Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVID GARRETT

VIDEO: Svjetski virtuoz u Hrvatskoj: 'Dubrovnik me inspirira, nadam se da će i Zagreb'

David Garrett
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
18.09.2018.
u 18:15

Njegove "žive svirke" više izgledaju kao rock spektakli što mu je priskrbilo i vjernu publiku. U Zagrebu će prvi put nastupiti 13. listopada

Jedan od najuspješnijih pop i crossover violinista suvremenog doba David Garett najavio je koncert u zagrebačkoj Areni 13. listopada u sklopu turneje "Explosive live". U Zagrebu je proveo samo današnji dan tako da nije stigao razgledati znamenitosti no osvrnuo se na Dubrovnik u kojem je nastupao prije desetak godina.

-To je jedan od najljepših starih gradova. Njegove ulice nalazim izuzetno inspirativnim, tako da se nadam kako ću naći vremena i razgledati Zagreb kad dođem održati koncert – kazao je Garrett.

Njegove "žive svirke" više izgledaju kao rock spektakli što mu je priskrbilo i vjernu publiku. O Hrvatskoj zna da je bila u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva i da je Luka Modrić najbolji igrač svijeta. Svoju glazbu opisuje kao "radosnu".

-Za mene je glazba podizanje duha. Miješaju se osjećaji raznih kategorija. Nekad se osjećaš tužno, nekad sretno, moraš "uloviti" osjećaje koje ti život daje i iskoristiti ih u skladanju, kaže ovaj tridesetosmogodišnjak koji je prvu violinu dobio s četiri godine, s 10 je debitirao s Hamburškom filharmonijom, a već s 13 postao je najmlađi solist, te je potpisao ekskluzivni ugovor s prestižnom diskografskom kućom Deutsche Grammophonom.

Njegovo obrazovanje do odlaska na koledž u potpunosti je bilo zasnovano na klasičnoj glazbi. Velika ljubav prema pop, rock, jazz i lounge glazbi kasnije je rezultirala kombiniranjem klasične glazbe s drugim glazbenim žanrovima.

Tijekom studiranja u New Yorku zarađivao je za školarinu kao model, bibliotekar i ulični svirač.

U četvrt stoljeća karijere održao je više od 1500 koncerata što ni sam ne vjeruje da je istina. Dva puta je uspio postaviti svjetski rekord u brzini sviranja violine - 2008. i 2010. godine u emisiji Guiness World Records za 66,56, odnosno 65.26 sekundi bez greške je odsvirao “Bumbarov let” Nikolaja Rimskog-Korsakova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije