Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plavi slavili u Tbilisiju

Ako estetski dojam na startu sezone nije impresivan, Bjeličin rezultatski učinak je neumoljiv

24.07.2019.
u 08:05

Petkoviću je to bio peti realizirani kazneni udarac otkad je stigao u Dinamo, i nema razloga da Bruno sada ne bude stalni Bjeličin prvi izbor za izvođača penala

Još jednom je Dinamo važnu europsku stepenicu preskočio na identičan način kako je harao gotovo cijelu prošlu sezonu, na žalost izuzev protiv Young Boysa kada je bilo najvažnije. U drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka plavi su u Tbilisiju pobijedili Saburtalo s 2:0.

Bjeličina doktrina - čvrsti blok, fanatična obrambena posvećenost, jurnjava u oba smjera i strpljivo čekanje trenutka nadahnuća nekoga od svojih majstora – recept je koji uvijek prolazi kod europskih trećeligaša kao što je gruzijski prvak.

1/16

Tako je Dinamo, gledajući suhi rezultat, rutinski odradio prvi europski ispit, iako u njegovoj igri nije bilo nimalo lepršavosti i šarma, što opet nije bilo ni za očekivati jer plavi su u Tbilisiju bili desetkovani. Dašak čarolije vratit će se kada se u momčad vrati Dani Olmo.

Nismo ih imali pod kontrolom

- Nismo pružili svoj maksimum, nismo bili dovoljno svjesni koliko je ova gruzijska momčad kvalitetna, koliko oni mogu dobro igrati nogomet. Puno je dobrih, brzih, mladih igrača na bokovima, to smo govorili, ali očito nismo uspjeli dovoljno uvjeriti naše igrače koliko su oni dobri – kazao je Dinamov trener Bjelica i nastavio:

- U prvom poluvremenu pokazali su nam da znaju jako dobro igrati, i ako im nisi dovoljno blizu, možeš doći do problema. Tako je i bilo, iako nije bilo nekih velikih šansi s njihove strane. Nekako smo puno trčali u prazno, puno se trošili nepotrebno i nismo ih nikako imali pod kontrolom. U drugom poluvremenu bili smo puno bolji čim smo im stali bliže, čim smo se bolje organizirali u defenzivi, onda smo došli do naših šansi i dvije realizirali od tri-četiri koliko smo imali.

Utakmica u Tbilisiju imala je nekoliko junaka, a prvi koji zaslužuje tu titulu opet je čudesni vratar Dominik Livaković. Njegova briljantna reakcija, mačjim refleksom, nakon šuta Crnogorca Rolovića u 52. minuti spasila je Dinamo velike neugode. U tom razdoblju igre još se činilo kako Saburtalo čvrsto drži glavu iznad vode.

Stvari su počele sjedati na mjesto u 67. minuti kada je do tada gotovo neprimjetni Mislav Oršić udarcem glavom, nakon ubačaja Hajrovića, zakucao loptu u mrežu i otupio oštricu Gruzijaca. Oršiću je ovo bio šesti europski pogodak.

Deset minuta kasnije opet je na sceni Oršić; preoštar start gruzijskog braniča u svome kaznenom prostoru, jedanaesterac i sigurna egzekucija Brune Petkovića. Ovo mu je bio peti realizirani kazneni udarac otkad je stigao u Dinamo, i nema razloga da Bruno sada ne bude stalni Bjeličin prvi izbor za izvođača penala.

Naravno ako ostane u Dinamu, jer šuška se kako je Bruno ovoga ljeta odbio ponudu za transfer od deset milijuna eura. Nastavi li ovako, pitanje je koliko će još moći odolijevati, i on, a još više njegovi maksimirski poslodavci.

Petković je sinoć u nešto više od dvadeset minuta na travnjaku nadmašio učinak Marija Gavranovića koji je počeo utakmicu i u završnici prvoga dijela zapucao kolosalnu šansu.

Imao je sve na dlanu, imao je i dvojicu suigrača u još boljim pozicijama, a kada se odlučio na šut, blokirao ga je obrambeni igrač Saburtala. Gavranović je u Dinamovom dresu postigao samo dva europska pogotka, dok je za Rijeku zabio šest.

Bez primljenog gola

I ostatak Dinamove garniture u Tbilisiju tek je jedva zaslužio prolaznu ocjenu, što protiv ovakvoga suparnika nije plavima moglo nanijeti značajniju štetu.

Vrijedi zapisati da je kapetan plavih, 28-godišnji Arijan Ademi, u Gruziji upisao svoj 58. europski nastup i da nije prošao kalvariju dvogodišnje suspenzije zbog dopinga, možda bi mogao ugroziti Sammirov rekord od 76 europskih nastupa.

Prije uzvratne utakmice sa Saburtalom (30. srpnja u 20 sati, bez gledatelja zbog Uefine kazne), Dinamo će u subotu gostovati u Koprivnici. Ako estetski dojam sa starta nove sezone nije impresivan, Bjeličinu rezultatski učinak je neumoljiv: tri čiste pobjede u tri natjecanja, bez primljenoga pogotka. Gol-razlika 6:0! 

>> Pogledajte sve o herojima koji su prošle sezone Dinamu osigurali europsko proljeće nakon 49 godina

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije