Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA ODLUKA...

ANKETA Recite nam, tko je za vas najbolji hrvatski napadač u povijesti?

Hrvatska - Spanjolska
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
03.09.2021.
u 18:39

Sve je veći broj analitičara koji smatraju da je ukupnim učinkom na klupskom i reprezentativnom planu Mandžukić prestigao bivšeg šefa HNS-a i da ga se slobodno može nazvati najvećim hrvatskim napadačem u povijesti

Je li Mario Mandžukić učinkom u svojoj karijeri već nadmašio Davora Šukera? Na vječnoj listi svih strijelaca hrvatske reprezentacije prvo mjesto i dalje uvjerljivo drži Šuker s 45 pogodaka, 12 više od drugoplasiranog Mandžukića koji se nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji oprostio od vatrenih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Međutim, sve je veći broj analitičara koji smatraju da je ukupnim učinkom na klupskom i reprezentativnom planu Mandžukić prestigao bivšeg šefa HNS-a i da ga se slobodno može nazvati najvećim hrvatskim napadačem u povijesti.

Važne uloge Pogledajmo što kaže statistika. “Mister No Good” zabijao je golove u dva finala Lige prvaka i u finalu Svjetskog prvenstva, a zabio je i u polufinalu SP-a gol koji je odveo Hrvatsku u finale. Također, igrao je važne uloge u tri velika kluba – Bayernu, Atleticu i Juventusu, promijenivši tri velike lige. Jednom prilikom izjavio je da je mogao ići i po mjesto najboljeg strijelca u povijesti reprezentacije, ali da ne vidi u tome smisla jer mu je najvažnije da je ostvario najveći mogući momčadski uspjeh. Popis velikih momčadi i reprezentacija kojima je zabijao napadač iz Slavonskog Broda uistinu je impozantan – od Barcelone, Milana, Manchester Cityja, Arsenala, Borussije D., Intera, Rome i Napolija do Francuske, Engleske, Italije, Danske, Srbije, Turske... Velikom Realu zabio je, primjerice, čak pet golova!

Mario je bio najbolji strijelac Eura 2012.  i HNL-a 2009. godine. Bio je igrač godine 2012. i 2013. u Hrvatskoj, s Bayernom je osvojio Ligu prvaka i dva Njemačka kupa te prvenstva, uz po jedan Uefin i njemački Superkup te Klupsko svjetsko prvenstvo. S Atleticom iz Madrida Španjolski kup. S Juventusom je četiri puta osvojio Seriju A, tri puta Kup, dva puta Superkup. S Dinamom je bio tri puta prvak Hrvatske, dva puta je osvajao Kup, a pokorio je i Katar.

U svojih 166 klupskih utakmica zabio je 197 golova, od čega 63 pobjednička. Čak 142 puta je slavio, 12 puta remizirao, 12 puta izgubio. 

11.07.2018., stadion Luznjiki, Moskva, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., polufinale, Hrvatska - Engleska. Hrvatska rezultatom 2:1 poslala Engleze kuci, u finalu ih ceka Francuska. Luka Modric, Mario Mandzukic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

S druge strane, Šuker nije zabio u finalu Lige prvaka, a odigrao je samo nekoliko minuta kada je s Realom osvojio naslov prvaka Europe. Nije igrao ni zabio u finalu Svjetskog prvenstva, a u polufinalu je zabio gol koji nas nije odveo u finale. Na Šukerovoj strani je to što je sa šest postignutih golova bio Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. i što je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije. S Jugoslavijom je bio najbolji strijelac omladinskog SP-a u Čileu 1987. te najbolji igrač EP-a do 21 godine u Rusiji 1990. Igrao je u Sevilli, Realu i Arsenalu od velikih klubova, ali samo je u Sevilli cijelo vrijeme imao važnu ulogu.

Vjerojatno bi netko tu dodao i Brunu Petkovića koji je često znao zadiviti svojim minijaturama u šesnaestercu, a možda i nekoga četvrtoga. Stoga pitamo vas, dragi čitatelji, tko je najbolji hrvatski napadač u povijesti? 

Najpoznatiji slavonski brk Ilija Lončarević kaže kako ne voli uspoređivati igrače različitih generacija. Na jednoj strani imamo profinjenog lukavog strijelca, a na drugoj vječnog fajtera. - Malo je glupo da mi svoje velike igrače suprotstavljamo jedne drugima i vrednujemo ih na način da, čim nekoga stavimo ispred zbog jednog gola ili dvije utakmice, to znači da smo onoga drugoga malo bacili unatrag - kaže Lončarević.

 

Komentara 16

ZA
zagi101
19:33 03.09.2021.

Šuker a gledao sam ih obojicu uživo ali ipak je Davor bio bolji tehničar

GU
General_U
21:47 03.09.2021.

Ovdje se govori o naoadaču tu je Šuker najbolji. Ako gledamo komplet igrača koliko peidonosi obrani i komplet momčadi manđo je jedan od najboljih i meni najdražih orao je manđo od svo do prorivničkog gola . ..

IV
ivica93
19:45 03.09.2021.

Šuker Kao igrač 10 Kao osoba 0

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije