Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na mirogoju

Tužan oproštaj! Prijatelji i kolege oprostili se od Zdenke Vučković

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
11.03.2020.
u 16:30

Pjevačica Zdrnka Vučković preminula je prošli tjedan u 78. godini nakon kratke i teške bolesti.

Najbliži prijatelji i članovi obitelji danas su se na zagrebačkom Mirogoju po posljednji put oprostili od legendarne pjevačice Zdenke Vučković. Prva dječja pop zvijezda bivše Jugoslavije koju mnogi još pamte po duetu s Ivom Robićem 'Moja mala djevojčica' preminula je prošlu nedjelju u 78. godini života nakon kratke i teške bolesti.

Posljednje zbogom poručila su joj i poznata lica. Na krematoriju su tako bili i glazbenik Miro Ungar sa suprugom, Robert Mareković iz Swingersa te operni pjevač  Ronald Braus. 

1/8

Zdenka je ispraćena uz pjesmu “Zagreb, Zagreb” s kojom je pobijedila na Zagrebačkom festivalu 1973. godine u njezinoj izvedbi te hitom “Večeras bit ću tu”, pišu 24 sata.

Govor joj je održao Miro Ungar.  - Napustila nas je izvanserijska pjevačica. U dobi od osam godina pobijedila je na glazbenom natjecanju te je roditelju upisuju u glazbenu školu. Godine 1963. pobijedila je na festivalu s pjesmom “Zagreb, Zagreb”. Osvojila je nagradu i na splitskom festivalu za pjesmu “Veslaj,veslaj”. Kasnije nije imala toliko sreće na festivalima, ali je napravila mnogo radijskih hitova. U tom trenutku zauzima vrh popularnosti. Surađivala je s mnogim autorima, a sama je pisala tekstove. Zdenka s pravom nosi naziv dive pop i zabavne glazbe. Bila je prava teen zvijezda šezdesetih. Pamtit ćemo je po razigranom i mladenačkom glasu. Zdenkino ime će ostati zauvijek zapisano zlatnim slovima u povijesti hrvatske glazbe - rekao je Ungar koji se od Zdenke oprostio u ime cijele hrvatske glazbene unije.

Vučković se rodila u Zagrebu 20. lipnja 1942. godine u građanskoj obitelji, a zbog hita s Robićem spremno je lansirala karijeru prve tinejdžerske pop zvijezde 1960-ih. Otpjevavši neslužbenu himnu Zagrebu "Zagreb, Zagreb", njezin status ikone više nitko nije propitkivao. Kad bi ju vidjeli na ulici, mame bi često svojoj djeci govorile kako je to teta koja pjeva "Zeko i potočić".

Ključne riječi

Komentara 1

SZ
slaven.zadravec
22:01 11.03.2020.

Jedna od prvih teen zvijezda popularne kulture prije nego su termini "pop" i "teen" bili poznati kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije