Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Imam osjećaj da sam na početku karijere, nakon 60. slava više udara u glavu

Zdenka Kovačiček
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
02.02.2018.
u 10:32

Zdenka će pamtiti 2017. godinu po fantastičnim projektima koji su joj, među ostalim, donijeli nominaciju za glazbenika godine.

Ako će netko uistinu pamtiti prošlu godinu kao godinu divnih uspjeha, uspomena i obljetnica, onda je to zasigurno jedna od najvećih hrvatskih glazbenih zvijezda Zdenka Kovačiček.

Ona je žena za sva vremena iza koje stoje bezvremenski hitovi, nevjerojatan glas, ali i impozantna inozemna karijera koja seže sve do Amerike. Zdenka Kovačiček na glazbenoj je sceni punih šezdeset godina, njezini su nastupi poznati po karizmatičnosti i jedinstvenoj izvedbi koju ova 74-godišnja dama jazza, bluesa i rocka svaki put pretvori u čaroliju.  Zdenka je počela nastupati s trinaest godina, a s navršenih dvadeset domaća glazbena diva punila je klubove diljem svijeta.

– Imam osjećaj kao da sam na početku karijere. Toliko se lijepih stvari dogodilo u posljednje vrijeme da moram priznati da slava više udara u glavu sada, nakon šezdesete – izjavila je u emisiji Zorana Šprajca glazbena umjetnica koja je pred kraj prošle godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslavila veliki jubilej. Osim velikog jubileja, ovoj su se istinskoj glazbenoj zvijezdi prošle godine dogodili i neki neočekivani, ali zaista divni poslovni uspjesi. Njezina pjesma “Frka” iz 1984. godine s istoimenog drugog studijskog albuma preko noći je ponovno postala ultimativni hit radijskih postaja diljem zemlje, i to zahvaljujući elektropop grupi Nipplepeople koja joj je udahnula novi sjaj.

– Riječ je o poeziji pokojne Slavice Maras koja je napisala fantastične stihove koje sam ja odabrala i koje smo zatim i uglazbili. I tad smo bili ispred svog vremena, a na Zagrebfestu tih godina umjesto originalnih stihova morala sam pjevati “ljubav i bluzica” – istaknula je Zdenka u RTL Direktu. Da se dobar glas daleko čuje, Zdenka je potvrdila još jednom prošle godine kada su se njezini hitovi dojmili jednog od najrenominiranijih modnih dizajnera – Karla Lagerfelda. Naime, njezina pjesma “Elektra”, snimljena 1978. godine, puštena je kao glazbena podloga na Chanelovoj reviji.

– Bio je to jedan glazbeni eksperiment u studiju Igora Savina. To su zapravo bili počeci elektroničke glazbe koja je danas preplavila svijet. Oni su tražili nešto iz tog razdoblja, nešto što mnogi još nisu čuli. Dan prije dobili smo mailove, pitali su nas za dozvolu i naravno da smo odmah prihvatili – otkrila je.

– Pjesma je nastala improvizacijom i dugo je bila u ladici, tek kad sam 1978. godine izdala prvi album i nedostajalo nam je pjesama za album pa smo, eto, i nju uvrstili. Pjesmu publika nije najbolje prihvatila jer je nismo mnogo izvodili i odudarala je od drugih stvari na albumu – prisjeća se Zdenka, koja je trenutačno u Americi.

Novi život Zdenkinim pjesmama prije godinu dana udahnuo je i austrijski glazbenik koji voli glazbu osamdesetih i sedamdesetih i ekspert je za vinile. On je, naime, reizdao njezin album koji se sada prodaje po cijelom svijetu na što je, kaže, iznimno ponosna.
Kruna bogatog rada karizmatične i talentirane Zagrepčanke definitivno je i nominacija za glazbenika godine za nagradu Večernjakova ruža, a kako priznaje i sama Zdenka, pravo je vrijeme da počne pisati svoju vlastitu knjigu koja će, bez sumnje, biti puna zanimljivosti jer kako i ne bi kad iza nje stoji karijera kojoj bi mogli pozavidjeti mnogi njezini kolege.

– Počela sam pisati knjigu, ali od svojih početaka, no kako sada stvari stoje, trebala bih možda početi od kraja prema početku – našalila se glazbenica.

Zdenka Kovačiček
1/32

Komentara 1

Avatar megatronman
megatronman
11:19 02.02.2018.

Duo Hani. Od tada do danas Zdenka se ne da. Respect. Frka doživjela cover i to uspješni a prepoznao ju je i Karl Lagerfeld gdje se svira na modnim revijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije