Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovno na malim ekranima

Zijad Gračić otkrio kako se pripremao za ulogu u seriji 'Novine': I glumci i novinari trebaju neovisnost

Zijad Gračić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
19.12.2016.
u 12:38

Budući da doista dajem sve od sebe na pozornici, nemam nekog posebnog poriva skretati pozornost na sebe i u privatnom životu...

Omiljenoga televizijskoga, kazališnoga i filmskoga glumca Zijada Gračića na malim ekranima ponovno gledamo u dramskoj seriji „Novine“ na HRT-u. Tumači kompleksan lik, glavnog urednika Martina Vidova.

- On je posvećen čovjek, profesionalac, urednik utjecajnih novina koje prolaze kroz turbulentna vremena. S druge strane, krvav je ispod kože. To i jest bila i redateljeva i scenaristička ideja da se svi likovi prikažu kao obični ranjivi ljudi sa svojim problemima - kaže 57-godišnji umjetnik, opisujući kako se pripremao za lik Martina.

Tražen na svim stranama

- Razgovarao sam sa scenaristom Ivicom Đikićem, koji mi je rekao da će se mnogi iz novinarskog miljea prepoznati. Bilo mi je intrigantno naći se u toj ulozi jer je novinarska profesija jako zanimljiva, odgovorna, stresna i zahvalna za nas glumce. Još ako se toj temi dobro pristupi, produkcijski i scenaristički, može ispasti jako zanimljiva. Pogotovo kad se uzmu okolnosti i previranja u Lijepoj Našoj, vidi se da nije lako biti na čelu jedne novinske kuće. Novinari trebaju neovisnost, kao i mi glumci. Ako se u kreativan rad upletu neprofesionalizam, privatni interesi, stvari se jako kompliciraju - kaže popularni televizijski, ali i kazališni glumac.

- U svojoj matičnoj kući, zagrebačkom HNK-u, obavljao sam sve postojeće poslove, igrao stare predstave, spremao nove, a posljednjih pet godina traže me i druga kazališta. Dvaput sam gostovao u kazalištu Marin Držić u Dubrovniku, redatelj Ivica Kunčević me pozvao u dva projekta, a prije dvije godine GK Požega. U lipnju me kontaktirao Matko Raguž i pozvao da sudjelujem u predstavi „Taksimetar“, na koju sam jako ponosan - kaže Zijad koji, što je stariji, sve manje privatno glumi.

Zaobilazi buku i gužvu

- Budući da doista dajem sve od sebe na pozornici, nemam nekog posebnog poriva skretati pozornost na sebe i u privatnom životu. Prije sam volio bučna mjesta s puno ljudi, sad više uživam u miru i tišini - kaže glumac koji je već 27 godina u sretnom braku s diplomiranom ekonomisticom Katarinom.

- Oženio sam se s trideset godina kada sam ocijenio da je došlo vrijeme za ženidbu, kad sam prepoznao da sam naišao na pravu osobu. Drago mi je da sam dobro procijenio. Uživam u našem zajedničkom životu - kaže o supruzi s kojom ima 26-godišnjeg sina Ariana i 17-godišnju kćer Korinu, koja i sama opipava glumački svijet u dramskoj sekciji ZKM-a. 

Komentara 1

LI
liskovaca
15:16 19.12.2016.

sam si plaćaj doprinose!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije