Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenci se ne boje za svoje štedne uloge, ali očekuju pad standarda

13.10.2008.
u 13:03

Zbog financijske krize i nadolazeće recesije Slovenci se boje za pad osobnog standarda, ali nisu zabrinuti za svoju ušteđevinu jer se drže klasične štednje u domaćim bankama, a manje je onih koji su svoj novac ulagali u riskantnije domaće ili strane "financijske instrumente", pokazale su potkraj prošlog tjedna provedene ankete, koje su u ponedjeljak objavili vodeći dnevnici.

Čak 86 posto ispitanika u anketi vodećeg lista "Delo" ocijenilo je da je njihova ušteđevina u bankama sigurna pošto je Vlada najavila državna jamstva za sve pologe građana bez ograničenja. Više od 60 posto ispitanika "Dela" ocijenilo je, međutim, da će nadolazeća kriza i recesija utjecati na njihov životni standard, a u anketi ljubljanskog lista "Dnevnik" to očekuje više od 90 posto ispitanika.

"Delo" na osnovi ankete navodi da 45 posto Slovenaca najvećim dijelom štedi u domaćim bankama, a vrijednosnice investicijskih i uzajamnih fondova posjeduje tek svaki peti štediša. Slovenski tisak navodi da su mjere o povećanju jamstava za štednju u domaćim bankama smirile štediše, jednako kao i uvjeravanja ministra financija Andreja Bajuka da je "lokalni optimist, ali i globalni pesimist" kad je riječ o izgledima za rješenje sadašnje novčarske krize i nadolazeće recesije.

Slovenski mediji ističu i izjave premijera Janeza Janše kako će Ljubljana mjerama slijediti poteze Europske unije i zemalja eurozone te da domaće slovenske banke nemaju riskantnih kreditnih plasmana koji su izazvali velike teškoće u bankovnim sustavima nekih velikih zemalja.

Slovenski tisak najavljuje da će se posljedice krize i recesije vjerojatno osjećati nekoliko godina te da su zbog smanjenih narudžaba iz inozemstva i očekivana pada domaće potražnje najugroženija proizvodnja luksuzne robe i široke potrošnje.

Tisak navodi da se u teškoćama mogu naći velika domaća poduzeća, koja su najviše "globalizirana", odnosno okrenuta svjetskom tržištu, te banke koje su u zadnjih nekoliko godina servisirale menadžerske otkupe u tvrtkama putem hipotekarnog uloga njihovih dionica, čija je vrijednost u međuvremenu jako pala.

Jačanje potencijala banaka kako bi se osigurala njihova sposobnost davanja zajmova gospodarstvu mogla bi biti jedna od idućih mjera sadašnje Vlade u odlasku još prije nego se sastavi nova Vlada lijevog centra, navode slovenski mediji.

(Hina)

Želite prijaviti greške?