Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od prometnih prekršaja do silovanja

Sukob sa zakonom im nije nepoznat, a neki su zbog toga morali odstupiti s dužnosti

Foto: PA/Pixsell
1/15
25.03.2021.
u 13:58

Inače, kći kraljice Elizabete, princeza Anne, prva je članica kraljevske obitelji koja je na sudu priznala krivnju.

Netko sjedi na tronu, ali netko otamo završi i iza rešetaka. U slučaju najpoznatije kraljevske obitelji na svijetu, završiti u zatvoru ili na sudu gotovo je nemoguće. Ipak, za neke članove britanskog dvora to se čini gotovo kao izazov pa uspijevaju neslavno dospjeti u fokus javnosti. Tako je bilo prošli mjesec u slučaju 34-godišnjeg rođaka kraljice Elizabete II. (94) grofa od Strathmorea i Kinghornea Simona Bowesa-Lyona (34) koji je osuđen na deset mjeseci zatvora nakon što je priznao da je seksualno zlostavljao 26-godišnju ženu u dvorcu Glamis u Angusu u Škotskoj, inače obiteljskoj kući njegovih predaka, točnije kraljičine pokojne majke.

– Jako se sramim svojih postupaka koji su izazvali takvu nevolju. Kada sam shvatio što sam učinio, brzo sam se ispričao dotičnoj ženi. Danas se ponovno ispričavam iz sveg srca. Duboko mi je žao zbog svog ponašanja i tjeskobe koju sam izazvao – rekao je Simon nakon što je priznao da je nasrtao na žrtvu, što se, kazao je, dogodilo u veljači prošle godine, a kasnijim iskazima potvrđeno je da se to dogodilo u sobi koja je nekoć pripadala kraljičinoj majci. – Vidno sam popio previše i došlo je do incidenta. Kao netko tko razumije štetu koju alkohol može prouzrokovati, trebao sam to znati bolje. I u svakom trenutku znam da alkohol nije opravdanje za moje ponašanje. Nisam mislio da sam sposoban ponašati se na taj način, ali sada se moram s time suočiti i preuzeti odgovornost. Tijekom prošle godine zatražio sam i primio profesionalnu pomoć i složio se s time da krivnju što prije priznam – dodao je Simon te uputio isprike žrtvi i njezinoj obitelji te prijateljima i kolegama zbog nevolje koju je prouzročio. Osim zatvorske kazne, zabilježen je u registru seksualnih prijestupnika, iz kojeg će mu, ne počini li novo nedjelo, ime izbrisati za deset godina.

Foto: Reuters/Pixsell

Međutim, ovo mu nije prvi put da se sukobljava sa zakonom. Prije 11 godina kažnjen je zbog prebrze vožnje na motociklu, kada je na gradskoj cesti vozio 160 km/h umjesto dopuštenih 95 km/h, zbog čega sljedećih devet mjeseci nije smio voziti. Također, prošlog je ljeta, tijekom strogog lockdowna u Engleskoj, uhvaćen u kršenju mjera zabrane kretanja. Prema dostupnom izvještaju, stoji da je Simon otputovao do sela Holwicka udaljenog 320 kilometara od Durhama na sjeveru Engleske. Prije dvije godine zavladala je tišina na dvoru, nakon što se u pedofilskom skandalu našao sin kraljice Elizabete, princ Andrew (62). Optužen je da je spavao s maloljetnicama, točnije s Virginijom Roberts, te da je sudjelovao u pedofilskom lancu i podvođenju djevojaka koje je organizirao ozloglašeni milijarder Jeffrey Epstein, koji je počinio samoubojstvo. Priča datira iz 2001. kada je princa i Virginiju upoznao Epstein, a svi su istu večer završili u poznatom klubu Trump. U VIP dijelu kluba princ ju je ponudio alkoholom te su se uskoro našli na plesnom podiju. – On je najgori plesač s kojim sam plesala, znojio se po meni i bilo je užasno. Sve me je to jako živciralo, ali sam mislila da se moram s njim družiti kako bi Jeffrey i njegova djevojka Ghislaine bili sretni – ispričala je u intervjuu 37-godišnja Virginia. Kada su napustili klub, Epsteinova djevojka joj je rekla da za princa treba napraviti sve što zatraži.

– Bilo mi je muka kad mi je to rekla. Kasnije te večeri imala sam spolni odnos s princom u kući Epsteinove djevojke – ispričala je 2019. Priznala je tada da to nije bilo jedini put da je imala spolni odnos s princom. Iako postoje i fotografije na kojima je zagrljen sa 17-godišnjom Virginijom, princ je negirao da su se upoznali. Zbog tvrdnji da je s Epsteinom sudjelovao u orgijama s maloljetnicama i zbog prijateljstva s milijarderom, koji se ubio u svojoj zatvorskoj ćeliji nedugo nakon privođenja, princ Andrew se pod pritiskom javnosti u studenome 2019. odlučio povući iz javnog života te više nije istupao. Uslijedilo je to nakon što su ga se kompanije i organizacije s kojima je surađivao počele odricati nakon intervjua koji je ocijenjen katastrofalnim, a kraljica je njegovu odluku prihvatila bez pobune. Inače, Epsteinu je prijetila kazna zatvora do 45 godina, a da nije okončao vlastiti život, suđenje bi počelo najranije prošlog ljeta.

Foto: PA/Pixsell

Ovaj skandal u kojem se spominje i ime princa Andrewa ostavit će traga na ugled kraljevske obitelji i ovo nije prvi skandal s kojim se susreću kraljica Elizabeta i njezina obitelj, ali je jedan od većih. U puno manjem opsegu se sa zakonom sukobila i kći kraljice Elizabete princeza Anna (70). Nju je 2002. policija kaznila s 500 funti nakon što je jedan od njezinih pasa napao djecu, a naknadno je isplatila i odštetu unesrećenima. Ona je bila prva članica kraljevske obitelji koja je priznala krivnju, a godinu dana prije tog incidenta kažnjena je s 400 funti zbog prebrze vožnje. Zbog istog je razloga prošle godine vozačka dozvola oduzeta i njezinoj kćeri, poznatoj jahačici Zari Tindall (39) nakon što su je uhvatili da juri 145 km/h gradskom cestom. Sud ju je uz to kaznio i novčanom kaznom od 817 funti.

Pogledajte najbolje trenutke s ovogodišnje dodjele Večernjakove ruže.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije