Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča o prijateljstvu

Aco: Zadovoljni smo, film o Divcu i Draženu korektan je

Aco Petrović
Marko Lukunić
17.10.2010.
u 21:01

Ono što je zimus snimano na ulicama Zagreba, na Draženovu grobu i u kući Aleksandra Petrovića, emitirano je prošli tjedan u SAD-u.

Film “Jednom braća” jedan je od 30 dokumentaraca koje je naručila američka televizijska kuća ESPN kako bi proslavila 30 godina postojanja.

U serijalu u kojem su filmovi o Muhammadu Aliju, Wayneu Gretzkom, Mikeu Tysonu, Marion Jones i drugim velikanima našla se i priča o nikad obnovljenom prijateljstvu jugonostalgičara Vlade Divca i hrvatskog patriota Dražena Petrovića.

Istrgnuta i bačena zastava

Narator u filmu je Divac, a zaplet počinje u ljeto 1990., na SP-u u Argentini. Tada je slavni srpski košarkaš navijaču hrvatskih korijena oteo zastavu s hrvatskim obilježjima i bacio je u stranu. To je nešto što Divcu Hrvati nikad neće oprostiti, posebice jer se ni u filmu za to nije ispričao, a što je on pokušao objasniti svojim jugoslavenstvom.

– Tom reakcijom nisam htio pokazati da sam protiv nekoga. Htio sam zaštititi svoj tim, pokazati da smo tim iz SFRJ, ne iz Hrvatske ili Srbije – kaže Divac u filmu.

O tom istom događaju u filmu govore i Rađa i Kukoč:

– Ta glupa priča o zastavi prešla je sve granice, a Vlade je zaradio loš publicitet jer su ljudi izmišljali i dodavali – ustvrdio je Rađa.

– Dodali su da je Vlade tu zastavu pljunuo i gazio – kazao je Kukoč, rekavši i ovo:

– Dobili smo naputak od vodstva reprezentacije da će biti nacionalista i da sve to ignoriramo, da se maknemo u stranu. Znam da Vlade u to vrijeme nije imao pojma što je učinio.

Upozorenja Kukoču


I dok su Kukoč i Rađa nastavili komunicirati s Divcem, doduše prilično diskretno, Dražen je jednostrano raskinuo njihovo prijateljstvo, uvjeren (to se spominje i u filmu) kako Divcu nije žao zbog incidenta sa zastavom.

Kukoč je čak spomenuo da su mu neki poznanici s prve crte bojišnice iz Domovinskog rata kazali da ni slučajno ne priča s Divcem jer bi mogao imati posla s njima.

– Dražen je tada rekao: “Rat je u mojoj zemlji, moji su prijatelji u ratu, ne možemo nastaviti naš odnos kakav je bio do sada” – prisjeća se Draženov brat Aco koji je zadovoljan filmom.

– Napravljen je zanatski profesionalno i činjenično korektno – ustvrdio je Aco.

Komentara 30

KR
kroon
21:44 17.10.2010.

\'\'Tada je slavni srpski košarkaš navijaču hrvatskih korijena oteo zastavu s hrvatskim obilježjima i bacio je u stranu\'\'....drazene brajdicu lukavo si formulirao ovu recenicu....zasto ne napises drazene da je taj navijac gurnuo divcu pod nos zastavu NDH...to se jasno vidi na svakoj snimci i zasto se bojis drazene da tako napises...

OB
-obrisani-
22:02 17.10.2010.

Ja bih samo rekao, bez da likujem ( naprotiv! žao mi je Petrovića!) da se Petrović teško ogrešio o prijateljstvo a da kasnije nije imao vremena da se pokaje jer je nenadano izgubio život.

AN
Andreeejjj
15:04 04.03.2011.

Sin Ace na slici jakooo lići na Dražena. Svaka čast...da li igra basket?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije