Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doček 2016.

Za doček Nove godine Zdravko Čolić će zaraditi 100.000 eura, evo koliko će ostali

23.09.2015., Zadar - Koncertom Severine i Antonisa Remosa na Visnjiku zapocinju obiljezeno je otvorenje kosarkaskog turnira Zadar Dogus Basketball Tournament. koji ce trajati do nedjelje.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/6
03.12.2015.
u 11:13

Po 50.000 eura Bajagi na najsunčanijem otoku i Severini u Dubrovniku, Jeleni Rozgi Porečani će platiti 30.000 eura, a rokerima do 135.000 kuna. Ne štedi se na ulasku u 2016. pa će se na trgovima plesati uz Ninu Badrić u Zagrebu, Hladno pivo u Rijeci

Zgodno je prije koju godinu medijima rekao pjevač Dražen Turina Šajeta na temu astronomskih gaža svojih kolega za doček Nove godine: "Jedan bend za Novu godinu 'skuri' osam semafora, 200 metara kanalizacije i 100 kazališnih predstava."

I možda je u pravu. Doista bi se za te novce dalo napraviti štošta, ali s druge strane, građani su željni veselja i zaslužuju da se taj jedan dan u godini provesele 'besplatno'. Besplatno pod navodnicima jer svojom će potrošnjom na licu mjesta refundirati dio troškova, a dio troškova izvođača pokrivaju često i sponzori, a ne samo grad, pa se na neke izvođače i svote koje traže za nastupe, poput recimo dočeka u Dubrovniku kamo će doći i inozemni gosti, može gledati i kao na ulaganje, a ne samo trošak.

Dva grada u istoj večeri

Ipak, i poslije svakoga zašto i zato ostaje gola činjenica da je u pitanju ozbiljan novac koji će pjevači u samo dva sata programa spremiti u džep. Moraju i oni naplatiti vrijeme koje, barem tako kažu, u najveselijoj noći u godini neće provesti s najmilijima. Tako će, ako je vjerovati glasinama, Severina Kojić za nastup u Dubrovniku dobiti 50.000 eura (382.000 kn). Naradit će se ona jer na Stradunu je u podne čeka proslava dječje Nove godine, a potom i večernji nastup na kojem će je pojačati Silente i DJ Kameny. Običnim ljudima ludo nedostižnih 50.000 eura dat će i Hvarani za nastup Momčila Bajagića Bajage. Počet će pjevati oko 23 sata, a sudeći po interesu za njegove nedavne nastupe po Hrvatskoj, srpski roker još uvijek je kod nas totalni hit.

U Poreču, gdje je Severina pjevala lani, ove godine na glavnom trgu pjeva Jelena Rozga, i to za, čuli smo, 30.000 eura (229.000 kn). Ovo joj je prvi novogodišnji nastup u Istri i, kaže, jako se veseli. Veselit će se i Nina Badrić koja će, kažu nam, za istu svotu nastupiti na zagrebačkom glavnom trgu, a uz nju će pjevati i Vatra koja će te noći oboriti rekord u 'sveprisutnosti'. Naime, poslije nastupa u Zagrebu Vatra se seli na nastup na Trg bana Josipa Jelačića u Karlovcu. Svotu koju će Vatra zaraditi nismo doznali, ali znamo da se 1. siječnja neće odmarati, već sviraju s Pavelom u Šibeniku i za svoje nastupe podijelit će 50.000 kuna. S obzirom na to da je riječ o dva benda koji dijele zaradu i pokrivaju troškove puta, to i nije neka svota, ali rock je na tešku žalost u Hrvatskoj uvijek bio manje na cijeni.

Kad već spominjemo Šibenik koji je lani s Dubioza Kolektivom imao najbolji doček, njegovi će građani u 2016. ući uz Prljavo kazalište koje će bez PDV-a zaraditi 135.000 kuna. Oko 20.000 eura (153.000 kuna), priča se, stoje i nastupi Parnog valjka u Rovinju i Opće opasnosti u Varaždinu.

Pamtit će se samo zabava

Splićani će na rivi, nadamo se ne i na buri, ludovati uz TBF, Saru Renar i Psihomodopop te DJ-a Peru FullHousea, a sve zajedno Grad će platiti 450.000 kuna. Riječani ostaju vjerni rocku pa će na njihovom Korzu pjevati Hladno pivo i sugrađanin Neno Belan, a svakog od njih navodno će platiti oko 15.000 eura (115.000 kuna).

Na Kačićevu trgu u Makarskoj nastupa Magazin, što će naplatiti 80.000 kuna. Koliko bi mogao utržiti najveći u nas, Oliver Dragojević, nepoznato je kao i činjenica gdje će pjevati. Barem nama. A ako netko poželi na doček na zadarski Forum, neka se spremi za domaću veselicu uz lokalne bendove, što je već njihova tradicija jer nikada nisu angažirali zvučna imena.

Uglavnom, za izvođače u Hrvatskoj svote se vrte od 15 do 50 tisuća eura i ne mijenjaju se drastično posljednjih pet pa i više godina.

Primjera radi, Severina je 2010. postigla maksimum nastupom u Makedoniji teškim 75.000 eura (573.000 kuna), ali posljednjih pet godina drži standardnu cijenu. Onaj tko je planirao zaraditi više ove godine trebao je 'gađati' Crnu Goru, posebno laku na financijskom 'okidaču'.

Naime, na budvanskom glavnom trgu pjevat će Zdravko Čolić, rekorder po svoti, koja iznosi 100.000 eura (764.000 kuna). Bacili su oko Crnogorci i na Tonyja Cetinskog pa će mu za nastup u hotelu Splendid, pišu srpski mediji, platiti 60.000 eura (458.000 kuna). To mu daje i počasni naslov najbolje plaćenog hrvatskog izvođača za novogodišnju gažu, ali ne u domovini, već u inozemstvu. I na kraju, baš poput ovog teksta, informativno-zabavnog, 1. siječnja nećemo pamtiti po brojkama, već po tome jesmo li se dobro proveli.*

Komentara 66

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
12:16 03.12.2015.

severina će zaradit koju stotku više,naravno ako ne bude muž tamo

ĆA
ćaćaća
12:03 03.12.2015.

zašto nas o zdravku i sl izvještavate kao da je riječ o domaćem pjevaču ?

DU
Deleted user
13:56 03.12.2015.

Više me zanima je li do sada plaćen i hoće li biti plaćen porez i druga davanja na Severinine, Rozgine, Joletove, Tonijeve i td. honorare? Jer kako vidimo, svi imaju luksuzne stanove, vozila, odjeću vrhunskih brandova, torbe, cipele, a kada treba prijaviti zaradu - sirotinja i tuga. Nekima i doprinose mi plaćamo kao zaslužnima? Kako kaže ona Dizdar; "Da plaćam porez!?, Na pjevanje?!", tako ja kažem; Da plaćam doprinose kao vrhunskim umjetnicima običnim pjevaljkama (ovo ide i muški dio)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije