Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjednica Splitskog festivala

'Svi su bili uvjereni da će se mama Milena rasplakati'

Split: Pobjednici 60. Festivala zabavne glazbe Split 2020.
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/7
13.07.2020.
u 20:00

Jubilarno 60. izdanje Splitskog festivala prošlo je u znaku kantautora koji je nagrađen za duet sa Zoranom Kačić Čatipović, dok je žiri dao prvu nagradu mladoj Loreni Bućan

Protekli vikend u Splitu prošao je u znaku dobre pjesme i 22 raspoložena izvođača na jubilarnom 60. Splitskom festivalu, a uvjerljivi pobjednici okruglog rođendanskog izdanja najstarijeg festivala zabavne glazbe u Hrvatskoj su Lorena Bućan koja je za pjesmu autora Tončija i Vjekoslave Huljić “Kako samo mater zna” dobila prvu nagradu žirija i nagradu novinara, a prvu nagradu publike dobili su Neno Belan i Zorana Kačić Čatipović s pjesmom “Čarobna stvar” u kojoj glazbu potpisuje Belan, a stihove Alka Vuica.

Split: Pobjednici 60. Festivala zabavne glazbe Split 2020.
1/23

Mama se nije rasplakala
Nakon što su se dojmovi slegli, Huljićeva uzdanica Lorena, kojoj je stručni ocjenjivački žiri dodijelio Zlatni val, otkrila nam je kako se osjeća zbog svoje prve pobjede na Splitskom festivalu.
– Stvarno sam prezahvalna Tončiju i Vjekoslavi Huljić što sam baš ja dobila priliku pjevati ovu pjesmu jer je preteška i veličanstvena. Mislim da se taman uklopila u jubilarni festival, a prva nagrada žirija samo je kruna svega. Kada sam lani prvi put nastupila na Splitskom festivalu, rekla sam kako je velika čast svim pjevačima nastupiti na Prokurativama, a pogotovo nama Dalmatincima – kazala je Lorena kojoj su prvo čestitali njeni najbliži.

– Kad su čuli da se pjesma zove “Kako samo mater zna”, svi su mislili da će se moja mama Milena odmah rasplakati. Međutim, majka se spominje samo u jednom stihu. Dobila sam same pohvale za nastup, od znanih i neznanih – kazala je Lorena i dodala kako joj je ovo prva nagrada u karijeri pa će joj nesumnjivo puno značiti. Inače, Bućan je dvije godine zaredom nastupala na Dori, s pjesmama koje također potpisuju Huljići, a nakon prošlogodišnjeg nastupa na Splitskom festivalu, ove smo je godine prvi put mogli vidjeti i na Zagrebfestu. Odlukom glasova publike, nagradom Zlatni galeb okrunili su se Neno Belan i Zorana Kačić Čatipović s pjesmom “Čarobna stvar. Kantautor je bio sretan i prezadovoljan nastupom.

– Zahvalio bih na pomoći Bambina brass sekciji te back-vokalima iz SKAC banda i, naravno, čarobnoj Zorani Kačić Čatipović, s kojima sam u ovoj za mene čarobnoj noći izveo ”Čarobnu stvar” i pobijedio po glasovima publike te zaslužio nagradu za najbolji aranžman. Ja nikad ne očekujem nagrade na ovakvim manifestacijama pa su me svakako ove nagrade još i dodatno ugodno iznenadile, tim više što je ovo bilo jubilarno, 60. izdanje festivala. Splitski festival ove je godine održan u veoma teškim uvjetima zbog epidemiološke situacije, stoga bih pohvalio i čestitao organizatorima što su se uspjeli izboriti da manifestacija bude uopće održana, i to na visokom profesionalnom nivou – kazao nam je Belan.

Posebne nagrade
Odlično je prošao i Marko Tolja koji je osvojio drugu nagradu publike pjesmom “O tebi ovisan”, a drugu nagradu žirija osvojio je Tedi Spalato pjesmom “Ne zamiri vilo”. Dalmatinski miljenici Tomislav Bralić & klapa Intrade osvojili su treću nagradu publike za pjesmu “Ostajem tu”, a Goran Karan ponio je kući treću nagradu stručnog suda za pjesmu “Dugo nisam bio mlad”. Najbolji debitantski izvođač, odnosno izvođačica je Filomena s pjesmom “Izdalo me more”, a najbolji aranžman pripao je Neni Belanu.

U povodu 60. godišnjice festivala uručene su posebne nagrade Jovici Škari, Đorđiju Peruzoviću i Stipici Kalogjeri, dok je Tomislav Mrduljaš dobio godišnju nagradu Hrvatskog društva skladatelja za sustavnu višegodišnju afirmaciju glazbenog stvaralaštva kao direktor Splitskog festivala te za veliki autorski humanitarni koncert “Zovem prijatelje svoje”, održan prošle godine u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Priznanje za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbi otišlo je u ruke Tea Trumbića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije