Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVAC U NOGOMETU

Abramovič i Glazeri mogu mirno spavati

03.11.2008.
u 09:37

Ponor razlika između Premijerlige i HNL-a očit je i nogometnim laicima. Dvadeset klubova engleske Premijerlige zajedno ostvaruju godišnje prihode od milijardu i 456 milijuna funti, a vrijednost svih igrača iznosi gotovo tri milijarde funti. Brojke su to kakve Prva HNL može samo željeti i sanjati.

Hull bogatiji od Dinama
Usporedbe radi, Dinamov proračun iznosi 60 milijuna kuna (oko 9 milijuna funti), dok Hajduk može godišnje računati samo na polovicu tog iznosa. Čak i najmanji premijerligaš Hull City ima veće prihode od naših dvaju najvećih klubova. Hull godišnje zarađuje 9 milijuna funti (oko 72 milijuna kuna). No, razlike između Prve HNL i Premijerlige ne očituju se samo u financijskim pokazateljima. Svi su engleski klubovi u privatnom vlasništvu, bilo da su ih kupili novopečeni ruski bogataši ( Roman Abramovič, Chelsea), američki biznismeni (Malcom Glazer, Manchester United) ili su pak vlasnici prebogati arapski šeici (šeik Mansour, Manchester City). Svi hrvatski prvoligaši, uz iznimku nedavno privatiziranog Hajduka, registrirani su kao udruge građana, tj. vlasnici su im građani.

Za razliku od engleskih klubova, klubovi Prve HNL dobar dio svog proračuna dobiju od države. Grad Zagreb tako godišnje za Dinamo izdvaja iz svog proračuna oko 40 milijuna kuna. Dugovi su jedini financijski pokazatelj u kojem hrvatski klubovi stoje bolje od engleskih. Već spomenti Hajduk jedini je aktualni prvoligaš koji je proveo privatizaciju zbog nagomilanih dugova. Svi engleski klubovi u većim su ili manjim dugovima. Od najzaduženijeg Manchestera pa do maloga Hull Cityja, koji duguje milijun funti.

Nedavna ekonomska kriza nesumnjivo će se odraziti i na nogomet. Još je svježe sjećanje na slučaj nekad slavnog Leedsa, koji je zbog financijskih problema iz Premijerlige ispao u III. ligu.

Mecene i klubovi
Većina klubova oslanja se na svoje bogate vlasnike, pa kad vlasnicima krene loše, i klubovi to osjete na svom proračunu. Nedavno se u engleskom Guardianu pojavio članak koji preispituje održivost takva načina poslovanja. Velika zaduženost, ovisnost o financijskom stanju svojih mecena, recesija i dugovi natovareni klubovima od samih vlasnika samo su neke od prijetnji koje bi mogle dovesti legende engleskog nogometa do bankrota. Među 20 klubova Premijerlige, sportski najuspješniji klubovi prvi su i u dugovima. Manchester United duguje najviše, čak 667 milijuna, Chelsea duguje 578, Liverpool 350, a Arsenal 416 milijuna funti.

Te brojke same po sebi nisu zabrinjavajuće. Unatoč tomu što su cijene ulaznica među višima u Europi, navijači dolaze na stadione u rekordnom broju. Iako sve više navijača ostaje bez posla upravo zbog svjetske recesije. Ipak, opasan ples nekih klubova po tankoj granici između održive zaduženosti i prezaduženosti mogao bi u slučaju jače recesije završiti katastrofalno. Ukratko, zaduženost nije opasna ako je održiva i ako se ima iz čega otplatiti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije