Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVESTRANA H.E.R.

Skrivala je lice i bježala od publiciteta, a danas je pop-zvijezda i ikona pokreta Black Lives Matter

H.E.R.
Foto: Press Association/DPA/PIXSELL
1/7
09.05.2021.
u 08:00

Nakon što je osvojila četiri Grammyja, uključujući i nagradu za pjesmu godine “I Can’t Breathe”, mlada je kantautorica nedavno nagrađena i Oscarom za pjesmu “Fight For You” iz filma “Juda i crni mesija”

Billie Eilish, sakrij se, svijet glazbe dobio je novu veliku zvijezdu! Gabriella Sarmiento Wilson, poznatija pod umjetničkim imenom H.E.R., ima samo 23 godine, a ove je godine posltigla nešto što nije uspjela ni Eilish ni neke njene puno starije i iskusnije kolegice. Nakon što je osvojila četiri Grammyja, uključujući i nagradu za pjesmu godine “I Can’t Breathe”, mlada je kantautorica nedavno nagrađena i Oscarom za pjesmu “Fight For You” iz filma “Juda i crni mesija”. Oscar i Grammy za pjesmu godine u istoj su godini dosad osvojile samo veličine kao što su Celine Dion, Bruce Springsteen, Adele i Lady Gaga. Tako je već sad stigla na pola puta do glazbenog Grand Slama EGOT-a, odnosno osvajanja svih četiriju najvažnijih nagrada – Emmyja, Grammyja, Oscara i Tommyja. Na toj listi nalazi se zasad samo 16 ljudi, među ostalima Whoopi Goldberg, Rita Moreno i John Legend, kojem je to uspjelo prije tri godine.

Uvodno razdoblje karijere H.E.R. je provela radeći na tome da svoj identitet drži u tajnosti. Kada je 2017. godine izdala prvi album sa samo sedam pjesama, bez biografije i samo s misterioznom siluetom cijelog tijela na naslovnici, mnogi su se pitali tko je ta osoba koja je odjednom došla na vrhove top-lista. Danas je H.E.R. poznato lice, premda nas na nastupima i svim drugim pojavljivanjima u javnosti uvijek gleda iza modernih sunčanih naočala, što je pomalo ironično budući da je njeno umjetničko ime zapravo akronim od Having Everything Revealed” (“Imati sve otkriveno”.)

Razlog zbog kojih H.E.R. želi ostati incognito jest taj što, za razliku od Sije, kojoj je misterioznost dio imidža, ne želi biti slavna, nego želi da njena glazba govori o njoj.

Glazba joj je ispušni ventil

– Otkrivam tko sam, svoje priče i svoje osjećaje, glazba je za mene ispušni ventil. Ali sve se to otkriva kroz moju glazbu i moju poruku. Iako ne pokazujem svoje lice i ne govorim ljudima tko sam ili više o sebi, to je zaista tako. Možete me upoznati slušajući moju glazbu – kazala je u jednom intervjuu. Čini se da je u tome i uspjela, jer njene fanove nije bila briga tko se krije iza tog akronima.

– Misterij je metafora tko sam ili tko sam bila u vrijeme stvaranja projekta... Osjećam da često ne volimo biti otvoreni kao ljudi te razgovarati o svojim osjećajima ili situacijama kroz koje prolazimo. U vrijeme snimanja albuma bila sam vrlo zatvorena, osim kada sam pisala ili kada sam bila u studiju. Glas sam žena koje se osjećaju kao da su same u tim situacijama. Ovaj je projekt proizašao iz mojih osjećaja i to je ono što želim da on bude – ne kako izgledam ni s kim sam u vezi, nego ogoljena emocija i podrška ženama. Osjećam da je ovo doba antizvijezda. Zaista sam samo željela da se to odnosi na glazbu i da se maknem od pitanja kao što su, primjerice, “s kim je ona?” ili “što nosi na sebi”, objasnila je H.E.R.

