Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bogata karijera

U 75. godini preminula američka sopranistica Jessye Norman

Foto: Reuters/Pixsell
1/4
VL
Autor
Denis Derk
01.10.2019.
u 11:15

Redovito je gostovala na najprestižnijim opernim scenama svijeta kao što su to milanska Scala, njujorški Metropolitan ili londonski Covent Garden, kao i na najvećim glazbenim festivalima.

U New Yorku je u sedamdeset i petoj godini života preminula čuvena američka sopranistica Jessye Norman. Rođena je 15. rujna 1945. godine u Augusti, Georgia.

Debitirala je 1969. godine (sa Wagnerom) i odmah je dobila angažman u Deutsche oper u Berlinu. Redovito je gostovala na najprestižnijim opernim scenama svijeta kao što su to milanska Scala, njujorški Metropolitan ili londonski Covent Garden, kao i na najvećim glazbenim festivalima. Isticala se i kao koncertna pjevačica, a dobila je i četiri nagrade Grammy.

Kritika je posebno hvalila njene interpretacije Wagnera, a u svom opsežnom repertoaru Jessy Norman je pjevala i djela Verdija ali i Poulanca, Straussa, Janaceka, Glucka, Stravinskog... S vremenom je iz sopranskog, prešla i u mezzosopranski fah. Rado je izvodila i jazz i blues standarde.

Dobitnica je brojnih nagrada i u SAD i u svijetu. U rodnoj Augusti otvorila je umjetničku školu, a o njoj su snimani filmovi i pisane knjige. Pjevala je i na najprestižnijim događanjima kao što su to otvaranja Olimpijskih igara, inauguracije američkih predsjednika ili pak proslava obljetnice Francuske revolucije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije