Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubomir i Jan Kerekeš:

'Trebamo se svi solidarizirati i pokušati pomoći liječnicima u ovoj krizi kojoj se ne nazire kraj'

smijeh
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/7
19.11.2020.
u 08:00

Predstave kao što su “Ringišpil”, “Krtice”, “Pokopaj me nježno” i “Pod hitno na hitnu” odigravaju na raznim lokacijama.

Sad kad bi narodu trebalo najviše smijeha, da malo zaboravi na strahove i brige, predstave se na sjeveru Hrvatske, najpogođenijem koronavirusom, ne igraju. Zbog protuepidemijskih mjera. Zato je i varaždinski Kerekesh Teatar potegnuo ručnu.

Solidariziraju se

– Koliko god je nama to teško prihvatiti, s obzirom na to da se u osam mjeseci nitko od posjetitelja nije zarazio na kazališnoj predstavi, a kamoli da je predstava bila žarište zaraze, u ovom trenutku mislim da je potrebno da se svi solidariziramo i pokušamo olakšati bolnicama, doktorima i medicinskom osoblju, koje vodi tešku bitku kojoj se ne nazire kraj – kaže glumac i umjetnički voditelj Jan Kerekeš, čiji je otac Ljubomir još prije 11 godina pokrenuo manifestaciju “Tjedan smijeha”.

smijeh
1/4

Trenutačno predstave izvode svuda osim na svom sjeveru. Pokrenuli su zato projekt online prikazivanja pet predstava, s nagradama za gledatelje koji kupe pristup gledanju. Prije 11 godina Ljubomir je došao na ideju da tri dana zaredom u Varaždinu gostuju predstave, isključivo komedije. Ubrzo je to poraslo na 14 predstava u deset dana pa na 30, a ove godine trebali su imati čak 63. Sve je stalo točno tijekom festivala, 12. ožujka. “Tjedan smijeha”, kaže, već je četiri godine zaredom najveći i najposjećeniji kazališni festival u Hrvatskoj. Lani je Kerekesh Teatar organizirao 253 predstave, od čega 43 gostujućih kazališta, a 210 iz vlastite produkcije. Pogledalo ih je 71.678 gledatelja, a održali su i premijeru i distribuciju svog prvog filma “Ufuraj se i pukni”, koji je na velikom platnu lani pogledalo oko 23.000 ljudi.

– Možemo reći da je film uspio u onoj svojoj glavnoj svrsi, a to je nasmijati publiku. Mi smo presretni, jer druga nas i ne zanima. Ne zanimaju nas festivali i nagrade, već isključivo smijeh u publici – napominje.

Većinu predstava Kerekesh Teatra napisao je i režirao Ljubomir, a od 2015. u pisanju mu se pridružio i Jan. – Naši tekstovi su o malim, jednostavnim ljudima s velikim i kompliciranim problemima i pokušavamo uvijek njegovati riječ “kaj” – dodaje. Teatar ima šest zaposlenih, ali ne glumaca.

– Nemamo niti ćemo ikad imati zaposlenih glumaca. U Kerekesh Teatru imamo 30-ak glumaca vanjskih suradnika koji primaju honorar po odigranoj predstavi. Kako smo razvijali i poslovanje, razvili smo uz festival “Tjedan smijeha” i nekoliko ljetnih manifestacija i trodnevnih manifestacija “Dani smijeha Kerekesh Teatra”, koje organiziramo diljem Hrvatske – objašnjava. Umjetnička su, kaže, neprofitna organizacija, a 85 posto financiranja vlastiti su im prihodi od prodanih ulaznica i predstava, osam posto dobivaju od partnera, sponzora i donatora, a sedam posto od Ministarstva kulture i medija, Grada Varaždina i Varaždinske županije, kad se jave na javni poziv za kulturne djelatnosti.

Foto: Arena Hospitality Group

Predstave kao što su “Ringišpil”, “Krtice”, “Pokopaj me nježno” i “Pod hitno na hitnu” odigravaju na raznim lokacijama.

– Publika je potpuno ista u nacionalnom kazalištu i u društvenom ili vatrogasnom domu. Reakcije su potpuno iste, čak ponekad i bolje. Nije nam teško garderobu s velikim ogledalima zamijeniti kuhinjom s velikom napom u kojoj još sve miriši na feštu od prošlog dana, nije nam problem presvući se u kombiju jer u nekoj dvorani nema garderobe ni backstagea, uvijek nakon predstave volimo ostati i podružiti se s ljudima. Zato se gotovo na svakom gostovanju dogodi neka anegdota ili se netko iz publike poistovjeti s našim likovima i dovikne svoj komentar koji već drugi dan završi u našoj novoj predstavi – ističe Jan.

Zaraza bez lijeka

Kako je biti glumac u doba korone?

Zarazno. Zarazno je biti glumac jer za tu zarazu nema lijeka. Kad je bio “lockdown”, nikako nisam mogao sjediti doma i ne raditi ništa. Snimao sam duhovite videe za društvene mreže Kerekesh Teatra, pisao tekstove i smišljao nove projekte. Tako sam pokušavao zadržati neko dobro raspoloženje u sebi i glumačku i izvedbenu kondiciju. Mislim da su se mnogi glumci u doba korone zatvorili u sebe jer zaista nije lako ostati hladne glave i promatrati kako se sve oko tebe otkazuje, pomiče na 2021., smanjuju se honorari, gase se kazališta i projekti. Bilo je dana kad smo imali dogovoreno snimanje takvih duhovitih videa, a ja nisam uspio prije snimanja nasmijati ni samoga sebe, no kad bih stao pred kameru, javilo bi se srce. Kad se srce javi, znaš da si živ. I kao čovjek i kao glumac – zaključuje. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije