Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osma turneja

Slomljena i tužna Janet Jackson plakala na sceni i pjevala za brata

Janet Jackson
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
18.11.2017.
u 09:00

Samim odabirom pjesama Janet je progovorila o rasizmu, homofobiji, ksenofobiji, političkoj okrutnosti, nasilju...Iza nje je turbulentna godina koju je obilježio razvod od katarskog milijardera.

Koliko su Kennedyjevi ostavili traga u američkoj politici, toliko su Jacksonovi obogatili glazbeni svijet, a to je još jednom potvrdila najmlađa članica, 51-godišnja Janet Jackson na svojoj (gotovo) rasprodanoj turneji “State of the World”.

Njezina osma turneja nazvana po singlu s njezina albuma “Janet Jackson” s Rhythm Nation 1814, na kojoj će održati 56 koncerata u SAD-u i Kanadi, počela je u rujnu, a završava sredinom prosinca. No ne radi se samo o glazbenom i plesnom spektaklu, za što je zaslužan kreativni direktor Gil Duldulao (poznat po suradnjama s Tinom Turner, Jennifer Lopez, Nicki Minaj i Demi Lovato), već je samim odabirom pjesama Janet iz klana Jacksonovih progovorila o rasizmu, homofobiji, ksenofobiji, političkoj okrutnosti i obiteljskom nasilju. A upravo se zbog potonjeg tijekom izvođenja pjesme “What About” rasplakala na sceni Barclay’s Centra u New Yorku i kroz suze, izgovarajući stihove “što o trenucima kada si me udario u lice”, poručila publici: “Ovo ovdje – to sam ja”.

Razlog za tugu sigurno je turbulentna godina za njom: u siječnju je doživjela najveću sreću rodivši sina Eissa u trećem braku s katarskim milijarderom, 42-godišnjim Wissamom Al-Manom. No već je u travnju objavila da se nakon pet godina braka razvodi od ekscentričnog bogataša, za kojeg je javnost doznala 2012. iz videa objavljenog na YouTubeu u kojem daruje milijun eura rumunjskoj beskućnici. Sigurno ni Janet (i sama dobrostojeća s bogatstvom od 175 milijuna dolara) neće ostati praznih ruku: šuška se da će nakon razvoda utržiti čak 250 milijuna dolara.

A o razlozima rastave propjevao je njezin brat Randy Jackson: navodno ju je Al-Mana držao u “zlatnom kavezu“ i verbalno zlostavljao. No neki svjedoci govore da mu Janet nije ostala dužna: da ga je često napadala zbog dominacije svojstvene muškarcima iz arapskog svijeta, a navodno joj je ograničavao kontakte s članovima vlastite obitelji i tražio da se odijeva i ponaša u skladu s islamskom vjerom.

To sigurno nije odgovaralo tamnoputoj glazbenici, poznatoj i po izrazitom seksepilu, erotiziranom plesu i glazbenim spotovima, ali i skandalu “Nipplegate“ iz 2004. kada joj je glazbeni partner Justin Timberlake strgnuo korzet i otkrio desnu bradavicu tijekom nastupa na Super Bowlu, najgledanijem TV sadržaju koju u prosjeku prati 140 milijuna Amerikanaca.

TV mreža CBS tada je dobila na tisuće tužbi čestitih Amerikanaca kojima je bio povrijeđen moral. No na ovogodišnjem Super Bowlu, na kojem nastupa Justin Timberlake, mnogi bi htjeli da mu se pridruži i Janet Jackson, koju tijekom turneje prate komentari da u petom desetljeću nikada nije bolje izgledala (velika zahvala ide plastičnom kirurgu kojeg je očito dijelila s bratom Michaelom) i da je unatoč svim iskušenjima i dalje jaka i svoja.

A upravo takvi se najviše pamte na nastupima na Super Bowlu i o njihovim izvedbama priča se desetljećima, poput ovogodišnje izvedbe himne Lady Gage, brilijantnog Princea 2007. i Michaela Jacksona iz 1993. Upravo je svom velikom bratu, kralju popa s kojim je bila iznimno bliska, Janet u pjesmi “Together Again” poručila pogleda uprtog u nebo: “Nedostaješ mi, Mike“, a njemu u čast otpjevala je i zajednički hit “Scream”. 

Janet Jackson
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije