Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osobna uvreda

Veljača napala Kolindu: Ta izjava je licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/10
09.01.2020.
u 11:15

Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila kako će se nakon odlaska s dužnosti predsjednice RH posvetiti promicanju zaštite od nasilja nad ženama i djecom, javila se Jelena Veljača i imala joj je što reći.

Kolinda Grabar-Kitarović uskoro napušta Pantovčak, a prije napuštanja predsjedničke funkcije izjavila je kako će ostati u Hrvatskoj te da će se posvetiti sljedećem:

– Vidim se kako se bavim zaštitom slabijih, promicanjem zaštite od nasilja nad ženama i djecom, ali i zaštitom životinja. Ovu njezinu izjavu komentirala je i producentica i glumica Jelena Veljača koja je jedna od pokretačica fonda #spasime. Objasnila je kako su joj se iz fonda obratili da im pruži podršku i to u nekoliko navrata, a predsjednica ih je odbila, pa joj nije jasno kako se sada to namjerava zauzeti za prava žena.

– Ne znam kako se to bivša predsjednica RH misli boriti za prava žena i djece. Kad smo je molile da endorsa feminizam i da se izjasni kao feministkinja, odbila je. kad smo je molile da svojim pojavljivanjem (ničim drugim!) podrži skupljanje novaca za fond #spasime (hitna pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja i zlostavljanja u obitelji, iz fonda je do sada pomoć tražilo 25 ljudi od kojih je jedna djevojčica žrtva pedofilije, a pomažemo i djevojčici koja je žrtva višestrukog silovanja) nije se pojavila. (Molile smo samo podizanje slušalice na telefonu u trajanju od 15 minuta – toliko naime traje slot na humanitarnom telefonu). Kad smo osobno razgovarale s njom, rekla je niz općih mjesta iz školskog (lošeg) udžbenika o tome kako joj je nenasilje važno, no nije nas čula ni oko problema koje žrtve doživljavaju u praksi, ni oko toga što mislimo da osoba na njezinoj funkciji može učiniti za promjenu diskursa (odricanje svakog druženja i sl. s udrugama ili pojedincima koji javno rade protiv ljudskih prava ili su osuđeni ratni zločinci) – napisala je Veljača i u nastavku dodala:

– Smatram osobnom uvredom za sve nas – koje NISMO primale plaću niti imale bilo kakve privilegije tijekom sad već skoro jednogodišnje borbe za žrtve nasilja – predsjedničinu izjavu da je upravo ovo polje njezino polje interesa. Smatram da je ta izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje na ovom polju. Osobno mislim da je dio njezina pada i činjenica da je kao žena na čelu patrijarhalne države u potpunosti svojim ponašanjem podupirala rodne stereotipe i prezirem pokušaj da se umili žrtvama za koje nije bila tu kad su je trebale. Kada smo kretale u #spasime, jasno smo rekle – mislim da sam osobno to ovdje i napisala – da ću prezreti, ali i razotkriti svaki pokušaj skupljanja političkih bodova na našoj inicijativi, pa stoga, moj stav o izjavi bivše predsjednice, a i sreću što nas više ne predstavlja u svijetu, možete slobodno prenositi, hvala – napisala je Veljača. 

Komentara 98

Avatar Gastalbajter
Gastalbajter
12:00 09.01.2020.

A zašto se Veljača služi riječima kao što su "slot" i "endorsement"?? Jel to nekakva nova purgerska kul izreka?

CD
can.do
11:48 09.01.2020.

Kao da hrvatski nema dovoljno svojih riječi pa svako malo ubacuje engleske nazive. Slot i endorsanje, prekrasno. Nažalost ne mogu ozbiljno shvatiti nikog tko se prenemaže gdje god stigne pa tako i u jeziku.

MO
moškov
12:05 09.01.2020.

Nesto nije u redu s prirodom i veljaca kuca ranije....a sto ce tek biti kada stigne februar...prava pravih zena se podrazumijevaju i za to ne trebaju razne zg udruge kojima manjka samo hedno proracunski novac...itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije