Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2019. u 19:00

Nogometni tjedan na našim programima samo je Sport klubu donio TV ružu

Protekli televizijski tjedan bio je prepun nogometnih zbivanja.

Naša je nogometna reprezentacija u subotu, po najvećoj žegi u tri sata popodne, u osječkom Gradskom vrtu uz malo sreće pobijedila Walles u veoma važnoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a samo nekoliko dana kasnije, u sasvim nebitnoj prijateljskoj utakmici u Varaždinu, izgubila od reprezentaciji Tunisa.

Obje utakmice pratili smo na Novoj TV koja nam je uz pomoć svojih stručnih komentatora Mate Bilića i Branka Strupara pokušala pobliže objasniti zbivanja na terenu te približiti neke situacije koje mi, kao laici, ne možemo shvatiti. “Teško je podnijeti ovakve vrućine”, otprilike je rekao jedan od te dvojice stručnjaka, a drugi je dodao nešto tipa da u takvim uvjetima treba piti puno tekućine.

Paralelno s tim događanjima, na HRT-u 2 počeli su prikazivati Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene.

Kako se pri tome nisu potrudili organizirati i emisiju koja prethodi tim utakmicama, a u kojima bi se također mogli naći neki stručnjaci poput ovih na Novoj TV, ili, eto, neki zanimljiviji jer je, čini mi se, manje zanimljive teško pronaći, moram im uskratiti ovu svoju TV ružu koja je komotno mogla završiti u rukama Mace Maradone da su odgovorni na Prisavlju pokazali barem trunku želje za ravnopravnošću u tretmanu prenošenja muškog i ženskog sporta. Njima TV ružu, dakle, uskraćujem jer nikoga nisu pozvali u studio, a Novoj TV, da objasnim, jer su zvali dvojicu koju su zvali.

Treći veliki nogometni događaj proteklog tjedna fantastična je završnica Lige nacija za koju je Nova TV očito izgubila interes, a vjerojatno i prava na prijenos nakon našeg ispadanja iz skupine. Sport klub ipak je odlučio nastaviti s prikazivanjem tih utakmica bez obzira na naš slab plasman pa smo tako zahvaljujući njima imali priliku vidjeti onaj prekrasni Ronaldov hat-trick u polufinalu i kasnije portugalsko penjanje na pobjedničko postolje, a upravo zbog toga Sport klub, kao jedini od naših programa, dobiva ovu moju TV ružu za gotovo pa savršeno praćenje nogometnih zbivanja protekli tjedan. Nova TV je, istina, prijenose vratila na svoj osnovni program pa ih više ne moramo gledati na Doma TV-u kao što je to bio slučaj s prošlom utakmicom naše reprezentacije, a što je svakako dobra vijest – ono je bio zbilja komičan propust – ali ono što i nije tako dobro te što bi također pod hitno trebali promijeniti, jest to da se u njihov studio vratio Mate Bilić kojega iz nekog nepoznatog razloga od samog početka njihova preuzimanja prava na reprezentativne utakmice forsiraju u toj ulozi stručnog komentatora.

Isto toliko dugo ja se, evo, zalažem da postave nekog drugog... Elem, čak i da je Mate za reprezentaciju odigrao više od sedam utakmica, koliko ih je odigrao, od čega je pet bilo prijateljskih, a ni preostale dvije nisu bile od neke pretjerane važnosti, te da je i jedan od ona tri gola koja je postigao bio podjednako lijep kao onaj koji je iz slobodnjaka postigao za Hajduk protiv Mallorce, jednostavno nije dovoljno atraktivan u toj ulozi koju su mu dodijelili. Svaka mu, evo, čast što pokušava napraviti određenu televizijsku karijeru kada već nije uspio reprezentativnu – Joško Jeličić je isto to učinio – ali kada već imamo nekoliko kvalitetnih bivših reprezentativca poput, recimo, Marija Stanića, koji je uz tu bogatu reprezentativnu priču još i iznimno elokventan, hrabar i sjajno se razumije u nogomet, šteta je da nam na dan važne reprezentativne utakmice netko kvari doživljaj informacijama o vremenu i savjetima o hidratizaciji. Za takvu vrstu informacija u emisiju su, pazite molim vas ovu foru, mogli pozvati i svog dežurnog meteorologa... Oni, međutim, koji nisu nikoga pozvali u emisiju da kaže jednu ili dvije riječi o Svjetskom prvenstvu za žene, pa ni vremenskim prilikama, niti su, eto, uopće napravili tu emisiju u kojoj se moglo raspraviti o trenutačno najaktualnijoj temi vezanoj za taj događaj: diskriminaciji žena u nogometu te ni približno jednakom tretmanu kakav imaju njihovi muški kolege, a protiv čega se najžešće bore višestruke svjetske prvakinje reprezentativke SAD-a, Nizozemke i ovosezonska osvajačica prvog izdanja nagrade Ballon d’Or Féminin, Norvežanka Ade Hegerberg, to su, nema sumnje, gospoda s Prisavlja.

Umjesto toga, odlučili su se, evo, i sami zanemariti tu borbu za ravnopravnost te, za razliku od drugih 206 TV kuća diljem svijeta koje prenose ovo natjecanje, nisu ni minutu svog programskog vremena posvetili nekoj emisiji koja prethodi utakmicama, a koja bi nam približila ovo natjecanje, sport, ali i tu veoma važnu borbu koja se vodi izvan terena. Smatraju, valjda, da je dovoljno što uopće prenose te utakmice koje vjerojatno neće ostvariti neku zavidnu gledanost, ali iako to možda je dovoljno da se zadovolji neka zakonska regulativa za javne servise, za ovu moju TV ružu – nipošto!

Komentara 2

ZW
zweistein
09:41 16.06.2019.

kako nema ravnopravnosti...pa nema prijenosa ni jednih ni drugih

DU
Deleted user
00:43 16.06.2019.

slučajno sam na nekoj slovenskoj tv postaji gledao američki ženski nogomet... i još uvijek ne znam jel to bila snimka ili što već, jer su sportašice radile iste pokrete i lupkale se po guzicama... a inače sam jednom bio na utakmici nekog zagrebačkog ŽNK, nije bilo loše....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije