Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Zbog zlatne Ruže Tereza je zanijemjela od šoka, a Ana Karić vrištala od sreće

Foto: Robert Anic/Pixsell, VL
1/4
24.04.2020.
u 07:00

Zlatne ruže dodijeljene su istaknutim laureatima koji su na poseban način zadužili kulturu i obilježili 20. stoljeće. Zlatna ruža bila je mnogo veća i raskošnija od crvene, a izradio ju je kipar Petar Dolić

Ako je ruža kraljica cvijeća, onda je Večernjakova ruža bez sumnje kraljica medijskih nagrada. Iako svako priznanje za osobu koja je dobila Ružu ima posebno značenje, jedna se ipak ističe u moru dodijeljenih priznanja. Istodobno s dodjelom Ruža za 1999. godinu, dodijeljene su i milenijske ruže osobama koje su na poseban način zadužile kulturu i obilježile 20. stoljeće. Te godine, uza sve redovite kategorije, birale su se najznačajnije TV osobe, glumci, glazbenici stoljeća kao i najbolja TV serija, najbolji film i najbolja pjesma.

1/4

Skulptura Ruže 20. stoljeća bila je mnogo veća i raskošnija od statue koja se dodjeljivala tijekom godišnjih dodjela, a izradio ju je akademski kipar Petar Dolić. I dandanas taj raskošni cvijet zauzima posebno mjesto u domovima laureata. Nažalost, mnogi od njih više nisu s nama pa njihove Ruže s ponosom čuvaju članovi njihovih obitelji.

Foto: Robert Anic/Pixsell

Priznanje za predan rad
Milenijska nagrada za TV osobe godine završila je u rukama dvoje televizijskih doajena, Olivera Mlakara i Helge Vlahović-Brnabić. – Kad god mi netko spomene Večernjakovu ružu, prisjetim se nekih lijepih trenutaka i razdoblja života kada sam predano radio, bio uspješan, a onda za to i dobio nagradu – kazao je Mlakar koji u svojoj kolekciji ima četiri Ruže i jednu stoljetnu. – Ruža stoljeća na neki je način zaokružila sve ove prethodne, a čini mi se da je bilo logično da je dobijem jer, prema mom sjećanju, bio sam televizijski voditelj s najviše Ruža na polici – izjavio je za Večernji list legendarni voditelj iza kojeg su brojni projekti od kojih su mnogima u sjećanju najviše ostali “Kviskoteka” i “Kolo sreće”.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Jedna od najpopularnijih voditeljica u prošlom stoljeću bila je Helga Vlahović-Brnabić. Neprežaljena Helga zbog viroze nije mogla prisustvovati svečanoj dodjeli, no odmah nakon dodjele javila se u redakciju kako bi izrazila svoju sreću zbog dobivanja milenijske Ruže. Sve je, naravno, prokomentirala u svom duhovitom stilu. – Zlatna Ruža 20. stoljeća ispunila me neopisivim zadovoljstvom. Ona je poput Oscara za životno djelo, samo što sada ja, na žalost, neću moći tražiti 25 milijuna dolara (smijeh). Šalu na stranu, Ružom sam privukla pozornost i mlađe publike, kojoj je pomalo maglovito što se to u TV mediju događalo dok su njihovi roditelji bili mladi, a televizori emitirali crno-bijele slike. To je nagrada koju nitko ne može ignorirati i ona će me sigurno pratiti u godinama koje dolaze i u kojima imam jako puno posla. Baš kao što nitko u mojem domu ne može previdjeti tu prelijepu skulpturu – izjavila je Vlahović-Brnabić.

Foto: Robert Anić/Pixsell, Žarko Bašić/Pixsell

Nagradu za glumačko ostvarenje proteklog stoljeća dobili su Ana Karić i Boris Dvornik. Vijest o nagradi Anu je dočekala potpuno nespremnu. – Ja vam to ne vjerujem – samo je kratko izustila diva hrvatskog glumišta nakon što ju je naša novinarka obavijestila da Ruža ide upravo njoj u ruke. Kad je shvatila da nije riječ o šali, Karić, iza koje su brojne kazališne, filmske i TV uloge, počela je doslovno vrištati od sreće. Nagradi se nije nadao ni velikan Boris Dvornik kojeg su te godine upravo čitatelji odabrali za glumca koji je svojim ulogama u filmovima i TV serijama obilježio 20. stoljeće. Njegov dolazak na svečanu dodjelu mnoge je ugodno iznenadio.

Iznenadni dolazak
– Samo sam skoknija povirit jer sam u Zagrebu zbog nekih obveza – rekao je Dvornik te Ružu nazvao nagradom najviše kategorije. Glazbenicima prošlog stoljeća proglašeni su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević i Prljavo kazalište. Tereza, iza koje je već tada bila respektabilna domaća i inozemna karijera, zanijemjela je od šoka nakon što je saznala da je osvojila to prestižno priznanje. – Sjećanje na Ružu je vrlo lijepo i ostat će lijepo dok je mene i Ruže. Uvijek će mi biti drago sjećati je se – izjavila je dubrovačka diva.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL/Vecernji list

Stoljetnom Ružom okitio se i legendarni Oliver Dragojević. – Večernjakova ruža priznanje je koje uvijek dobro dođe. To je potvrda da dobro radite svoj posao – istaknuo je. Milenijsku Ružu u kategoriji glazbenika osvojili su i članovi sastava Prljavo kazalište koji su prestižno priznanje dobili i za pjesmu “Mojoj majci” koja je proglašena pjesmom 20. stoljeća. Kultni film Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” proglašen je filmom stoljeća, a Ruža za najbolju i najpopularniju domaću seriju pripala je omiljenim “Gruntovčanima” koji su obilježili 20. stoljeće zbog čega su i nagrađeni zlatnom statuom.

Foto: arhiva vl

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije