu, Villarrealu i Atléticu, Messi je postao najuspješniji strijelac u istom prvenstvu u konkurenciji značajnih svjetskih prvih liga. Nakon 32 ovosezonska kola, Argentinac je postigao ukupno 416 golova, ostavivši iza sebe i genijalnog Imru Schlossera, strijelca 411 golova u mađarskom prvenstvu između 1905. i 1928., s jednom godinom stanke koju je proveo u Austriji (Mađarska je i u vrijeme Austro-Ugarske imala zasebno prvenstvo i reprezentaciju). Na treće je mjesto pao Jimmy McGrory, koji je između 1922. i 1938. zabio 410 golova u škotskoj ligi. Nismo uključili “monstruma” Josefa Bicana, koji je postigao 446 prvoligaških golova u češkim klubovima, ali ne sve u istoj državi.

Drugo je sjajno  Messijevo dostignuće prvo mjesto na ljestvici strijelaca u važnim prvim ligama za isti klub.

Sa spomenutih 416 pogodaka za Barcelonu “svemirac” je prestigao rečenog McGroryja, koji je upisao 395 golova za Celtic u škotskoj ligi. Zaseban je slučaj njemačke ikone Uwea Seelera, kojemu su pripisana ligaška 444 pogotka za Hamburger SV, no 267 od tog golemog plijena otpada na Oberligu Nord (Višu ligu sjever), a 40 na doigravanje. Prije stvaranja Bundeslige 1963. njemački su se klubovi natjecali u regionalnim ligama, iz kojih su najbolji odlazili u savezno doigravanje.

Budući da su regionalne lige ispod ranga prve lige, što priznaju i njemački statističari, Seeler nije ni blizu vrha ljestvice kojom sad predsjeda Messi.

Idući rekord na koji Messi puca tiče se ukupnog broja golova u svim natjecanjima za jedan klub.

Da bi to ostvario, morao bi prestići njegovo veličanstvo Peléa, koji je između 1956. i 1974. podario Santosu senzacionalna 643 gola.

Kad se O Rei (Kralj) povukao, taj se rekord doimao nedostižnim, no Messi mu se primaknuo na 46. Budući da mu do konca sezone preostaje šest utakmica u prvenstvu, jedna u kupu (protiv Valencije) i najmanje dvije u Ligi prvaka (protiv Liverpoola), razmak bi se mogao još smanjiti.

Messi je ove sezone već prestigao Gerda Müllera, vlasnika 564 natjecateljskih golova za Bayern na drugom mjestu ljestvice strijelaca u jednom klubu. Davno je prešišao Fernanda Peyrotea i njegova 544 za Sporting, Bicanovih 534 za Slaviju, Seelerovih 507 za Hamburger, Eusebijeva 473 za Benficu i Cristianovih 450 za Real Madrid.

>>> Pogledajte unutrašnjost privatnog aviona Cristiana Ronalda

Messi i Ronaldo
1/11

Messi 0,93 gola po susretu!

Koliko mu nedostaje do Brazilca? Argentinski mag postiže između 40 i 50 golova po sezoni pa bi ga mogao uhvatiti prije kraja 2019./2020., taman za dvadesetu godišnjicu dolaska u Barcelonu.

Budući da će tada imati samo 33 godine još će imati vremena odmaknuti se na čelu i postaviti rekord koji će odoljeti cijelo stoljeće. Otkad se ljetos Cristiano Ronaldo preselio u Juventus, zahuktala se borba za međusobni primat u prvoligaškim i ukupnim klupskim golovima.

Prije početka sezone CR je odmicao Messiju za 15 golova u prvenstvu i za 21 u svim natjecanjima, no približio se na korak! Postigavši 33 gola u La Ligi, 14 više od Cristiana, Messi trenutačno zaostaje samo za jedan ligaški gol (416:417)! U ukupnom zbroju, ove je sezone zabio 45 golova prema 26 CR-ovih. Messi se zasad može pohvaliti i znatno boljim prosjekom golova od svog rivala. Cristiano je odigrao 122 klupske utakmice više od Messija - 94 u prvenstvu i 28 u drugim natjecanjima. To znači da Argentinac u prosjeku nadmašuje CR-a za 0,13 golova po utakmici (0,88:0,75), odnosno za 0,16 golova (0,93:0,77) računajući samo prvenstva.

>>> Pogledajte kolika je vrijednost hrvatskih nogometaša

Komentara 10

LU
lukathereem
16:52 24.04.2019.

Najbolji igrač ikad je Ronaldinho

Avatar majkuvam
majkuvam
23:20 24.04.2019.

Glupo pitanje tko je "veći" jer je odgovor poznat i jasan.Ronaldo je 187 cm a Messi 170cm.Sasvim drugi rezultat je također jasan kada se pita tko je bolji...

Avatar dzambo
dzambo
18:57 24.04.2019.

Obojica su ''odlicni'' a koji je bolji ni bitno...al iza ledja su Maradoni jer obojica nisu osvojila SP a niti sa manjim klubom osvajali jake Europske lige...sto je jos BITNIJE jer u prosjecnom klubu sa puno slabijim igracima oko sebe nego od onih velikih i jakih Europskih klubova tek se onda vidi koliko je pojedini igrac dobar...Messi sa Sevillom i osvojiti prvenstvo barem 2 puta pored R.M. I Barce...i Ronaldo sa Napolijem isto tak i plus barem po jedno osvojeno SP za obojicu E TEK ONDA bi bilo ''dileme''...posto se to nece nikad dogoditi da vidimo kak igraju ''stvarno'' kad su ''sami'' i bez pomoci ostalih zvijezda a posto se to dobro vidi na Messiju kad igra za Argentinu a uostalom HR.Repka ih je isprasila samo tak a njega nigdje...u finalu protiv Njemaca isto tak a veliki igraci se bas tada pokazu....a sto se tice Ronalda on bi jos gori bija da igra za prosjecni klub jer ne bi bilo tocni lopti i dodavanja a on sam samcat ka Maradona to nemoze izvesti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije