Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životna priča princa

Supruga mu je rođakinja u trećem koljenu, a sestre su bile u braku s nacistima

Foto: Reuters/Pixsell, Profimedia
1/10
16.04.2021.
u 07:00

Iako se rodio na otoku Krfu u Grčkoj i njegov stric Konstantin, a prije toga i djed su bili grčki kraljevi, pokojni princ Philip nema kapi grčke krvi.

Na kuhinjskom stolu u vili Mon Repos na grčkom otoku Krfu 10. lipnja 1921. godine rodio se grčki i danski princ Philip. Bio je peto, najmlađe dijete i jedini sin princa Andrewa od Grčke i Danske i princeze Alice od Battenberga.

Njegov otac bio je pripadnik dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg koja je na grčko prijestolje došla 1863. godine na prijedlog Velike Britanije nakon što je 1862. godine s tog istog prijestolja svrgnut grčki kralj Oton I. koji je bio pripadnik dinastije Wittelsbach. I iako je rođen u Grčkoj i nosio je titulu grčkog princa, pokojni suprug kraljice Elizabete nije imao ni kapi grčke krvi jer je Kraljevina Grčka bila rezultat Londonske konferenciju iz 1832. godine, na kojoj su Velika Britanija, Francuska i Rusija donijele odluku o osnivanju Kraljevine Grčke te su na tron postavili 17-godišnjeg bavarskog princa Otta von Wittelsbacha. On je s prijestolja svrgnut 1862. godine, a sljedeće godine grčki kralj postao je danski princ William poznat i kao George I. iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Philipov otac princ Andrew bio je sedmo dijete grčkog kralja Georgea I. i njegove supruge vojvotkinje Olge Constantinovne iz ruske obitelji Romanov. Njegova majka, princeza Alice, bila je pak praunuka britanske kraljice Viktorije i svog budućeg supruga je upoznala u Londonu 1902. godine kada su oboje prisustvovali krunidbi kralja Edvarda VII. a vjenčali su se godinu dana nakon upoznavanja. Princ Andrew bio je potomak ruske carske obitelji po majčinoj strani a njegov brat Konstantin bio je grčki kralj. Grčka kraljevska obitelj protjerana je iz zemlje kad je princ Philip imao samo 18 mjeseci i tada ga je majka u košari za voće držala na brodu koji je obitelj odveo u Francusku.

Philipove sestre Margarita, Theodora, Cecilie, i Sophie bile su starije od njega i rano su se udale dok je u tom periodu svog odrastanja Philip najviše ovisio o blagonaklonosti svojih bogatih rođaka i pripadnika europskih kraljevskih obitelji koji su financirali njegovo školovanje. Princeza Alice se oko 1930. godine, kada je Philip bio u najosjetljivijoj dobi, razboljela i počela je halucinirati i  dijagnosticirana joj je paranoidna shizofrenija. Nasilno je udaljena od svoje obitelji i smještena je u sanatorij Ludwiga Binswangera u Švicarskoj gdje ju je, prema nekim tvrdnjama, liječio Sigmund Freud koji ju je podvrgnuo elektrošokovima. Veliki tragedija zadesila je ovu obitelj 1936. godine kada je u zrakoplovnoj nesreći poginula Philipova sestra Cecile s kojoj je bio iznimno povezan.

Na njezinu pogrebu prvi put nakon nekoliko godina susreli su se princeza Alice i princ Andrew koji je zadnje godine života proveo u Monte Carlu gdje se odao alkoholu i preljubu. Preminuo je 1944. godine u jednom hotelu, a Philipova majka se nakon napuštanja sanatorija posvetila vjeri i iako se nikada nije zaredila, nosila je odoru časnih sestara. Ona je i jedina od obitelji bila prisutna na Philipovu vjenčanju s Elizabetom koja mu je i rođakinja u trećem koljenu, jer njegove sestre te 1947. godine nisu bile poželjne gošće na vjenčanju s obzirom na to da su bile u brakovima s pripadnicima njemačke elite koji su bili bliski s nacistima i to toliko bliski da je jedna od njegovih sestara sinu dala ime po Hitleru. Nakon ženidbe Philip se odrekao pravoslavlja i postao je anglikanac te je dobio titulu vojvode od Edinburgha.

Princ Philip zbog ljubavi odrekao se vjere, a pratio ga je i glas preljubnika

 

Ključne riječi

Komentara 3

ZA
zagabria5
08:23 16.04.2021.

Pazi odrekao se pravoslavlja i postao anglikanac. Kao da ideš u McDonalds i kupiš drugi hamburger. Ovo zvuči kao scenarij za seriju Crna Guja, nije čudo da Rowan Atkinson za seriju ima hrpu inspiracije

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
09:24 16.04.2021.

Brat sestri, najbolje smjesti...

VI
vidum
08:03 16.04.2021.

Rođaci? A ja se čudio zašto se ta obitelj tako ponaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije