Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slaba gospodarska očekivanja pritišću burzu

12.11.2008.
u 10:04

Zbog slabih gospodarskih očekivanja u 2009. godini, mnogi ulagači povukli su se s tržišta pa većina analitičara očekuje danas nastavak niske likvidnosti na Zagrebačkoj burzi.

Od devet analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih četiri očekuju danas pad Crobexa, tri porast, a dvoje stagnaciju.

Indeks Crobex jučer je potonuo 4,74 posto, na 2112 boda. Redovni promet dionicama iznosio je svega 33 milijuna kuna.

- Očekujem nastavak klizanja Crobexa. Ovako niska razina prometa i jednolično trgovanje pokazuju da interesa na burzi gotovo da i nema. Među ulagačima prevladava oprez, jer svaki dan pristižu nova upozorenja, loše vijesti i prognoze o tome kako će biti iduće godine - ističe Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki To One.

I na svjetskim burzama vlada oprez. Malo je područja, bila to automobilska industrija, stanogradnja ili prodaja kave, pošteđeno od pada potrošnje, zbog čega su cijene dionica jučer na Wall Streetu pale drugi dan zaredom za otprilike 2 posto.

Jutros su i cijene dionica na većini azijskih burza pale jer je sve više vijesti koje potvrđuju da najveća svjetska gospodarstva klize u recesiju, a niz kompanija smanjuje procjene budućeg poslovanja.

Jučerašnja izjava premijera Ive Sanadera da u Hrvatskoj nema razloga za pesimizam zbog svjetske financijske krize, ali ima razloga za ozbiljnost i suočavanje s problemima, te procjene analitičara da bi gospodarski rast u 2009. mogao usporiti na 2 posto, zabrinule su ulagače, ističu pojedini analitičari u Hininoj anketi.

S time povezuju i jučerašnju pojačanu prodaju koja je uslijedila u posljednjima satima trgovanja i srušila Crobex 4,74 posto.

U uvjetima kada je dosta toga još nepoznanica i u svjetskom i u domaćem gospodarstvu, a očekivanja loša, većina ulagača odlučila se povući s tržišta dok situacija ne postane jasnija, kaže Vorkapić.

- Cijene dionica sada su već toliko niske da je većim dijelom u njih uračunato očekivanje loše 2009. godine u gospodarskom smislu - smatra Vorkapić.

Danas će premijer Sanader sa suradnicima održati radni sastanak s predstavnicima HUP-a, sindikalnih središnjica, uprava trgovačkih društava u pretežnom vlasništvu RH, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova te Udruge općina RH. Na sastanku će raspravljati o mogućnostima postizanja socijalnog sporazuma u uvjetima svjetske financijske i gospodarske krize.

Na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima HUP-a i sindikalnih središnjica dogovoreno je da poslodavci neće koristiti situaciju kako bi se riješili radnika koji su im otprije višak, iako je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak najavio da će otpuštanja ipak biti. Mediji pišu kako se sindikate nagovara da pristanu na politiku zamrzavanja plaća u idućoj godini.

Tržišni sudionici iščekuju i prve naznake prijedloga državnog proračuna za 2009. godinu, ponajprije u segmentu planiranih ulaganja u infrastrukturne projekte.

- Brojne kompanije svojim prihodima u znatnoj mjeri ovise o infrastrukturnim projektima koji se financiraju iz proračuna. Čekamo prijedlog proračuna da vidimo kako će se ponašati država u vrijeme krize - kaže Vorkapić.

Dodaje kako sada nema značajnijih pomaka cijena dionica, jer unatoč dobrim poslovnim rezultatima kompanija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, svi očekuju da oni neće takvima i ostati ubuduće.

- Još je nejasno gdje je dno na tržištu kapitala. Kada vidimo rast prometa, bit će to prvi pozitivan znak za burzu - zaključuje Vorkapić.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?