Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljevsko vjenčanje

Svadbena bajka Kate i Williama stoji njihove obitelji 34 milijuna dolara

kate
Reuters/Pixsell
22.04.2011.
u 23:57

Sve je spremno za vjenčanje stoljeća koje će 29. travnja pratiti cijeli svijet. Gosti su podijeljeni po važnosti, a strani državnici, pa ni Obama, nisu pozvani. Par će darove dati u dobrotvorne svrhe, a Kateina haljina ići će na aukciju

Krenulo je odbrojavanje do najiščekivanijeg vjenčanja stoljeća, onog britanskog princa Williama i Catherine Middleton, koje će se, znaju već i vrapci na grani, održati 29. travnja u Westminsterskoj opatiji.

Da je riječ uistinu o vjenčanju stoljeća svjedoči i neviđen broj interesenata, suvenira te bukiranost hotela. Procjenjuje se da će u London nahrupiti i do milijun turista koji žele uživo svjedočiti kraljevskom sudbonosnom da. Oni koji ostanu u svojim domovima, procjenjuje se njih do čak dvije milijarde, uživo će na TV-u ili YouTubeu pratiti početak zajedničkog života Kate Middleton i princa Williama. A od suvenira, kojih ima od toaletnog papira, preko torbi i porculana do piva, Britanci namjeravaju zaraditi 77 milijuna funti. U planiranju vjenčanja sudjelovali su najveći profesionalci, a mladenci su sami izradili listu gostiju. Vjenčanju će tako prisustvovati 1900 gostiju, među kojima je više od tisuću prijatelja i članova obitelji. Ostatak pozivnica poslan je članovima stranih kraljevskih obitelji, vladi i parlamentu, a iako se govorilo da će na vjenčanje doći i američki predsjednik Barack Obama s obitelji, iz Buckinghamske palače kažu da nijednog stranog državnika (ako nije riječ o članu neke kraljevske obitelji) nisu pozvali na vjenčanje.

Samo vjenčanje isplanirano je u minutu, a brojni gosti raspodijeljeni su (po važnosti) na tri glavna događaja. Na sam čin vjenčanja u 11 sati pozvani su svi, 650 odabranih ručat će s mladencima i kraljicom u Buckinghamskoj palači, a “samo” tristo uzvanika veselit će se s mladencima na večeri koju za novi bračni par priređuje princ Charles.

Stopama Lady Di

Svadbena povorka, koja će se kretati istom rutom kojom su na vjenčanje 1981. išli Princ Charles i Lady Diana, posebna je priča. Mladencima u čast iz kraljičine garaže izvući će se najbolje kočije i automobili. Prvi će u Westminstersku opatiju, u kojoj će ih vjenčati canterburyjski nadbiskup, već u deset sati u Bentleyu stići princ William u pratnji kuma – svog brata Harryja. Sat vremena nakon njega stići će i mlada u Rolls-Royceu u pratnji svoga oca Michaela Middletona i kume, sestre Philipe Middleton.

Za savršen ugođaj pobrinut će se i mali paževi i djeveruše (najstariji će imati deset godina), uglavnom rođaci i kumčad para.

Kočija iz 1902.

Nakon vjenčanja, novopečeni bračni par predvodit će svadbenu povorku, i to u najluksuznijoj kočiji iz kraljevske riznice – “1902 State Landau”, kočiji koja je izrađena i naručena za krunidbu Eduarda VII., kralja koji je kasnije zbog svoje ljubavi prema američkoj razvedenici Wallis Simpson abdicirao prepustivši tron svome bratu Georgeu VI., ocu današnje kraljice Elizabete II. U procesiji će sudjelovati još pet kočija i ukupno osamnaest konja. Nakon procesije slijedi legendarno pojavljivanje prinčevskog para na balkonu Buckinghamske palače.

Što se tiče glazbe, iako su se spominjala zvjezdana imena, poput Jamesa Blunta, na vjenčanju će svirati i pjevati zborovi Westminsterske opatije i palače St. James, oglasit će se i fanfare Kraljevskog zrakoplovstva...

Sve darove Kate i William dat će u dobrotvorne svrhe, nekoj od humanitarnih organizacija kojima princ predsjeda. Nakon vjenčanja, William i Kate će, pišu britanski mediji, nositi titulu vojvode i vojvotkinje od Strathearna koja nije u upotrebi od 1943. godine.

Kate - modna ikona

Zanimljivo je i da sve troškove vjenčanja, a bit će potrošeno oko 34 milijuna dolara, za haljine, glazbu, cvijeće, večeru..., snose kraljevska obitelj i obitelj Middleton, a troškove poput osiguranja snosit će vlada.

Otkad je zaručena za princa Williama, Kate Middleton postala je prava zlatna koka za dizajnere. Naime, svaka kreacija koju odjene rasproda se u nekoliko dana. Najbolji je primjer Issina plava haljina u kojoj su budući mladenci objavili zaruke. Planula je u samo nekoliko sati. Iako se tjednima raspredalo o Kateinoj vjenčanici, pokazalo se da će je buduća mladenka sama dizajnirati uz pomoć Sophie Craston, glavne dizajnerice modne kuće Libuela. Uz jednostavnu haljinu boje slonovače s detaljima od čipke i “Dianinim” čvorom, Kate će nositi cipele brenda Gina, a tijekom svadbe presvlačit će se čak tri puta. Princ William na taj svečani dan odjenut će svoju najbolju uniformu Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

Ključne riječi

Komentara 20

KR
krilnik2
00:03 23.04.2011.

Hoce li cijena vjencanice porasti ako Kata u nju prdne?

OB
-obrisani-
00:30 23.04.2011.

...........................\"vjenčanje stoljeća koje će 29. travnja pratiti cijeli svijet.\'................... >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> da siguran sam da ce Kalahari Kung I Yanomami Indijanci sjediti kao prikovani pred svojim televizorima

PU
pusrane
08:29 23.04.2011.

E da ima Boga to se nebi događalo, a ovaj smrad od princa nebi pič..e vidio da mu baka nije ju našla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije