Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz izolacije

VIDEO: Evo kako su nastale pjesme izvedene na povijesnoj Večernjakovoj ruži

Foto: Screenshot
1/9
28.04.2020.
u 22:22

U trenucima kada smo uskraćeni za koncerte u najvećim hrvatskim dvoranama, ovo je bio još jedan dobar način da uživamo u nastupima Tonyja Cetinskog i klape Sebenico, Leta 3 i Tereze Kesovije, Psihomodo Popa i Nine Badrić

Ovogodišnje izdanje Večernjakove ruže jedinstveno je i po tome što su najveće zvijezde domaće estrade izvodile pjesme iz izolacije svojih domova. U trenucima kada smo uskraćeni za koncerte u najvećim hrvatskim dvoranama, ovo je bio još jedan dobar način da uživamo u nastupima Tonyja Cetinskog i klape Sebenico, Leta 3 i Tereze Kesovije, Psihomodo Popa i Nine Badrić.

Tony Cetinski ovih dana uživa u poljoprivrednim radovima ispred svoje kuće u Radetićima, a u pauzi je sjeo za klavir i odsvirao i otpjevao "Ti (samo ti)", uz pratnju Branimira Bubice i klape Sebenico.

- Pa dobro, nećemo sad mistificirati stvari danas je tehnologija takva da nije bio problem snimiti pjesmu iz naših domova. Problem je ta neka otuđenost. Jedno je komunikacija kad pjevamo na pozornici ili u studiju, kad zajedno dišemo, a drugo kad smo ovako odvojeni. Komunikacija između izvođača bitno utječe na samu izvedbu. Inače, prije dosta sam godina na isti način snimao i duet s maestrom Joseom Carrerasom, koji je svoj dio snimio u Madridu, a ja u Hrvatskoj. Nije to ništa novo, mi smo glazbenici tako i prije snimali, razlika je samo u tome što je osjećaj puno bolji kada pjevamo zajedno - kazao je Tony koji nije puno dvojio koju će pjesmu izvesti. "Ti" je njegova prva autorska pjesma, za nju je napisao i glazbu i tekst. 

- Za tu sam pjesmu 1995. godine dobio prvu nagradu publike na Splitskom festivalu. Dakle, isti je princip kao i kod glasovanja za Večernjakovu ružu, pa je možda i to neka poveznica. Ta me pjesma vraća u dane kada sam osvajao nagrade od publike i to sa svojim autorskim djelom - kazao nam je Tony koji je za 30. svibnja planirao veliki koncert u zagrebačkoj Areni, no koronavirus je odgodio taj koncert, kao i mnoge druge.

1/15

- Mi možemo imati planove, ali kad ćemo ih ostvariti nije u našim rukama. I meni je žao što smo odgodili taj koncert, ali čim budemo znali novi datum, znat ćete prvi. Nadam se da ćemo kod mene u Istri uskoro imati neki koncert. Evo, mi smo 10 dana bez ijednog  novooboljelog. Nadam se da će tako uskoro biti u cijeloj Hrvatskoj, kazao je Tony.

Cetinski je pjesmu "Ti (samo ti)" prvo pjevao sa šibenskom klapom Teuta koja više ne postoji. Zbog toga je večeras pjevao s klapom Sebenico, koja s Teutom dijeli istog solista, Branimira Bubicu. 

- Nama je ovo snimanje bilo zanimljivo iskustvo, jer je svaki od članova klape pjevao svoju dionicu posebno, a nismo svi ni u Šibeniku. Tony je prvo otpjevao svoju dionicu, a onda smo po njegovoj intonaciji mi otpjevali prateće vokale. I ispalo je izvrsno - kazao je Branimir Bubica, koji je lani s klapom Sebenico dobio treću nagradu publike na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku za pjesmu "Nisan zna". 

Glazbenici na ovaj način poručuju kako će sve biti u redu, a "Sve će biti u redu" naziv je pjesme Psihomodo Popa koju su snimili na svom prošlom albumu, ali i otpjevali u posebnom izdanju za Ružu.

- Svi smo snimili doma, s tim da su Kuzma i Tin kontrolirali proces. Meni su poslali matricu i onda sam otpjevao snimajući se na mobitel. Onda sam Tinu poslao svoj vokal i oni su sve to lijepo smontirali. Bilo mi je zanimljivo, pogotovo jer nismo svi ni bili u Zagrebu dok smo to snimali. Snimanje za Večernjakovu ružu nas je ponovno okupilo - kazao nam je Davor Gobac, koji također pauzira od nastupa. Grupa Psihomodo Pop prošle je godine odsvirala preko 60 koncerta, a ove godine bilo bi ih i više da se nije umiješala korona.

- Kad sam shvatio da ćemo tako dugo biti bolestan, razbolio sam se. Bio sam bolestan dva tjedna prije nego što je uvedena karantena. Kad sam ozdravio počela je karantena tako da je za mene sve to trajalo duže. Onda sam prvo odmarao , pa sam počeo slikati. Našao sam vremena za zabavu i ispalo je jako dobro. U ovo vrijeme bismo već puno svirali, pa mi je sve to skupa ispalo i nekako pozitivno, jer našao sam vremena za sebe. No, vidjet ćemo kako će sve biti dalje - kaže Gobac. 

Svoj obol Večernjakovoj ruži obilježili su i Let 3 i Tereza Kesovija, svatko iz svojih domova. "Sam u vodi". legendarna pjesma s prvog album grupe Let 3 nedavno je dobila novo ruho, a u to su se mogli uvjeriti i gledatelji Večernjakove ruže.

- Ta kućna snimanja su sad popularna i moderna u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Svako je snimio svoj dio, pa su nas stavili u one "kvadratiće". Drukčije se ne može i ne smije, pa smo onda i mi snimili našu pjesmu na ovaj način, a drago mi je da su i gledatelji dodjele Večernjakove ruže vidjeli kako to izgleda. Nadam se da će uskoro biti drugačije, pa da ćemo umjesto nekoliko kvadratića biti barem nas pet u jednom kvadratiću, a do tada svatko u svojoj sobi - kazao je Damir Martinović Mrle. Inače, grupa Let 3 nedavno je najavila osnivanje svoje vjerske zajednice, te se nadaju kako će tako moći uskoro i održavati koncerte.

- Kako ne možemo nastupati sjetili smo se da možemo osnovati svoju vjersku zajednicu. Papiri su upravo kod odvjetnika i radimo na tome da to profunkcionira, pa da i mi možemo imati svoje mise - kazao je Mrle. 

Mrletu je jako drago što je "Sam u vodi" proteklih mjeseci dobila novi zamah, a tome je pomogla i Tereza Kesovija. 

- To je jedna od prvih pjesama koju smo napravili, i stara je preko 30 godina,. Traje preko 12 minuta, a za ovu prigodu smanjili smo je na sedam minuta i 40 sekundi. Razlog je što je to takva pjesma. U njoj se jako puno improvizira, i teško je ponoviti. Svaka snimka je autentična a Tereza je ponovno jako dobro otpjevala. Opet me je uspjela rasplakati, pogotovo u kombinaciji s Prljom koji je uvijek fenomenalan. Tereza je dodala dodatnu dimenziju koja je fenomenalna. Kad misliš da ta pjesma ne može dati dodatnu energiju, onda dođe Tereza koja je nadogradi - rekao je Mrle.

Diva domaće glazbene scene Tereza Kesovija kazala je kako je snimanje pjesme "Sam u vodi" ispalo dobro, ali i zabavno, da je s dečkima ponovno umirala od smijeha. 

- Ja sam po njima trebala biti sirena koja izlazi iz vode. Nisam znala da će napraviti slikovni uvod s balonima, mjehurićima i morem. Da je bilo vremena mogli smo napraviti da izađem iz vode. Zamisao je bila da budem elegantna, kakva sam i inače na sceni, a oni su bili duhovitiji nego što jesu. Stvarno mi je bilo fenomenalno - kazala je Tereza koja je ponovno uživala pjevati ovu pjesmu.

- Jako vjerujem u ovu pjesmu, pa mi je posebno žao da je još nismo imali prilike izvesti uživo. No, bit će prilike kad sve ovo završi da napravimo jedan grandiozni koncertni nastup s om pjesmom uživo. Mi smo je tako dobro savladali da zajedno dišemo dok je izvodimo - otkrila nam je Tereza. 

Zadovoljna nastupom bila je i Nina Badrić, prošlogodišnja dobitnica Večernjakove ruže u kategoriji glazbenica godine. Za nju najstarija i najvažnija medijska nagrada u Hrvatskoj ima posebno značenje. 

- Večernjakova ruža za mene ima posebnu uspomenu. Kada sam bila još na početku karijere dobila sam Večernjakovu ružu za najbolju pjevačicu godine. To je za mene bila potvrda da vrijedim, jer ništa nije namješteno i nitko to nije mogao namjestiti. Čitatelji  Večernjaka su me odabrali tada i prepoznali u meni nešto što ni ja nisam znala da imam. Sada mi je osobita čast da sam opet tu. Obožavam Večernjakovu ružu, jer je istinska nagrada publike - kazala nam je Nina Badrić. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar ElizabethVV99
ElizabethVV99
06:56 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Avatar Alimpije
Alimpije
08:09 29.04.2020.

Ajme koje smeće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije