Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIS ŠTOK

Vjerujem da mnogi dobro žive od glazbe, ali ja se na taj korak ne usuđujem

Boris Štok
Foto: Promo
1/3
25.10.2018.
u 15:12

Riječki pjevač se nakon radi u grupi Quasarr odlučio na solo album, a predstavit će ga sutra na koncertu u Tvornici kulture

Nakon od publike i kritike hvaljenog EP izdanja "Puls" izvrstan  riječki glazbenik Boris Štok  podiže letvicu još više - nedavno je objavio prvi samostalan album "Ispod kože", koji je spoj najmoderne  plesne elektronike i zvuka osamdesetih uz  vrhunsku  svjetsku  produkciju. Promocija albuma održat će se u petak, 26. listopada u obnovljenoj Tvornici kulture, a Borisu će se na nastupu pridružiti legendarna Josipa Lisac i grupa Chui.  

- Puno lijepoga se dogodilo u protekloj godini. Sviralo se dobrih koncerata, izašao je album, izdao sam nekoliko singlova/spotova, imao nastup i nominaciju na Porinu, dobio lijepe kritike za ovo što radim…Općenito čini mi se da sam se glazbeno predstavio većoj publici. Odlično se osjećam u svojoj koži, na sceni i kreativno u trenutku u kojem se nalazim - kazao nam je Boris kojeg smo dosad znali kao pjevača grupe Quasarr. Dodao je i kako mu je drago što su prve kritike albuma odlične, pogotovo činjenica da svi hvale modernu produkciju. 

- Produkcija je veliki dio onoga što radim. Uvijek sam joj pridavao puno pažnje, premda ona nije nužna. Pjesma mora funkcionirati dobro u bilo kojem aranžmanu, npr uz akustičnu gitaru ili klavir. Uživo pak kombiniram elektro i rock energiju, pa se dogodi lijepa raznolikost. Kako budu rasle mogućnosti , tehnički i financijski tako ću i produkcijski dizat nivo.Volim te izazove - kaže Boris i dodaje da ima puno glazbenih uzora. 

-  Slušao sam stvarno sve i svašta…Puno elektra, grungea, darka, pop mjuze. Bitno je samo da je muzikalno. Danas kad pogledam šta slušam u autu, uvijek se izgleda vratim Depecheu, Molokou, Sylvianu, E.Badu, Roisin,  Artcic Monkeys,  ali volim i Florence, Tame Impala ..itd. Vokalno najviše su utjecali David Bowie, Jeff Buckley, Eddie Vedder, Curtis Mayfield, Sinatra,Marvin Gay i masa soul pjevača i pjevačica poput S.Bassey, S.Vaughn, Sade - otkriva nam Boris i dodaje da jedva čeka početak sutrašnjeg koncerta. 

- Jedva čekam da krene ta energija, očekujem odličnu zabavu i puno plesa. Svirat ćemo cijeli moj novi album, ali i neke stare pjesme Quasarra koje publika voli. Jako me vesele gosti i puno sam im zahvalan što dolaze, prije svega tu je Josipa Lisac. Ne trebam je puno predstavaljati, osim reći da me odmah neke lijepe emocije prevladaju kada pomislim da ćemo zapjevati zajedno. Također, dolaze i Toni i Vojkan iz jazz benda Chui s kojima sam napravio i snimio pjesmu „Pogledaj“, neki hommage Davidu Bowieu i njegovom zadnjem albumu. Dakle, bit će jedan lijep spoj zvukova!

Premda je već napravio dobru samostalnu karijeru, pjevača ne smeta što ga neki još doživljavaju kao bivšeg pjevača Quasarra.

- Ništa me to ne smeta,dapače! Taj bend sam sa Filipom osnovao, koautor sam svih pjesama ikad snimljenih i za to vrijeme me vežu samo lijepe uspomene. Taj zvuk će uvijek biti dio moje osobnosti, njime sam se predstavio publici i brendirao se kao autor i pjevač. Žao mi je što više ne snimamo i ne radimo, ali tako je očito trebalo biti. Sada snimam svoje pjesme, radim drugačije, sa nekim drugim ljudima, jedna nova energija…Puno više kontroliram cijelu situaciju, estetiku. Radim što, kako i s kime želim.. Ne radim više  kompromise, a svakako ne gledam unatrag, uživam u trenutku i razmišljam šta ću sutra snimati - veli Boris. 

Quasarr je i ove godine na špici hvaljene serije "Novine" Dalibora Matanića.
- Naravno, mislim sve najbolje. Odlična estetika, super priča i grad Rijeka koji vizualno  izgleda kao iz neke druge dimenzije. Imponira biti dijelom takvog projekta - kaže Boris.

Pjevač je ove godine otišao i u druge vode. Izabran je za zaštitno lice nve kolekcije Yves Saint Laurenta.
- Zvali su me u želji da im budem lice u kampanji za novi muški parfem Ysl  „Y“ . Pretpostavljam da  glazbom, opusom i estetikom predstavljam sve ono sto žele istaknuti svojim proizvodom. Iskustvo je bilo jako lijepo i ugodno i vjerujem da će se suradnja nastaviti.

S obzirom da manekenstvo nije moja domena, kao muškarcu i glazbeniku sve mi je to prilično imponiralo - veli Boris. 
Zanimljivo je da je Štok i dalje zaposlen u HEP-u, pa je logično pitanje m ože li se živjeti od glazbe.

- Prije toga, radio sam godinama i u privatnom sektoru i sve to smatram potpuno normalnim. Takav pristup mi je omogućio da glazbi pristup čisto iz gušta, neopterećen financijski pa radim nekim svojim tempom, biram šta i gdje sviram i kakvu glazbu ću raditi. Vjerujem da mnogi žive dobro od glazbe, ali ja se na taj korak još ne usuđujem. Za sada sve uspijevam stići, premda priznajem da u nekim fazama to biva prilično naporno i teško - otkriva Štok. 

Bez obzira na sve obaveze Štok je snimao i u inozemstvu.

- Napravio sam cijeli jedan autorski album na engleskom, koji sam snimio i miksao sa mojim prijateljem Kevinom Paulom (inače suradnikom Nicka Cavea) u Berlinu i Londonu u studijima Nhow i Miloko. Napravio sam to iz gušta da vidim šta mogu, upoznao sam tamo nekoliko A&R agenata, upoznao ljude iz Mute recordsa, uživao u iskustvu i vremenu provedenom u tim gradovima. Ali to mi je više bio neki izazov nego što sam imao neke ozbiljne namjere da ću svirati po Europi. Za takvo što treba ozbiljna logistika, popularnost, financije i vrijeme. Te pjesme nisam još izdao ali vjerujem da hoću ubrzo, makar online - zaključio je Štok.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije