Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gabi i Arsen

Zbog iznenadnog šoka su ostali bez djeteta: 'Nazvali su je i rekli da je Arsen izgorio u nesreći'

Arsen Dedić i Gabi Novak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
05.05.2020.
u 17:07

Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jest život s Gabi, rekao je Arsen jednom prigodom.

To nije bila ljubav na prvi pogled, kako je jednom prilikom Arsen Dedić rekao, između njega i Gabi Novak nije bilo ljubavnoga groma i njihova ljubavna priča razvijala se polako. - Sve išlo polako, prošli smo put prijateljstva, bili smo jedno drugome brat i sestra i jednog dana oboje shvatili kako smo jedno drugom "namrijeti" - rekao je Arsen jednom. U trenutku kad su počeli prijateljevati oboje su bili u braku, Gabi sa Stipicom Kalogjerom, a Arsen je bio oženjen Vesnom Matoš, nećakinjom Antuna Gustava Matoša, s kojom je imao kćer Sandru. Na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice, gdje je bio smješten televizijski studio, 1958. godine dogodio se prvi susret to dvoje glazbenika.

- Nakon što smo oboje ostali sami i rastavljeni od prijašnjih partnera, postali smo ljubavnici, pa zatim roditelji našeg Matije, a mjesec dana nakon njegova rođenja i supružnici - ispričao je Arsen jednom prilikom povijest njihova odnosa. Često je isticao da je on tada bio glazbeni početnik, a Gabi je pjevala s glazbenicima kao što je bio Louis Armstrong. Nedavno se i Gabi Novak, gostujući na tribini Žive knjige, prisjetila upoznavanja s Arsenom i kako je odmah pri prvom susretu znala da će biti prijatelji.
- Upoznao nas je Mario Bogliuni. A Arsen je rekao: "Nemoj ti meni pričati, valjda ja znam tko je Gabi Novak. Imao sam već u svojoj teci u Šibeniku '58. zalijepljenu njenu sliku." I on je tu teku donio na iduću probu. Odmah sam znala da ćemo biti divni prijatelji i vrlo bliski. To nas je i vodilo cijelog života, do naše odluke da uopće krenemo zajedno - jer mi smo u jednom času zapravo odlučili da se to formira u nešto ozbiljnije, shvatili smo da je to to. Rodio nam se Matija 1973. i onda smo se vjenčali. Arsen je rekao da se nećemo vjenčati "dok mu ja ne rodim dite", zamislite... Rekao je: "A još ako bude muško, onda si moja do kraja života" - ispričala je uz osmijeh naša glazbena diva.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Arsen je najprije za Gabi prepjevao Gershwinovu skladbu "Someone to Watch Over Me". Bilo je to 1958. godine i ta je pjesma najavila njihovu glazbenu suradnju koja je bila uspješna i plodonosna. Arsen je, šaleći se, jednom rekao da je najvažnije za pjevačicu da je lijepa i dodao je kako Gabi ima ugodan glas, ali da nije bila lijepa ne bi bio s njom niti bi joj pisao pjesme. Iako se njihov susret dogodio 1958. godine, za njihovu vezu u medijima se saznalo 1973. godine. Tada su trebali krenuti na turneju u SSSR na koju je u prvotnoj varijanti trebala ići Josipa Lisac, pa je na njezino mjesto uletjela Gabi. Tada su mediji saznali da par planira i vjenčanje, a ono se i dogodilo nakon što se 1973. godine rodio njihov sin Matija. Prije Matije Gabina Gabi je imala spontani pobačaj, naime, netko ju je nazvao na telefon i rekao da je Arsen imao nesreću i da je izgorio.

- Taj je šok izazvao pobačaj, a kasnije se pristala udati za mene i rodio nam se Matija - ispričao je jednom Arsen. Jedan od težih perioda bio je onaj sredinom 2000-ih kada je Arsenu u Sveučilišnoj bolnici u Padovi transplantirana jetra. Situacija je bila teška, ali Arsen se uspješno opravio te je u bolničkom krevetu u Padovi uspio napisati i zbirku pjesama "Padova". Nakon što se oporavio, rekao je kako mu je krvna slika kao u mladića, što baš i nije prirodno jer nije živio kao uzoran mladić. Neraskidiva je bila veza između Arsena i Gabi i na pozornici i iza nje, a tako su ih doživljavali svi, o čemu najbolje govori jedna anegdota koju je Arsen često znao prepričavati.

- Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jest život s Gabi. Ja sam otrov, a ona je anđeo. Mi smo već jedno. Bio sam nedavno u vrtiću i pitao jednu curicu kako se zovem. Rekla mi je: "Znam vas jako dobro, vi ste Arsen Dedić i Gabi Novak - često je pričao Arsen.

Njihov sin Matija krenuo je glazbenim stazama i završio je Akademiju za klavir u Grazu - smjer jazz te danas često nastupa s mamom Gabi. Nije Arsen skrivao da se zna i porječkati s Gabi i da znaju raspravljati o svemu, ali je isto tako svakom prilikom isticao kolika mu je ona podrška. - Da nije bilo dobro, ne bi trajalo toliko dugo. Sve oblike nasilja nas dvoje smo prošli zajedno: i požar u kući, i gubitak prvog djeteta, i što su njoj radili, i što su meni radili... U Gabi sam našao podršku. Baš mi je ovih dana govorila: "Kad gledam kroz što si prolazio i prolaziš, ja ću te do kraja svom snagom štititi."

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

To je lijepo čuti od žene koja ima toliko godina - rekao je u jednom intervjuu za Gloriju. A Gabi ga je štitila sve do zadnjeg dana, bila je uz njega do samog kraja. Arsen je preminuo 2015. godine u 78. godini od sepse u KBC-u Zagreb. Gabi je nakon Arsenove smrti ispričala kako joj je suprug uvijek govorio da, ako mu se nešto loše dogodi, ona uvijek mora imati snage ići dalje, i to najviše zbog njihova sina Matije. - Oboje smo imali brakove i razvode i veoma smo zreli ušli u zajednicu. Tako da se temelji naše veze nisu mogli ni na koji način uzdrmati. Bili su tu poštovanje, ljubav, odanost. Te duge veze lakše trpe sve slabosti. Mislim da smo imali najljepše odabrani put da zajedno ostanemo dugo. I zaista smo vjerovali jedno u drugo, nije bilo izdaja. Bilo je slabih momenata kao u svim brakovima, ali uvijek smo znali da je brak naša oaza, kamen ili zemlja od koje se ne možeš pomaći. Teške momente treba prebroditi zajedno, a mladi ljudi danas za to nemaju strpljenja - kazala je Gabi prije tri godine u jednom intervju. To je prigodom  otkrila što je to održalo njihov brak svih tih godina te kako joj je Arsen prije smrti ostavio i pjesmu koja je posvećena njoj.

- Bez razumijevanje i tolerancija nema nikakvog odnosa muškarca i žene, pogotovo ako su u braku i imaju djecu. Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav kod je bio fakin. On je dobro znao da će naći u meni ženu koja će ga podržavati do posljednjeg trenutka, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani i nikada izgovoriti nešto ružno. Pred kraj Arsen mi je rekao koliko sam mu bila važna i da ću u skicama pronaći pjesmu koja je posvećena meni - kazala je Gabi prije tri godine.

Što poznati rade u karanteni?

 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar BettyFH85
BettyFH85
01:29 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Avatar DorothyAL84
DorothyAL84
10:10 10.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

Avatar SandraEE79
SandraEE79
22:33 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije