Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
top 5

Što se događa s izborima ljepote? Istražili smo gdje su danas naše proslavljene misice

Foto: S. Midzor, P.Glebov, D.Jaramaz, M.Lukunic, Ž. Lukunic/Pixsell
07.04.2019.
u 08:00

Boris Kosmač u lipnju u Hrvatsku dovodi izbor za Miss turizma svijeta. U Lijepu našu stiže 55 ljepotica iz cijelog svijeta koje će u dva tjedna obići najvažnije znamenitosti Hrvatske.

Izbor za miss Hrvatske nekad je bio jedan od glavnih društvenih događaja u Hrvatskoj, a to se posebno odnosi na sredinu devedesetih, kada su naše misice Fani Čapalija, Branka Bebić i Anica Martinović redom postizale uspjehe na svjetskim izborima ljepote. Posljednjih 15-ak godina izbori ljepote u Hrvatskoj su se toliko proširili da je danas teško i nabrojiti koliko ima izbora za miss, a pogotovo imena misica.

Malo tko će danas u Hrvatskoj znati da je aktualna miss Hrvatske 18-godišnja Ivana Mudnić Dujmina, koja našu zemlju predstavlja na svjetskom izboru u Kini. Prije nje tu je titulu nosila Tea Mlinarić, koju bi također malo tko prepoznao. Činjenica je da su izbori izgubili na popularnosti, pa se misice više i ne biraju na spektaklima na bazenima niti ih prenosi televizija.
No, kuriozitet je da će nam zato ove godine u Hrvatsku stići jedan svjetski izbor. Radi se o izboru za Miss turizma, koji će se 1. lipnja održati u porečkoj dvorani Žatika u organizaciji Borisa Kosmača, koji osim izbora za Miss turizma ima licencije i za Miss Alpe Adria International i Model Hrvatske. U Poreč će tako stići 55 svjetskih ljepotica, a pratit će ih brojni novinari i televizijske ekipa.

Dva tjedna u Hrvatskoj
– Vlasnik sam licencije Miss turizma Hrvatske proteklih 18 godina, ujedno sam bio i glavni koreograf na šest svjetskih izbora, a osam puta bio sam jedini Hrvat u žiriju svjetskog izbora Miss turizma te kao jedan od najstarijih vlasnika licencije tog izbora dobio sam pravo organizacije izbora u Hrvatskoj i tome se jako veselim. Bilo je jako zahtjevno jer je licencija izbora jako skupa. Kandidirale su se Kolumbija, Španjolska i Indonezija, a mi smo u vrlo jakoj konkurenciji dobili tu čast i pravo organizacije – ponosno nam je kazao Boris Kosmač, koji je bio producent zadnjeg svjetskog izbora u Maleziji, a u nekoliko zemalja radio je i kao koreograf izbora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MISS TOURISM WORLD VENEZUELA

A post shared by Boris Kosmac (@boriskosmac) on

– Misice će u dva tjedna obići cijelu Hrvatsku, planiramo odlazak na Plitvice, u Opatiju, Samobor... Fantastična je ideja da svaka svjetska misica promovira jedan hrvatski grad uz fotografije i znamenitosti toga grada. Tako će ljepote naših gradova vidjeti milijuni gledatelja u svijetu. To će sigurno pridonijeti i našem turizmu jer će se mnogi ljudi zainteresirati za Hrvatsku – kaže Kosmač.
Izbor je najavila svjetska miss turizma, Kolumbijka Andrea Gutierrez koja je posjetila Zagreb i oduševljena je gradom, ali i našim štruklama. Ona će također biti na izboru i svojoj će nasljednici predati lentu.
Inače, Kosmač je 2001. godine bio najmlađi vlasnik licencije Fordova Supermodela, a zanat je naučio od najpoznatije svjetske agentice Elieen Ford kod koje je neko vrijeme i živio u New Yorku.
– Licenciju Miss i Mistera turizma uzeo sam 2002. godine i od tada imamo velike uspjehe. Puno naših djevojaka bilo je među prvim pratiljama i pobjednicama. Anita Dujić bila je svjetska miss turizma, a uspješne su bile i Jelena Katrina Kapa, Paula Tomić, Andrea Jelena Barišić, Darjana Iljkić i Ivana Mamilović. Kosmač je godinama organizirao i jedini europski izbor ljepote – Miss Alpe Adria International.

Jedan od najstarijih svjetskih izbora je i izbor Miss Universe. To je natjecanje održano prvi put 1952. u Kaliforniji, a od 1997. održava se i u Hrvatskoj. Prva je naša Miss Universe bila Splićanka Kristina Čerina. Vlasnik licencije tog izbora od 1998. je Vladimir Kraljević, a među misicama bilo je nekoliko i danas poznatih imena. Primjerice voditeljica Jelena Lešić (ex Glišić) bila je Miss Universe 2005., a tri godine prije nje tu je titulu osvojila Ivana Paris. Najveći uspjeh na svjetskom izboru osvojila je Splićanka Sarah Ćosić, koja je ušla u top 15. Među 16 najboljih ušle su i Elizabeta Burg 2012. godine te Shanaelle Petty 2017. Uskoro ćemo saznati tko će ponijeti titulu Miss Universe Hrvatske za ovu godinu, a do tada tu titulu drži Mia Pojatina.

Podulji staž ima već i izbor za titulu Kraljica Hrvatske, koja je lani dodijeljena 25. put, u organizaciji Natalije Brkić. Zanimljivo je da je aktualna kraljica Hrvatske Ema Gračan, kći nekadašnjeg nogometaša, a danas trenera Nenada Gračana i Danijele Gračan, koja je prije 28 godina osvojila titulu Kraljice svijeta, kao jedina iz Hrvatske i susjednih zemalja kojoj je to uspjelo. Danijela Gračan danas je prodekanica i profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

– Još kao djevojčica pokazivala je ljubav prema modi. Često je po kući hodala u mojim štiklama i moda ju je doista zanimala. I danas nam je svima modni guru. Sve nas kritizira, odijeva i slaže nam modne kombinacije – rekla je gospođa Gračan o svojoj nasljednici.

Jedan od najmlađih izbora je izbor za Miss Supranational, koji se održava od 2009., a kod nas se u organizaciji Tamare Roglić održava od 2016., kada je prva pobjednica postala Petra Bojić. Godinu nakon nje tu je titulu osvojila Eni Šukunda, a lani je Miss Supranational postala Tihana Babij. No, ni jedna od njih nije postigla značajniji plasman na svjetskom izboru.

NAJVEĆI USPJESI HRVATSKiH MISICA:

1. Anica Martinović-Kovač – 1995. osvojila je titulu prve pratilje Miss svijeta. Od 2001. u braku je s Robertom Kovačem, danas pomoćnim trenerom Bayerna iz Münchena. Imaju troje djece.

2. Anita Dujić – 2002. godine postala Miss turizma svijeta. Bavila se manekenstvom, a danas živi u Londonu, gdje je radila kao dekoraterka na filmu. U višegodišnjoj je vezi s menadžerom Duncanom Broadfootom, a u siječnju postali su roditelji djevojčice Lily.

3. Fani Čapalija – 1993. postala je Miss Europe, a svi su je zapamtili po čuvenom odgovoru “It’s O.K.” na pitanje o nošenju kupaćih kostima na izboru. Bila je udana za nogometaša Ivicu Mornara, a posljednjih godina povukla se iz javnosti. Nedavno se o njoj pisalo kada je pomogla u rješavanju slučaja ubojstva kraj Splita.

4. Branka Bebić – 1994. je sestra spisateljice Milane Vlaović također ušla među pet najljepših djevojaka osvojivši titulu Miss Europe. Nakon kratkog braka s pjevačem Sandijem Cenovom koji ju je zaprosio pjesmom “Žena budi mi ti”, da bi nakon razvoda otpjevao i pjesmu “Branka”, ta se Dalmatinka rodom iz Metkovića udala za poduzetnika Hrvoja Krstulovića i imaju troje djece.

5. Sarah Ćosić – 2009. godine osvojila je 11. mjesto na svjetskom izboru Miss Universe zbog čega je u trajno vlasništvo dobila krunu. Prije šest godina u Širokom Brijegu udala se za Jozu Ivankovića, svoju ljubav iz studentskih dana. Iste je godine rodila i sina Luku. Mediji su o njoj pisali i prije tri godine kada se zaposlila na jednoj od vodećih pozicija u ZET-u.

Pogledajte i top 10 najgorih padova na modnim pistama.

 

Komentara 1

ZO
zbog_ove_situacije
09:25 07.04.2019.

Samo nogometaši i manekenke i neki mali poduzetnici. i to je sav takozvani uspjeh. nema niti jednog lika da je napravio korak dalje... biti neovisan je krajnji cilj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije