Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.05.2021. u 19:00

Čiji je otac, nota bene, bio kandidat Škorinog Domovinskog pokreta na listi za vijeće Zaprešića, stranke koja je i kazneno prijavila Tomaševića, što samo pokazuje vječnu i povijesnu shizofrenost hrvatskog političkog prostora.

Taman kad sam prošli tjedan u Ekranu napisao da se pop i rock glazba makla iz politike za ove lokalne izbore, dva slučaja pokazala su da se, ako se i ne bavite politikom, politika bavi vama. Prvo je Pero Galić iz Opće opasnosti pozvao sugrađane na "Hod za život" Željke Markić u Osijeku prošle subote, a zatim je Miroslav Škoro u nedjelju navečer ušao u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika s Tomislavom Tomaševićem.

Čiji je otac, nota bene, bio kandidat Škorinog Domovinskog pokreta na listi za vijeće Zaprešića, stranke koja je i kazneno prijavila Tomaševića, što samo pokazuje vječnu i povijesnu shizofrenost hrvatskog političkog prostora. Iako su Tomašević i Možemo! u Zagrebu osvojili skoro pet puta više glasova od svih glavnih protukandidata zajedno i čeka ih izgledna pobjeda u drugom krugu, zanimljivo je i na desnici. Nakon ovakvog ishoda preciznije bi bilo reći da su "lijevi" i "liberalni" glazbenici izostankom na političkoj sceni otvorili prostor koji jednostavno ne može zjapiti prazan. U tom smislu legitimno je da se glazbeni predstavnici s "konzervativne" strane spektra uključuju u politički život i nude svoje favorite. Koji, kako vidimo na primjeru Škore, imaju odaziva među širokom publikom i izbornim tijelom.

Uostalom, prije dva mjeseca napisao sam da u drugi zagrebački krug ulaze baš Tomašević i Škoro, jer "čini se da samo Tomislav Tomašević, kao najpopularniji kandidat i favorit svih sklonih promjenama u Zagrebu, i Miroslav Škoro kojem se iznenada otvorila izborna priča odlaskom Bandića, imaju stvarne šanse ući u drugi krug u igri velikih brojeva". Nisam to pretpostavio jer sam vidovit, nego jer je logično. Doduše, mora se priznati da je Mile Kekin, čija je supruga Ivana i predsjednica Nove ljevice, snimio pjesmu "Sretni ljudi" za platformu Možemo! prošle godine i time održao kontinuitet svog političlkog angažmana, dok su ostali utihnuli.

Činjenica da golema prednost Tomislava Tomaševića vjerojatno znači pobjedu u drugom krugu izbora opet ne umanjuje uspjeh "pjevača" Škore i Domovinskog pokreta koji su iza sebe u Zagrebu ostavili Bandićevu Stranku rada i solidarnosti, SDP u ruševinama i HDZ s notornim Filipovićem, koji je kao i Pavičić Vukičević ostao na vjetrometini nakon što je Bandić preminuo i svima uskratio zadovoljstvo da ga pobijede.

Pa ako će i izgubiti u drugom zagrebačkom krugu, može se reći da je ovo bila "treća sreća" za Škoru koji je gubio na predsjedničkim i parlmentarnim izborima, a ovaj puta s Domovinskim pokretom ostavio iza sebe puno izglednije kandidate. Dapače, Škoro je puno nezgodniji protivnik Tomaševiću, jer se olakotno "fura" da je protiv sustava kao i Tomašević, a nije, dok je Jelena Pavičić Vukičević bila dio tog istog Bandićevog sustava i s njom bi Tomašević lakše izašao na kraj u drugom krugu koji je uvijek posebna priča.

Drugim riječima, popularnost "pjevača Škore" kod širokih masa - a tu se tek može naslutiti moć pjesme ili recitacije - mogla bi jače mobilizirati sve sa desnog spektra više nego Pavičić Vukičević, one koji će drugi krug izbora shvatiti kao borbu za "biti ili ne biti" protiv anatemizirane "ljute ljevice". A zapravo samo pristojnije, uljuđenije i kaznenim prijavama nekompromitirane, pa i nekorumpirane opcije koja nudi povijesnu šansu za preokret u Zagrebu.

U biti, da je samo nešto više glasača izašlo na izbore u Zagrebu, možda se sve moglo završiti u prvom krugu i bez glazbenika, ali i bez dodatnog trošenja novaca poreznih obveznika. No, masovna kavica na Špici po sunčanoj suboti mnogima je, čini se, uvijek primamljivija od masovnog izlaska na izbore u kišnu nedjelju. I, ako ste primijetili, niogdje nije bilo ni traga ni glasa od Thompsona, štafetu borbe za desne pozicije preuzeo je Miroslav Škoro. 

VIDEO Petar Grašo i Danijela Martinović prekinuli nakon 24 godine veze

Komentara 4

DU
Deleted user
19:37 17.05.2021.

Huh, koliko će tu biti plakanja za neku godinu, dvije...

MA
Marsal
22:01 17.05.2021.

Bezoblični, beskarakterni marginalci. demagozi u nastanku bez trunke ideje, nekarizmatični kvazi intelektualci. Ne morate se truditi, svjetlo je već ugašeno. Laku noć

ZA
zagabria5
20:15 17.05.2021.

Ja nisam glasao za nikoga. Da je netko izjavio 'Ja ću napraviti najmanju štetu' glasao bi za njega, ovi ostali svi nešto muljaju a neće biti tako. Ali ipak sve je bolje od onoga što smo imali prije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije