Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ONI SU HIT

10 zanimljivosti o mladim vatrenima: Da, ostvarili su povijesni uspjeh! I mogu brzo otići iz HNL-a...

SP U17
Foto: Reuters
1/5
30.10.2015.
u 10:28

Osim A-vrste 1998., ni jedna hrvatska nogometna reprezentacija nikad nije bila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva! A Dario Bašić prvi je izbornik nakon Ćire Blaževića koji je doveo momčad do četvrtfinala EP-a i SP-a.

Hrvatski nogometaši do 17 godina hit su i u svjetskim razmjerima. Našoj nogometnoj javnosti nisu tako nepoznati, ali ipak često čujemo pitanja navijača.

Zato Goal nudi odgovore na česte nedoumice oko te sjajne generacije hrvatskog nogometa.

1. Koja je vrijednost tih igrača na nogometnom tržištu?

SP u Čileu sigurno im je povećao vrijednost. Da, najveće talente skauti znaju već neko vrijeme, 2-3 godine, ali nastup na velikom natjecanju diže cijenu i seniorima, a kamoli kadetima. No, o iznosu je jako teško nagađati jer to su maloljetni igrači, pa i da dođe do transfera, moraju se ispoštivati i druge odredbe, nije dovoljno samo platiti samo odštetu klubu. Primjerice, to mora biti preseljenje cijele obitelji iz nenogometnih razloga, kako navodi Fifa. A onda kad se obitelj već doselila u novi grad, maloljetno dijete smije igrati nogomet u klubu iz toga grada.

2. Mogu li oni otići iz Dinama?

Kao maloljetnici, oni nemaju profesionalni ugovor s klubom, kod većine igrača ove generacije to je Dinamo. I premda su na neki način vezani, stipendijskim ugovorom, možda i kakvim građanskim ugovorom s obitelji, kad napune 18 godina zapravo ih nitko ne može natjerati da potpišu profesionalni ugovor s Dinamom. I mogu, poput Murića i Brodića, otići, uz neku minimalnu odštetu novog kluba Dinamu.

3. Zašto je ovo povijesni uspjeh?

Zato što, osim A-vrste 1998., ni jedna hrvatska nogometna reprezentacija nikad nije bila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva! A Dario Bašić prvi je izbornik nakon Ćire Blaževića koji je doveo momčad do četvrtfinala EP-a i SP-a.

4. Tko će od njih biti najveći igrač?

U toj odličnoj i vrlo perspektivnoj momčadi i prije SP-a u Čileu isticala su se dva imena: Josip Brekalo i Nikola Moro. SP je to i potvrdio, no više igrača potencijalno može ostvariti vrlo dobre (reprezentativne) karijere.

5. Ima li i u ovoj momčadi djece hrvatskih iseljenika, novih Kovača, Šimunića, Klasnića...?

Ima, stoper Marin Šverko rođen je u Njemačkoj, igra za Karlsruher, a na SP-u je odigrao 164 minute u dvije utakmice.

6. Ima li koji igrač Hajduka?

U kadru su dvojica, ali pričuvni vratar Šutalo nije došao do šanse pokraj Šempera, dok je Delić u dva nastupa skupio pet minuta.

A ostala četiri pitanja i odgovore na njih pročitajte ovdje

>> 'Ovo nam je najbolja utakmica u životu, zašto ne bismo otišli do kraja?'

Komentara 11

ZI
zigi7darko
11:17 30.10.2015.

Hm, prvi puta sam gledao te dečke, da čovjeku krenu suze na oči kada vidi kako dečki imaju muda i znanja. Dugo vremena nisam također vidio igrača koji tako samouvjereno kreče u dribling protiv tri braniča, oni znaju što slijedi,, no ipak ih prolazi. Bez imalo pretjerivanja, to je radio jako davno Garrincha. Još jedan igrač je prije dvadesetak godina tako slomio cijelu Bundesligu, mislim da je bio srbin i da se je zvao Miloš Đelmaš. Kladim se da su to oni koji znaju nešto o nogometu i primijetili. Nudim okladu da je Brekalo još ove godine u Barceloni, Realu, Bayernu..., kakav igrač majko mila! Dečki su me oduševili do suza, sa znanjem i samouvjerenošću!

MA
MaSpa
11:27 30.10.2015.

Interesantno, kada mladi sportaši odlaze vani igrati raditi i zarađivati, to je najnormalnija pojava.. Kada druge profesije idu vani što trbuhom za kruhom, što iz profesionalnih razloga, to je nacionalna katastrofa.. Pametnom dosta

DU
Deleted user
11:11 30.10.2015.

Ma zar ce odmah bjezati iz drzave i HNL-a, kojeg li glupog naslova..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije