Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borila se s lažima

Vlatka: Mentalitet ovog balkanskog podneblja je primitivan i šovinistički

Vlatka Pokos
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
26.06.2018.
u 10:12

Voditeljica i pjevačica u intervjuu je govorila o razlozima odlaska iz Hrvatske i mentalitetu koji vlada kod nas, a koji više nije mogla tolerirati.

Vlatka Pokos dala je veliki intervju za magazin Azra u kojem je govorila o svojem preseljenju i životu Kanadi, studiranju i razlozima zbog kojih je napustila Hrvatsku.

U Kanadi je, kaže, pronašla svoj mir i nitko je ne maltretira. dok se u Hrvatskoj, kaže Vlatka, godinama bez uspjeha borila s lažima, predrasudama i  licemjerjem društva.  Osvrnula se i na reakcije i negativne komentare ispod fotografije na Instagramu na kojoj su njene uspješne studentske ocjene.

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

– Bilo je mnogo više pozitivnih reakcija. Ali neki su pokazali svoje neznanje i zlobu omalovažavajućim komentarima. To nekakvo samozadovoljstvo i  ignoriranje onog što se događa u naprednijim zemljama vrlo je opasno. Nažalost, u Hrvatskoj postoji kultura vrijeđanja i omalovažavanja svakog tko je drukčiji, ambiciozniji i potencijalno bolji. Selekcija podobnih, a ne najboljih, dovela je zemlju do ovog stanja. Ne vidim izlaz iz ovog duboko korumpiranog i bolesnog sistema u kojem ljudi više ne vjeruju u pošten i zdrav uspjeh postignut radom. I u pravu su, u Hrvatskoj je najmanje važno jeste li obrazovani, radišni i ambiciozni. Vladaju korupcija i nepotizam – komentirala je Vlatka.

Na riječima nije škrtarila ni odgovarajući na pitanje o tome kako su žene često ucjenjivane kada žele napredovati u karijeri i moraju pristajati na svašta.

– Mentalitet ovog balkanskog podneblja primitivan je i šovinistički, nemojmo se zavaravati. Žena se procjenjuje kroz udaju i partnere, manje po  uspjehu. Cijelog života ovdje sam se borila protiv tog mentaliteta, a danas mi se čini da je situacija, kada je riječ o ženskim pravima i položaju u društvu, lošija nego prije 30 godina. U Hrvatskoj vlada neki nazadni konzervativizam koji podržava Crkva i neka od temeljnih ženskih prava su  ugrožena. Uvijek sam se smatrala ravnopravnom bilo kojem muškarcu u smislu sposobnosti  i uspjeha, nemam tu nikakvih dilema. Međutim, uvjerila sam se koliko je  primitivnih muškaraca na ovim područjima koji ženu smatraju doslovno nižim bićima. Naravno, deklarativno, svi se kunu u suprotno, posebno političari. U stvarnosti, situacija je  suprotna. Bezbroj je primjera. Žene su često ucjenjivane i ako  žele napredovati u karijeri, moraju pristajati  na svašta. U svijetu se u posljednje vrijeme mnogo govori o seksualnom zlostavljanju u radnom okruženju. Na Balkanu, šutnja. Što mislite, zašto? – bio je Vlatkin odgovor. 

Vlatka Pokos
1/14

 

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:33 26.06.2018.

Hm, priča o svom studiju, a ima pedeset godina. Nije mogla prije studirati, jer mora stalno ležati na plaži u gaćama. Vatala je onog starčeka Radeljaka zato što je imao love, pa je svoj prljavi veš prala u medijima, dok je starac nije šutnuo, a onda trkelja o tome kako su gologuzanke (financijske i stvarne) i umišljene ljepotice spriječene u karijerama. He he, koja pila naopako. Jača je od Maje Šuput i Nives Celzijus zajedno, ali ove dvije bar nešto pjevulje, a ova samo prducka.

DO
Dox
10:28 26.06.2018.

Super mi je što su najveći kritičari ujedno i moralne vertikale ovog društva! Zlato moje neka si otišla!

VJ
vjekoslavkatalina
10:28 26.06.2018.

sto ova drobi?...pa pogledajmo sa kim je sve bila...ono tajkuni najnizeg ranga...pa kad su je supirali vukla se ocvalim glumcima,klincima od 20 godina..i onda zbrisala u kanadu od ovrhe..da ovrhe..a ne od naknadne 'pameti' ili 'svijesti'...tako je najlakse-zbrisati i onda prodavati price ili 'moralizirati' kako ej ona ta koja je bila 'jadna,iskoristena'..pa ovoj mogu vjerovati samo osobe slicne njoj...koliko je primitivno od nej javno pokazivati ocjene...mislim ono...na razini puckoskolca..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije