Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPANJOLSKA POSLASTICA

10 razloga zašto je EL Clasico najveći

Cristiano Ronaldo, Real Madrid
Reuters
29.11.2009.
u 08:54

Donosimo razloge zbog kojih je okršaj dva najveća španjolska grada i najboljih nogometaša najbolje lige na sviejtu zaista najveći...

1. VIŠE OD LOKALNOG SUPARNIŠTVA U većini spomenutih derbija, riječ je o gradskim suparnicima. A okršaj Barcelone i Reala nudi okršaj dva najveća španjolska grada, u pitanju je njihov ponos.

2. KATALONIJA PROTIV KASTILJE Katalonija (Barcelona) i Kastilja (Real) dva su potpuno različita područja Španjolske. Katalonija desetljećima teži nezavisnosti, mrzi Francovu čizmu, kad im je bilo zabranjeno čak i korištenje katalonskog jezika. Kastilja je centar političke moći, sjedište kraljevske obitelji. Pobjeda Barcelone je pobjeda bunta, pobjeda Reala je potvrda moći...

3. PODJELA ZEMLJE Kad se igra "El Clasico", zemlja je podijeljena! Svatko u Španjolskoj navija za nekoga od ta dva kluba, tada se potiskuju osjećaji pripadnosti ostalim klubovima i ljudi se odlučuju ili za buntovnu Barcelonu ili za politički centralizirani Real.

4. NAJBOLJA LIGA NA SVIJETU Po ocjenama mnogih nogometnih stručnjaka, španjolska je liga najbolja i najprivlačnija na svijetu. U Španjolskoj se igra najljepši nogomet, lepršav i privačan za oko. Nogometna je strast jako izražena, emocije se razvlače do maksimuma.

5. NAJBOLJI KLUBOVI Barcelona i Real najbolji su i najveći klubovi u najboljoj ligi! Iako se ponekad između njih zna ugurati i neki drugi klub, te su dvije momčadi načelno u vrhu i nerijetko se događa da rezultat derbija utječe i na konačni prvenstveni ishod.

6. NAJBOLJI SVJETSKI IGRAČI U Barceloni i Realu načelno igraju najbolji svjetski igrači. To je i logično jer je riječ o dva iznimno bogata, možda i najbogatija svjetska kluba. Jasno je da nogometna kvaliteta mora biti na najvišoj razini. Usporedimo, primjerice, glasgowski derbi Celtica i Rangersa, nemjerljiva je razlika u igračkoj kvaliteti.

7. VELIK BROJ DOMAĆIH IGRAČA Iako mogu kupiti koga god požele, i Barcelona i Real svoje klupske politike temelje na domaćim igračima. U Barci su domaći dečki Valdés, Puyol, Xavi, Iniesta i Krkić, a Messi je iz Argentine doveden kao junior. Real ima Casillasa, Raúla, Gutija... A "pridošli" su iz najviše svjetske klase.

8. BOGATA POVIJEST I IGRAČI IZDAJNICI Oba kluba imaju bogatu povijest, niz trofeja, vojsku navijača iza sebe. U međusobnim odnosima vlada suparništvo, ali je nerijetko sve znalo iskočiti iz sportskih okvira. A igrači koji su igrali za oba kluba, uvijek ih u onom prvom klubu drže izdajnicima! Zadnji u tom nizu bio je Luis Figo, koji je nakon odlaska u Madrid postao u Barceloni "persona non grata"! Spomenimo da je Robert Prosinečki igrao i za Real i za Barcelonu...

9. VELIČINA STADIONA I Nou Camp (Barcelona) i Santiago Bernabeu (Real), veliki su, grandiozni stadioni. S 98.772 sjedeća mjesta (nekad je imao i 118.000), Nou Camp je najveći stadion u Europi. Bernabeu, pak, prima 80.400 ljudi. Recimo da u Španjolskoj postoji nepisano pravilo (zbog sigurnosti) da Barcini navijači organizirano ne putuju na utakmice u Madrid i obrnuto.

10. VELIKE UTAKMICE "El Clasico" u pravilu na terenu opravda velika očekivanja i naziv najvećeg svjetskog derbija. Mnogo je utakmica ostalo u pamćenju pristalica nogometa, vrlo je malo bilo derbija koji su odmah zaboravljeni. I zato se u cijelom svijetu s posebnim guštom dva puta godišnje čeka "El Clasico".

Komentara 8

BL
blaugrana
12:22 29.11.2009.

Večeras će Real saznati da je uzalud potrošio pare.....

PU
Pukovnik
10:09 29.11.2009.

\"Bravo\" Jurišiću, kako si ga samo muški nasrao! Španjolska liga nije najbolja na svijetu, jer kako može liga biti najjača ako ima samo dva dobra kluba (s time da Real već godinama ništa pošteno nije osvojio), možda eventualno možemo dodati Sevillu? Engleska liga, primjerice ima 7-8 odličnih klubova, konkurentnost upravo radi te jačine klubova je daleko veća nego u Španjolskoj. U posljednjih nekoliko sezona Englezi dominiraju Ligom Prvakom, najboljim klupskim natjecanjem na svijetu. A kad smo kod domaćih igrača, najbolji igrači i Reala i Barcelone su stranci. Pa ako si toliki ljubimac Španjolaca, pokušaj biti barem malkice objektivan, a ne da sereš kao i svi ostali novinari ovih smiješnih novina.

IN
inspektor
10:59 29.11.2009.

ja bi reko da je najljepsi, najbrzi i najbolji naj naj nogomet u engleskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije