Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franko Grgić

Američka stipendija? Radije ću ostati u Hrvatskoj

Mate Ružić i Franko Grgić
Foto: Privatna arhiva
20.03.2019.
u 21:20

Kao od šale preplivao je 1500 metara za 14:56.55 i tako postao prvi Hrvat koji je spomenutu dionicu preplivao za manje od 15 minuta

Kad netko sa 16 godina sruši seniorski rekord, onda je to veliko postignuće. Ali kad sa 16 godina ispuni i A normu za Olimpijske igre, onda je to zbilja pothvat. Jedan takav postigao je mladi plivač splitskog Jadrana Franko Grgić na momčadskom plivačkom prvenstvu u Rijeci.

Kao od šale preplivao je 1500 metara za 14:56.55 i tako postao prvi Hrvat koji je spomenutu dionicu preplivao za manje od 15 minuta (prethodni rekord držao je njegov klupski kolega Marin Mogić – 15:04.45).

No, ako je to za mnoge senzacija, za Franka i njegova trenera Matu Ružića (38) to je bio očekivani rezultat!

U Pariz, po olimpijsku medalju

– Taj je rezultat za 26 sekundi bolji od mojeg vlastitog rekorda, ali očekivao sam taj napredak jer smo dugo radili na tome – kaže 187 cm visoki Franko, učenik drugog razreda splitske Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku...

Nije mu lako uskladiti školske i sportske obveze, za neke je to spartanski život, ali Franko ga je prigrlio jer je posvećen konačnom sportskom cilju, a to je...

Osvajanje olimpijske medalje, svakako. Nadam se da ću do Tokija još puno napredovati, ali na vrhuncu bih trebao biti četiri godine kasnije u Parizu i tada bih se trebao boriti za medalju – napomenuo je Franko.

Na početku je, kaže, trenirao i rukomet, nogomet, boks i tekvondo, ali prije pet-šest godina konačno se odlučio za plivanje.

– Najbolje mi je išlo, a i majka mi je sugerirala da se više posvetim plivanju jer je to zdrav sport. Treniram plivanje od svoje šeste godine u POŠK-u, a 2012. sam prešao u Jadran.

Tu ga je dočekao njegov sadašnji trener Ružić, ali i četiri godine stariji kolega Marin Mogić koji je već prolazio putem kojim sada prolazi Franko (Mogić također ima A normu za OI, isplivao je lani). Kad znamo da je pod Ružićevom rukom stasao još jedan naš plivački dragulj Karlo Noah Paut, koji je sada u zagrebačkoj Dubravi kod Gorana Kežmana, onda se nameće logično pitanje: u čemu je tajna Matina uspjeha?

– Samo rad, tome učim i svoje plivače. Veliki Dražen Petrović rekao je da je za njegove uspjehe pet posto zaslužan talent, a 95 posto rad. I ja se s tim potpuno slažem. Nama nikad rezultat nije u prvom planu, nego rad na taktici i korekcijama, a rezultat dolazi sam po sebi. Puno sam učio i iz svojih pogrešaka; i onih dok sam bio aktivni plivač, a trenirao sam s Dujom Draganjom u Berkeleyu, i onih trenerskih.

Pitam, zapisujem... Puno mi je pomogao HPS, ali i član naše uprave Boris Traljić koji me opskrbio važnom literaturom – kaže Mate sugerirajući nam da Franka ne hvalimo puno, “premlad je, ponijet će ga to, bolje bi bilo da čvrsto ostane s nogama na zemlji”...

Buđenje u pet, u šest – bazen

No, nismo stekli dojam da je Franko nešto puno “poletio”. On dobro zna što želi i ima trasiran put. Neki bi na njegovu mjestu već razmišljali o američkoj stipendiji, ali Franko je od onih koji ostaju ovdje.

– Ne privlači me Amerika. Radije bih ostao ovdje sa svojim trenerom i s kolegom Mogićem koji mi također puno pomaže – kaže Grgić otkrivši nam na kraju kako izgleda njegov prosječni radni dan.

– Budim se u pet, na brzinu nešto doručkujem i potom sam od šest do 7.30 sati na jutarnjem treningu. Od 8 do 14 posvećen sam školi, a potom sam od 14.45 do 17.30 sati na drugom treningu. Nakon toga se najedem i u 21.30 na spavanje.

Komentara 3

OK
okolo
22:15 20.03.2019.

ponos majke i domovine

AR
arijel
05:35 21.03.2019.

Bravo za momke i za trenera.Ucite od najvecih a to je Drazen Petrovic i bio.

DV
Dvogrlo
22:35 25.03.2019.

Geni kameni Zavelimski..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije