Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Ruže za 20. stoljeće dobili su autori koji su zadužili kulturu

Foto: Robert Anić/Pixsell
1/5
10.02.2018.
u 20:02

Večernjakova ruža jedina je nagrada koja iza sebe ima i rezime cijelog 20. stoljeća

Godina 2000.: na Dori je pobijedio Goran Karan pa je tako na Eurosongu pjevao “Kad zaspu anđeli”. Tadašnjoj urednici Zabavnog programa Hrvatske televizije to je bio krunski dokaz da ona ne namješta pobjednike.

Jedini dvostruki izbor

No prije nego što su svi natjecatelji izašli na scenu Dore u Opatiji, Večernjakov Ekran imao je svoj žiri na kojem su preslušane i ocijenjene sve pjesme koje su se natjecale za odlazak na Eurosong. Uz tadašnjeg urednika Ekrana Branka Vukšića i novinare Ekrana u žiriju su bili glazbeni uglednici: Nikica Kalogjera, Alan Bjelinski, Zvonimir Bučević i Zrinko Tutić, a ocjena Večernjakova žirija bila je: “Pjesme bi morale biti mnogo kvalitetnije.”

1/10

O bezbroj estradnih, medijskih, kazališnih i kulturnih trema čitatelje Večernjeg lista tada je izvještavao prilog Ekran koji je svakog petka izlazio kao središnji prilog novina, u punom formatu i na novinskom papiru, ali otisnut u boji. Bila je to godina koja je donijela posebno uzbudljiv izbor za laureate Večernjakovih ruža, jedina godina dvostrukog izbora. Naime, uz najbolje kreativce 1999. godine čitatelji Večernjeg lista birali su i dobitnike milenijske Ruže, laureate koji su svojim djelima zadužili hrvatsku kulturu i obilježili 20. stoljeće.

‘Policajac’ Vušović

Taj je izbor, u kojem smo tražili i najbolju TV seriju, najbolji film i najbolju pjesmu, zagazio duboko u proljeće. Čitatelji su za godišnju i stoljetnu Ružu glasali sve do kraja travnja, a imena dobitnika objavljena su sredinom svibnja nakon još jednog velikog – ovog puta i dvostrukog – slavlja u Satiričkom kazalištu Kerempuh, koji je od samih početaka bio dom svečanosti Ruže. Na toj je dodjeli velikan hrvatskog glumišta Predrag Vušović bio prezenter u liku policajca, a takav u uniformi u Kerempuhu je “legitimirao” Terezu Kesoviju, koja mu je uredno pružila svoju osobnu iskaznicu jer ga nije prepoznala. Te godine, uz već svima dobro poznatu nagradu, pobjednici godišnjih Ruža dobivali su skulpturu koju je izradio (te godine već pokojni) akademski kipar Želimir Janeš, dok je skulptura Ruže 20. stoljeća bila mnogo veća i raskošnija.

Tu je skulpturu izradio akademski kipar Petar Dolić, a laureati je i danas, baš kao i sve ostale Ruže, pomno čuvaju. Za svoj rad u 1999. godini nagrađeni su: Nensi Brlek (tadašnja urednica središnjeg TV Dnevnika HTV-a) i Joško Lokas kao TV osobe godine, Sonja Šarunić i Trpimir Vicković Vicko kao radijske osobe godine, Bojana Gregorić i Goran Višnjić kao glumci te Vanna, Goran Karan, Prljavo kazalište i Baruni kao najbolji glazbenici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije