Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT NA ŠALATI

The National i Zagreb nastavili svoju dugu ljubavnu vezu

The National
Foto: Danijel Lijović
1/6
11.07.2018.
u 17:16

- Volimo dolaziti u Zagreb. Hvala vam, ovdje nam je super - isticali su s pozornice pjevač Matt Berninger i gitarist Aaron Dessner

Profesionalni glazbenici većinom se trude na svojim turnejama u svakom gradu pružiti svoj maksimum. No, jasno da postoje mjesta koja su određenim bendovima draža ili kojih se dulje sjećaju. Pogotovo ako se radi o velikim gradovima ili velikim festivalskim pozornicama.

Zagreb i Hrvatska su jedno od tih mjesta za američki bend The National. Ovdje su dolazili na svojim prvim turnejama (prvi nastup imali su u Ksetu pred 50 ljudi 2004. godine), kada ih nitko još nije poznavao i kada su bili samo tamo neki neki mali porijeklom iz Ohija.  

No, prepoznao ih je organizator koncerata Mate Škugor, zaljubio se u njihov zvuk i stil, koji se jako svidio i domaćoj publici. Obostrana ljubav nastavila se godinama pa smo u utorak na Šalati proslavili već peti koncert The Nationala u Zagrebu, a ne treba ni zaboraviti da su jedne godine čak tri puta u manje od tjedan dana nastupili u Šibeniku. 

Godine su prolazile, novi albumi su dolazili, a The National je postajao sve poznatiji i ispunjavao sve veće pozornice, ali Zagreb očito nikad nisu zaboravili. 

- Volimo dolaziti u Zagreb. Hvala vam, ovdje nam je super - isticali su s pozornice pjevač Matt Berninger i gitarist Aaron Dessner

Matt dakako nije izdržao ne ubaciti se u publiku, iako ovoga puta bez boce vina u ruci, a u jednom trenutku je 'izronio' i ispod suncobrana na šanku uz rub igrališta.  

The National i dalje odišu melankoličnim notama, iako možda ne toliko tužno kao na prvim albumima. Zvuk im je fino izbrušen kao i nastup uživo. Iako možda to nisu više oni koncerti puni emotivnog naboja kakve su radili prije 10 godina. Frontmen Matt Berninger je možda malo izgubio u svom izričaju, ali i dalje oduševljava fanove svojim zanesenim eskapadama ljubavnim baladama.

Setlistu su većinom posvetili zadnjem albumu Sleep Well Beast s kojeg su odsvirali gotovo sve pjesme. No, dakako da su 'ponijeli' u Zagreb i drage hitove poput Bloodbuzz Ohija koji su javno posvetili Mati Škugoru, a zatim je jedna djevojka u publici u žutoj haljini dobila posvetu s još jednim hitom s albuma High Violet - Lemonworld.

"Ovo baš nije dobra pjesma za tebe. Ova sljedeća je bolja", ispričavao se Matt jer je Lemonworld ipak više za depresiju, a potom je uslijedila ljubavna balada "I need My Girl" s albuma "Trouble Will Find Me".

Matt je osjetio potrebu i da usred koncerta s publikom podijeli rezultat utakmice Francuska - Belgija: "Francuska je pobijedila!" Na, što se nadovezao Aaron dobacivši: "Mislim da ta informacija ovdje i nije toliko relevantna". 

Nisu bili pretenciozni i nisu oblačili dresove hrvatske nogometne reprezentacije. Ali, moglo se osjetili da se bend osjeća opušteno i ugodno. Kao da su stigli kod svojih...

Nisu željeli ni raditi pauzu za bis, nego su samo nastavili svirati. Najbolje su ostavili za kraj, "prvi" dio koncerta obilježili su velikim starim hitom "Fake Empire" s albuma Boxer, kojim su se i počeli probijati do šire publike. Zatim je uslijedila još starija stvar - About Today, kojom često i završavaju koncerte na ovoj turneji.

No, dakako, Zagreb je ipak to malo posebnije mjesto pa završnica pripala hitovima Mr. November, Terrible Love i dakako Vanderlyle Crybaby Geeks koja je izvedena u unplugged verziji s cijelom Šalatom kao back vokalom. U Zagrebu s The Nationalom i ne može drugačije...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije