Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Popović
Autor
Jasmina Popović

Smrt neželjenog Saveza za Europu

Šeks (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
23.05.2011. u 12:00

HDZ se, najčešće u liku Vladimira Šeksa, nije ustručavao svako malo napasti i optužiti SDP ili HNS da koče ulazak u EU.

Savez za Europu konačno je, iako ne i službeno, mrtav. Istina, mnogi su cijelo vrijeme sumnjali da doista postoji – jer odnosi HDZ-a i SDP-a kao vodećih političkih snaga nisu nikada, čak ni po pitanju ulaska u EU, izgledali ni prividno harmonično – ali nakon najnovijih šamaranja o tome tko usporava i sabotira ulazak u EU, ni jedna se strana na njega više ne treba pozivati.

Savez je ispustio dušu uoči konačnog finala, zaključenja pregovora s EU, poput neželjenog čeda – iznjedrenog u jednom trenutku iz prisilne ljubavi HDZ-a i SDP-a – koje je napušteno i zanemareno. Pokazujući time još jednom koliko su kratki dometi hrvatske političke scene, uvijek raspoložene za međusobno "natpljuvavanje" i posve nesposobne da, i oko najvažnijih tema, postigne stvarni konsenzus.

Još otkako je 2005. godine sklopljen između Sanadera i Račana, u javnosti prevladava dojam da su sve strane u njemu s figom u džepu. Ne zbog toga što neka od njih ne želi ulazak Hrvatske u EU, već zbog toga što cijelo vrijeme traje nadmetanje oko zasluga i nikada nije napravljen stvarni i zajednički plan po kojem bi se problemi zajednički rješavali, a zasluge pravedno dijelile.

HDZ se, najčešće u liku Vladimira Šeksa, nije ustručavao svako malo napasti i optužiti SDP ili HNS da koče ulazak u EU. "Počašćena" je time bila i Vesna Pusić prije godinu dana i Zoran Milanović prije tri dana. Oni su pak uzvraćali HDZ-u utopljenom u afere da snosi krivicu za svaki zastoj koji se dao naslutiti iz zagonetnih izjava brojnih bruxelleskih činovnika. I je li konačno nesretni Savez završio svoj život zbog ljubomore Zorana Milanovića koji, kako tvrdi Šeks, ne može podnijeti da predsjednica HDZ-a završi tu (pre)dugačku priču i upiše je u svoju političku biografiju? Ili, kako tvrde u SDP-u, zbog toga što Kosor bahato svojata ulazak Hrvatske u EU i nikome drugome ne želi priznati zasluge u lobiranju, iako je "SDP učinio više od bilo koje druge stranke" pomažući da Hrvatska postane prihvatljivi partner EU? Ili, što je najvjerojatnije, jer smisao njegova makar i formalnog postojanja nestaje s krajem lipnja. Milanovićevo rezolutno odbijanje premijerkina poziva da zajedno krenu u kampanju motiviranja euroskeptičnih građana za pozitivan ishod referenduma o ulasku u EU samo je konačni coup de grâce Savezu. Njezin je poziv licemjeran jer, namjerno, nakon svega što se događalo, javno poziva onoga za koga zna da to neće prihvatiti da bi još jednom naglasila vlastitu požrtvovnost i pokazala kako joj je teško s tvrdoglavim šefom opozicije koji se nije spreman žrtvovati za "hrvatsku stvar". S druge strane Milanovićeva je reakcija posve logična. Nakon svega što je govorio o Kosor i HDZ-u, bilo bi smiješno da sad prihvati turneju s premijerkom i obraća se građanima zajedno s njom glumeći zajedništvo u ostvarivanju "nadnacionalnog" cilja. Uostalom, padne li EU na referendumu, moći će reći da s time nema ništa, a prođe li, tim bolje, jer i tako će u tom rezultatu, kako vjeruje, uživati u Banskim dvorima.

Komentara 16

OB
-obrisani-
13:09 23.05.2011.

Kao da nismo nista nauculi. Šta smo dobroga dobili u zajednicama? Kao da nismo okusili savez sa Mađarima,Austrijancima pa razne Jugoslavije,Srboslavije i sada opet želimo u neki \"ravnopravni\" savez država. A ovi što nas vode u tim TAJNIM PREGOVORIMA ,jer samo ta povlaštena politička elita zna šta su ispregovarali tj. popustili ,ionako samo gledaju svoje povlastice (preračunato u eurima).A tko će nas uvesti u tu neprirodnu zajednicu ionako je manje važno.Ulizice zajedno ili posebno...svejedno....isto nam se piše.

PR
prepri43
14:01 23.05.2011.

Jedino pozitivno u cijeloj toj igri je da iz Europske unije možeš izići kada hoćeš! Barem zasada! Da li će se to pravo kasnije konzumirati ,još se ne zna! Mislim da se najveća opasnost krije u budućnosti oko regionalizacije, koja je ustvari sinonim za prekrajanje sadašnjih granica. Tome problemu treba posvetiti najveću moguću pađžnju!

Avatar seneka
seneka
12:25 23.05.2011.

Neznam tko ih je ovlastio da u ime NARODA vuku zemlju u neželjene asocijacije. Dakle napraviti sve za ulazak (dati banke,inu,i sve što vrijedi) a unda pitati licemjerno narod za ulazak. Koji konji.. Što je pametnom sramota,budali je dika, pa se hvale ko je više doprinio ulasku u omraženu tvorevinu ,dok svi drugi narodi nastoje izaći iz nje. Pa još i njegova exselencija Bozančić.. Ludnica...raspad...majka Popovača...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?