Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENSKI NOGOMET

Ana Dujmović: I Hrvatska će uskoro na SP, to je naš san

07.07.2019.
u 16:58

Zarađujem solidno, mogu si priuštiti sve što mi treba. Automobil? Dobro, to još ne mogu, ali mogu solidno živjeti od svojih primanja

Uoči nedjeljnog finala 8. Svjetskog prvenstva za nogometašice SAD – Nizozemska razgovarali smo s ponajboljom hrvatskom nogometašicom, 23-godišnjom Omišankom Anom Dujmović.

– Iza mene je sjajna sezona. Moj ŽNK Split prekinuo je dominaciju Osječanki i prvi put osvojio naslov prvaka, a toj tituli pridodali smo naslov u Kupu – kaže nam sjajna mlada nogometašica i standardna hrvatska reprezentativka.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Eto, kad ne može Hajduk, mogu nogometašice...

– Da, mi smo prva splitska nogometna ekipa nakon 2005. godine koja je donijela naslov prvaka u Split – smješka se Ana Dujmović.

Zarađujem solidno

Kakav je život nogometne profesionalne nogometašice u Hrvatskoj?

– Zarađujem solidno, mogu si priuštiti sve što mi treba. Automobil? Dobro, to još ne mogu, ali mogu solidno živjeti od svojih primanja. Osječanke i mi smo profesionalke, koliko znam, i ostali klubovi spremaju profesionalizaciju, liga je smanjena na osam klubova kako bi koncentracija kvalitete bila što veća, što je, naravno, i interes reprezentacije – nastavlja Ana.

Hrvatske nogometašice trenutačno su na 56. poziciji u Fifinu poretku i nikada nisu sudjelovale na velikim natjecanjima. Kako vas tretira Hrvatski nogometni savez?

– Vidi se da drže do nas. Reprezentacija uvijek odsjeda u najboljim hotelima, imamo dobre uvjete za treniranje, netko iz HNS-a uvijek nas posjeti na okupljanjima, uglavnom je to gospodin Srebrić.

A predsjednik HNS-a Šuker?

– Ne, on nam još nije došao.

Može li se tretman kakav imate u HNS-u usporediti s tretmanom naših najboljih nogometaša?

– Što god je nama, ženskoj reprezentaciji, bilo potrebno, mi smo to uvijek od Saveza i dobile. E sad, mi se ne možemo uspoređivati s A reprezentativcima; oni su ipak drugi nas svijetu, imaju veliki rezultat iza sebe i zaslužili su sve poštovanje. Kada mi cure napravimo neki veći rezultat, a ja sam uvjerena da će se za nas ubrzo čuti, sigurno ćemo dobiti i veću pozornost u svakom smislu – dodaje Ana.

Zašto ženska reprezentacija nije tako uspješna, nije bila na velikom natjecanju?

– Zato što u brojnim akcijama u kvalifikacijama za velike turnire nikada nismo bile kompletne. Neke cure koje uz nogomet i rade nisu mogle dolaziti zbog obveza na poslu, kao i neke djevojke iz inozemnih klubova. Jedino znam da naša kapetanica Iva Landeka, koja igra u Švedskoj, nikada u deset godina nije propustila nijedno okupljanje reprezentacije – ističe Ana i dodaje:

– U kolovozu počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo u kojima ćemo, nadam se, biti kompletne i izgledati ozbiljnije. Svakoga mjeseca igrat ćemo po dvije utakmice, a budući da znam kako ima puno talentiranih cura i kako smo pune motiva, uvjerena sam da ćemo ostvariti plasman na EP. To je san svih nas, da barem jednom okusimo veliko natjecanje.

Ima li među djevojčicama interesa za nogomet?

– Ima, i te kako ima. U klubovima se bolje radi, djevojčice se okupljaju na regionalnim kampovima. Ženski nogomet sve je popularniji, a sigurno će popularnosti pridonijeti i ovaj SP koji smo mogli gledati na HTV-u. Ja sam gledala sve utakmice – naglašava Ana.

Kad ste se počeli baviti nogometom?

– U trećemu osnovne, tata mi je usadio ljubav prema nogometu. Počela sam u Omišu, gdje sam do 14.-15. godine igrala s dječacima pa sam potom prešla u žensku ekipu. Razdoblje igranja s dječacima bilo mi je jako korisno, to bih preporučila svakoj djevojčici koja se želi baviti nogometom.

Igrale smo protiv Šveđanki

Jeste li igrali protiv nekih reprezentacija sa SP-a?

– Igrale smo protiv Šveđanki koje su sad na SP-u došle do polufinala; u Varaždinu smo izgubile s 0:2, u Göteborgu s 0:4. Tamo kod njih bio je pun stadion, divan ambijent, sjajno navijanje...

Tko je na SP-u igrao najbolji nogomet?

– Talijanke su me jako ugodno iznenadile, čak oduševile, dok su Nizozemke veliko otkriće. Njihov plasman u finale veliko je iznenađenje i moje simpatije u nedjelju bit će na njihovoj strani. Iako mislim da su Amerikanke velike favoritkinje i da će gotovo sigurno biti svjetske prvakinje – zaključila je Ana Dujmović.

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

1/17

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije