Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutkinja oslobodila Thompsona:

'Za dom spremni' dio je pjesme i kao takav ne potiče na mržnju

Marko Perković Thompson
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
02.05.2018.
u 20:02

Izvođenje Čavoglava nije bilo popraćeno političkim porukama, kaže sutkinja Turkalj

Ionako neujednačena sudska praksa vezana uz uzvikivanje pozdrava “za dom spremni” u javnom prostoru dobila je sasvim nov pristup. Na Prekršajnom sudu u Slunju zaključeno je kako Marko Perković Thompson nije remetio javni red i mir uzvikujući sporni pozdrav u okviru pjesme “Bojna Čavoglave” na prošlogodišnjem koncertu u tom gradu u povodu Dana pobjede jer je ZDS dio autorskog djela snimljenog još 1991. godine.

Nije poticao mržnju

Kako prenosi Hina, sutkinja Nada Turkalj u obrazloženju presude navela je kako Thompson na koncertu nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije. Sutkinja obrazlaže kako je ZDS dio teksta izvedene pjesme, koja je kao takva snimljena na nosačima zvuka Croatia Recordsa. Osim toga, izvođenje Čavoglava nije bilo praćeno političkim porukama koje bi uznemiravale građane, ni na koncertu ni šire, zaključila je Nada Turkalj.

Na suđenju nije bilo nikoga iz slunjske policijske postaje, koja je podnijela optužni prijedlog pa još uvijek nije poznato hoće li se na prvostupanjsku presudu žaliti, za što imaju rok od osam dana.

Izvikivanje ZDS-a u Hrvatskoj je kažnjivo na temelju nekoliko zakona, a nejednako ga tretiraju. U nekim slučajevima sudi se na temelju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, no najčešće se kazne izriču po Zakonu o javnom okupljanju, po kojem se isticanje parola na javnim skupovima koje potiču na nacionalnu, vjersku ili rasnu netrpeljivost kažnjava globom od 1000 do 3000 kuna. Kazne su, međutim, obično znatno manje, a izuzetak je nogometaš Joe Šimunić, koji je za ZDS platio 25.000 kuna, po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Ipak, s tumačenjem da se ZDS može koristiti ako je dio autorskog djela do sada se nismo susreli. Rasprave o prirodi ZDS-a vode se godinama, a svoj je doprinos jučer dao i Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić poručujući kako njegov branjenik nema veze s veličanjem NDH te kako je ZDS opran u Domovinskom ratu.

Riješiti to zakonodavno

Profesorica ustavnog prava Sanja Barić podsjeća, međutim, da je riječ o pozdravu koji je protivan Ustavu, na što je upozorilo i Vladino Vijeće za prošlost. Samu presudu suda u Slunju smatra lošom.

– To je strašno i samo pokazuje da to moramo riješiti zakonodavno jer očito drugačije neće ići – komentirala nam je Barić. Podsjetila je da nitko čak ni u Vladinu Vijeću, koje je bilo politički vrlo široko postavljeno, nije dvojio oko toga da je ZDS protivan Ustavu.

– I takvo tijelo, slagali se mi s tim ili ne, izuzetak je preporučilo samo u komemorativne svrhe – podsjetila je Barić.

Komentara 205

HR
Hrvatska
12:16 02.05.2018.

Pa normalno. Ponosimo se tim pozdravom. Zivio.

CA
Catalonia
12:36 02.05.2018.

Sutkinja se samo drzala cinjenica i presudila najnormalnije-po ps-u😉😎,da je presudila drugacije e to bi onda bio problem.. I zato zds😉🇭🇷🇭🇷

TR
trolokva
12:24 02.05.2018.

Normalno ZDS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije