Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Uršula Tolj: Pripreme su počele čim su objavljene nominacije

Foto: Dražen Kokorić
1/3
04.02.2018.
u 23:22

Kako se priprema televizijski prijenos dodjele nagrada Večernjakova ruža otkriva urednica s HRT-a Uršula Tolj, koja sa svojim timom već naporno radi kako bi se gledatelji što bolje zabavili uz željno iščekivani događaj

Tjednima su se iščekivale nominacije za najvažniju medijsku nagradu Večernjakovu ružu, a čim su objavljene, naša poznata lica počela su se pripremati za dodjelu koja će se održati 16. ožujka u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu. Već tradicionalno dodjelu na Drugom programu HTV-a sa zanimanjem će pratiti gledatelji, a već petu godinu zaredom uređuje ju Uršula Tolj.

“Pripreme su počele čim su objavljene nominacije. Prvi dogovori, ideje, telefonski pozivi... No, što je dodjela bliže, i posla je više. Najveći dio posla iza kulisa obuhvaća montaža jer treba skupiti sve materijale o nominiranima i složiti ih u vizualnu cjelinu. Treba također osmisliti cijelu dodjelu i napisati scenarij. Treba osmisliti scenografiju, dogovoriti glazbene brojeve, voditelje, vizuale... Puno toga događa se iza kulisa. Za odličnu televizijsku dodjelu potrebna je dobra scenografija i rasvjeta, neizvjesnost, zanimljivi prezenteri, atraktivni dobitnici te dobri glazbeno-scenski nastupi”, opisuje urednica s HRT-a, koja u suradnji s timom iz Večernjeg lista radi na ovogodišnjoj dodjeli.

Svake godine dodjela i televizijski prijenos dobivaju brojne pohvale, a Uršula otkriva koji su najveći izazovi s kojima se susreće tijekom realizacije ovakva posebnoga projekta.

“Radite i surađujete s ljudima koji nisu s televizije i ne znaju sva pravila tog medija. Mi ne možemo samo doći, postaviti kamere i snimati jer, kad prenosite neku priredbu, morate je tretirati kao televizijsku emisiju da bi bila zanimljiva televizijskim gledateljima. Kolege iz Večernjeg lista to jako poštuju i zato je ta suradnja iznimno ugodna. Izazov je kako nešto što je prilično zadano napraviti drukčije i bolje nego što je bilo lani. Dodjele nagrada prilično su jednolične i nemate pretjerano prostora za eksperimentiranje, no uvijek se trudimo ipak nečim iznenaditi. Postoje nominirani i postoje dobitnici, postoje glazbeni brojevi i humoristične minute. Trudimo se da u tu rutinu svake godine dodamo nešto novo ili barem nešto iznenađujuće”, objašnjava.

Kako se dodjela Večernjakove ruže prenosi uživo, uvijek postoji mogućnost da nešto pođe po krivu, kao što se dogodilo na prošlogodišnjim dodjelama nagrada Oscar, kada je pogrešno pročitan pobjednik u kategoriji najboljeg filma.

“Nije nam se, na sreću, ništa pogubno dogodilo, ali znali su neki sudionici kasniti, neki se razboljeti. Stres je i u tome što ne znate koliko će se dugo nagrađeni zahvaljivati. Jedne su godine, na primjer, svi bili kratki, pa je i prijenos na kraju bio kraći, a već sljedeće je bilo sasvim suprotno”, prisjetila se 44-godišnjakinja i izdvojila koji su joj trenuci dosad bili najdraži.

“Gotovo svi početci dosadašnjih Ruža bili su odlični. Nešto drugo i svaki put novo. No prvu najviše pamtim. Tu puno toga nismo znali, a odlično je ispalo”, prisjetila se ceremonije koja je održana na prvi dan proljeća 2014. godine, a dok priprema ovaj projekt, radi i na svojoj glazbenoj emisiji “Koktel-bar”, gdje neće nedostajati odličnih gostiju.

“Emisija se ove godine emitira utorkom na Drugom programu Hrvatske televizije s početkom u 20.05 sati. U veljači nam dolaze Plavi orkestar, Hladno pivo i Vanna, a slijede Neda Ukraden i Miroslav Škoro. Vidjet ćemo i Ivanu Kindl, Jacquesa, Jolu te neke nove klince na našoj estradi.”

1/32

Komentara 2

AR
Artukovic
06:35 05.02.2018.

Pa kad je urednica Ursula kako da novinari godine nebudu Sprajc aka Jovanovic,ili Trbovic....sve je to ista bratija na drzavnoj sisi,da nekazem ovicni ukruh.

PS
psyhotic
04:54 05.02.2018.

to je ono kad šprajca, stankovića, trbovićku, lekovića, rašetu... proglašavate "hrvatskim novinarima godine"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije