Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

Zahvaljujući HRT-ovu reporteru, Ivana Petrović više nije sama u eteru

16.11.2014. u 12:21

Reportaža Željke Živković predstavila nam je na zanimljiv način glazbenice, glazbenike i organizatore koji su nastupili na „23. Memorijalu Franje Krežme“ i radili na ostvarenju njegova programa...

Vijesti iz kulture

Nedjelja, HRT 1, 22.26

Reportaža Željke Živković predstavila nam je na zanimljiv način glazbenice, glazbenike i organizatore koji su nastupili na „23. Memorijalu Franje Krežme“ i radili na ostvarenju njegova programa. U spomen na slavnog violinista rođenog u Osijeku umjetnici se ne natječu, ali dolaze s važnih natjecanja na kojima su osvojili visoka mjesta. Čelistica Sara Čano sjedi iza svojeg instrumenta i izgovara par rečenica o sebi: počela je svirati kod svoje mame, sada je na konzervatoriju u Ljubljani, ove godine bila je treća na natjecanju „Antonio Janigro“. Violinist Matej Mihaljević, iz zagrebačke glazbene škole „Blagoje Bersa“, kaže da je već sa četiri godine stalno na televiziji gledao violinu i rekao da će on, kako je tada govorio – svirati „vionilu“. Članica organizacijskog odbora Memorijala gđa Lidija Neznanović istaknula je nenatjecateljski karakter priredbe i kvalitetu sudionika koji su došli i iz Beča, Osijeka i Budimpešte.

Vijenac

Dnevnik

Ponedjeljak, HRT 1, 19.30

Reportera Zoltana Kaboka sigurno ste zapamtili po nedavnim javljanjima iz Ukrajine, pa iz grada koji su opkolili islamisti, pa ovaj tjedan više puta iz Beograda. Kvalitetom svojeg beogradskog opusa o posjetu albanskog premijera i o dočeku Šešelja iz Haaga, HRT-ov najsugestivniji stand-up djelatnik pokazuje da Ivana Petrović više nije sama u eteru. Njegove su ocjene političkih dimenzija događaja o kojima izvještava uvijek točne i precizno izrečene, njegova karizma neupitna, a njegova javljanja u kameru i mikrofon HRT-a nisu goli politički komentari, nego u njima uvijek ima jakih elemenata vijesti koju konkurencija često nema. Za hrvatsku javnost je Zoltan Kabok učinio više od hrvatskih političara koje je Šešeljev dolazak u Beograd toliko iznenadio da već danima nisu u stanju proizvesti ništa službeno: ni Vladino priopćenje – ni bilo kakvu konkretnu reakciju. Za razliku od njih, reporter Kabok nije bježao u ulogu običnog građanina, nego se pred kamerom HTV-a ponašao u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Tri vijenca

Knjiga ili život

Utorak, HRT 3, 20.01

Knjiga se zove „Anatomija jedne pobune“, autor je Javier Cercas. Na početku emisije prevoditeljica Silvana Roglić sjedi na klupi u parku i čita španjolski original, a zatim i prijevod koji uopće nismo razumjeli – toliko smo bili zatravljeni ljepotom španjolskog, koji također nismo razumjeli. To je zato što tog jezika nikad nema na HRT-u, pa ga nismo mogli naučiti metodom oponašanja i uz pomoć debele gramatike i rječnika. Građa romana, koji je „nov“ po tome što u njemu nema ničega fikcionalnog, kaže voditeljica Karolina Lisak Vidović, je onaj slavni teroristički čin u španjolskom parlamentu. Pukovnik Tejero ušao je 1981. godine naoružan, zapucao je u znak opomene, svi su se zastupnici posakrivali iza klupa – jedini koji su ostali mirni bili su premijer, njegov vjerni general i šef komunističke stranke. Ta trojica stvarnih ljudi su glavni junaci Cercasova romana koji ćete na Interliberu znatiželjno prelistati.

Vijenac

Dnevnik

Srijeda, Nova TV, 19.15

Nova TV je avangarda u odnosu na reumatični HRT koji na Velesajmu vidi jedino Interliber. Da, nemamo ništa protiv knjiga, naprotiv, Interliber je otvoren, svi smo vidjeli veliki plakat za knjige sve po tri kune, ali Nova TV javlja i to da je otvoren Infogamer u tri paviljona u kojima je dvjesto pedeset igraćih jedinica. O popularnosti Infogamera svjedoči i to da je u subotu, već u devet ujutro, pred ulazom u paviljone koji se otvaraju u deset sati, formiran ogroman red djece i omladine. Ova mladež je noćna mora roditelja koji, pretpostavljamo, uređuju vijesti na HRT-u, užasnuti brojem sati koje naša potomčad dnevno troši na „videoigrice“, ako se to još uvijek tako bezazleno zove. Oni koji ih danas igraju zovu se gejmeri (gameri), što zvuči kao neko ozbiljno zanimanje ili u najmanju ruku životni stil koji masovni mediji, pa zvali se oni i Hrvatska televizija, nikako ne bi smjeli ignorirati.

Vijenac

Podnevni dnevnik

Četvrtak, HRT 1, 12. 00

Čast hrvatskoj policiji, dosad nam je pružila nemala zadovoljstva, ali TV pratnja policijskih aktivnosti protiv političara svedena je samo na sliku, riječima se tek nagađa o tome zašto je netko u pratnji policije izveden iz svojeg stana i otpremljen u Remetinec, mitsko mjesto možebitnog rođenja hrvatske božice pravde. Danas je „uhićen“ Bandićev suradnik g. Ivica Lovrić, pod uobičajeno nejasnim optužbama. Nije nedostajalo ni unaprijed dogovorenih živahnih detalja, kao ni u prethodnim priredbicama Milanovićeve vlade što se zovu „uhićenja“, na koja TV kamere stižu na sekundu točno. „Uhićenja“ pomalo ispadaju iz mode (g. Lovrić je uhvatio zadnji vlak), jer sada su priča dana jamčevine koje će „osumnjičene“ izvući iz istražnog zatvora i omogućiti im da se brane sa slobode. Uzalud im sloboda kad su već viđeni i u očima publike ovog političkog teatra zapamćeni kao neslobodni.

Četiri kaktusa

Vox feminae

Petak, HRT 4, 20.10

HRT je svaki dan trošila svoje dragocjene minute napokon na nešto korisno: na „Vox feminae“, diskusije i filmove o ženskim pravima u kinu „Europa“. Danas je gledateljima željnim obrazovanja s Četvrtog programa prikazan projekt beogradskih autorica „Ogledalo rodova u reklamama“. Predmet istraživanja bile su i reklame za sredstva za čišćenje, emitirane u udarnim terminima. Čiste uvijek žene, muškarci su autoriteti poslije čijih savjeta žene oduševljeno rade jednostavan i repetitivan posao (npr. ribaju štednjak, prozor, kadu ili pod). U takvom vrednovanju njihovih aktivnosti dolazi do izražaja seksizam i mizoginija. Rodna ograničenja istraživana su i u reklamama za djecu, na kabelskoj televiziji. Prikazane su nam dječje sobe s pomalo previše ružičastim zidovima i modre isto takve dječje sobe – u jednoj je sjedila djevojčica, u drugoj dječak.

Vijenac

Subotom ujutro

Subota, HRT 1, 10.30

Rubrika „Pregled tjedna“ urednice-komentatorice Silvane Menđušić dobila je ne samo svečanije mjesto, na samom početku emisije, nego čak i novu pravu najavu. S najavom je bilo malo manje sreće, jer ona glasi čemu smo se ovaj tjedan smijali, no od sedam kratko i vrlo pristojno komentiranih događaja teško da bi ijedan bio smiješan. Ministar Varga vrlo bezobrazno oklevetao novinare da su korumpirani, pa se mlako ispričao, Milanović o punom želucu (izostala je poveznica s praznom npr. glavom), budžet za 2015., 76. obljetnica nacističke Kristalne noći, sonda Phile stigla na 500 milijuna km udaljen komet, invalida poslali na pregled guma na njegovim kolicima (smiješno?) i otok Krk poharali berači-ubojice bilja koji smilje čupaju s korijenjem, tako da više nikad ne naraste. Sedam komentarića gđe Menđušić vrijedni su svake hvale kao osvježenje u programu prepunom nepodnošljivo dugih naklapanja u studiju.

Vijenac

>>Zombi-novinarstvo po uzoru na zapisnike sa sjednica otprije 50 godina

>>Kako je Davor Meštrović na trenutak izašao iz uloge bezazlenog voditelja

Komentara 4

BO
boreabo
20:29 16.11.2014.

Promašeni desničar ...g. Starčević si je , valjda , dao u životni zadatak samo zbog prezimena...

ME
Meter
12:52 16.11.2014.

Usporediti Kabokovo novinarstvo (svaka čast) s mitingašenjem gospođe Petrović veliki je promašaj, karakterističan za gospodina Starčevića. No simpatije su dopuštene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije