Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM U zagrebačkoj bolnici 'Rebro' umro književnik Simo Mraović

Simo Mraović - Odlazak čovjeka boljeg od njegova vremena

16.12.2008.
u 09:31

Jedan od najomiljenijih zagrebačkih pjesnika i prozaika, urednika i performera, kolumnista i intelektualaca Simo Mraović preminuo je u bolnici "Rebro" nakon duge i teške bolesti. Još ovog proljeća bio je na sajmu knjiga u Leipzigu na koji je putovao u kolicima, onemoćala tijela, ali bistre glave.

Onda je u travnju u Gliptoteci tihim glasom, ali vrlo živih očiju govorio o zbirci priča Dražena Ilinčića koju je na sebi svojstven način inicirao. Jer, bio je Mraović ne samo darovit pisac nego i lucidan urednik u izdavačkoj kući Pop i Pop. Nikada nije bio samo literarni Narcis, premda je volio (i znao) biti u centru pažnje.

Posljednji Simin blog

'Pišem i tražim radost u svakom trenutku'



Rođen je u Kutini 1966. godine, u Zagrebu je studirao, a još od mladenačkih dana bio je veliki zaljubljenik i energični svećenik poezije, severovac u punom značenju te riječi. Severa je radije kazivao nego svoje stihove, a u prostorijama studentskog društva “Ivan Goran Kovačić” vodio je tribinu čiji je vrhunac bio poetski dvoboj legendarnog Josipa Severa i kasnijega generala Ivana Tolja.

Objavio je brojne pjesničke zbirke (“Sezona otrova”, “Između usana”, “Laku noć Garbo”...), a ljubitelje proze zadivio je romanom “Konstantin Bogobojazni”, koji je sam nazvao manjinskim. Roman u kojem su ispisane neke od najdirljivijih stranica novije hrvatske proze u Hrvatskoj je imao nekoliko izdanja, a preveden je na bugarski, ukrajinski i francuski.

Dobronamjerni i suptilni Simo volio je seks, a valjda je i seks volio njega, pa je na T-portalu vrlo otvoreno ljudima davao ljubavne i erotske savjete i tako izborio golemu blogersku popularnost. Bio je Simo bolji od vremena u kojem je živio.


Njegova djela

Djela su mu prevođena i objavljivana na slovenskom, poljskom, rumunjskom, madžarskom, ukrajinskom, bugarskom i talijanskom jeziku. Bio je član Hrvatskog društva pisaca, Društva hrvatskih književnika (DHK) i švedskog PEN-a. U dvadesetak godina književnoga stvaralaštva objavio je zbirke pjesama "Sezona otrova", "Rimljanima nedostaje milosti", "Na zemlji je sjena", "Između usana", "Laku noć, Garbo", "Gmuend", "Nula nula". U 2001. izašao mu je prvi roman, "Konstantin Bogobojazni", a prošle godine objavio je i zbirku eseja "Bajke za plažu".


Biškupićeva sućut u povodu smrti Sime Mraovića

Ministar kulture Božo Biškupić danas je uputio izraze iskrene sućuti obitelji Sime Mraovića zbog gubitka voljene osobe, istaknutoga hrvatskog književnika. Navodeći kako će ostati zapamćen kao pjesnik, romanopisac, vrstan urednik i novinar te kao izuzetno duhovit i pronicljiv kolumnist, ministar u brzojavu stiče da će se odlaskom vedrog duha suvremenoga hrvatskog književnog izričaja stvoriti velika praznina ne samo u kulturnom, književnom svijetu, već i u životima mnogih čitatelja. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?