Gabriella Sarmiento Wilson rođena je u kalifornijskom gradu Valleju. Kao čudo od djeteta nastupala je još od najranije dobi. Mala Gabi pjevala je u tatinu cover bendu, a s deset godina obradila je hit Alicije Keys “If I Ain’t Got You” u emisiji “Today Show”. Majka joj je medicinska sestra, a otac je bio građevinski radnik koji se amaterski bavio glazbom.

– Sjećam se da bi mi svako jutro pripremao doručak, a ja sam gledala Princeove koncerte na DVD-u. Slušali smo izvođače kao što su Stevie Wonder, Donny Hathaway, Chaka Khan, Mary J. Blige, Alicia Keys, Eric Clapton, ali i AC/DC. Svi oni utjecali su na moj glazbeni razvoj – otkrila je u jednom intervjuu.

Kad je imala 12 godina, dobila je veliko priznanje – bila je, naime, jedna od pet finalista u natjecanju Radio Disneya nalik na “American Idol”. Već s 14 godina potpisala je ugovor sa Sonyjem. Te 2011. godine izdala je i prvi singl “Something to Prove” pod svojim pravim imenom.

Nakon četiri godine vratila se na glazbenu scenu kao H.E.R. i zainteresirala javnost s dva EP-ja, koja su mnoge podsjetila na radove Alicije Keys i Lauryn Hill. Prije izlaska ovog albuma otkrila je svoj identitet i dostigla svjetsku slavu kada je dobila dvije nominacije za Grammy, uključujući i onu za album godine. Svestrana H.E.R. posebna je po još nečemu. Naime, svira čak pet instrumenata – bubnjeve, klavir, električnu gitaru, bas-gitaru i akustičnu gitaru.

Odrasla na Princeu i Lennyju

– Sviranje gitare dio je onoga što ja jesam odmalena. Sjećam se da sam gledala video Lennyja Kravitza i Princea dok sam bila dijete. Taj mi je video promijenio život, natjerao me da poželim svirati gitaru samo zato što je tako dobro biti rock-zvijezda – rekla je u razgovoru za Rolling Stone i dodala kako joj je najbolji savjet dala Alicia Keys na dodjeli Grammyja 2020. godine.

– Kada govorimo o glazbi, sve što trebate znati su tri akorda i govoriti istinu. Mislim da je to primjenjivo i u životu – rekla je H.E.R i dodala kako je najviše njenih pjesama nastalo na osnovi onoga što je proživjela. Većinom su to balade o neuzvraćenim ljubavima ili prekidima.

– Znate, glazba na mene djeluje terapeutski. Nije to kao rad, ne osjećam se emocionalno iscrpljeno kad stvaram. Meni to čini suprotno. Stvaram jer to volim i to je za mene terapija. Mislim da se nikad emocionalno ne iscrpljujem ako puno ne radim i ne krećem se. Osim toga, ponekad morate prepoznati to što osjećate, ma što god to bilo, i to kasnije uobličiti i stvoriti – rekla je H.E.R.

Pjesmu “I Can’t Breathe” (“Ne mogu disati”), napisala je lani na početku djelovanja pokreta “Black Lives Matter”. Vrlo brzo prihvatili su je brojni prosvjednici koji su pjevali njezine pjesme širom Amerike. Stihovi “Dišemo isti zrak i krvarimo jednako, ali ne vidimo isto” uzvikivali su se i na Zapadnoj i na Istočnoj obali.

– Sve je to iz moje perspektive. I zašto ne bih imala viđenje o nečemu što utječe na moju vlastitu zajednicu? Zašto ne bih htjela govoriti o nečemu što vidim, zbog čega osjećam bol, zbog čega se osjećam teško, zbog čega se osjećam kao da bi to mogli biti moj brat, sestra, ujak, rođak ili netko drugi? – objasnila je H.E.R. pjesmu koja joj je donijela Grammy.

Nevjerojatan je podatak da još nije izdala pravi, dugosvirajući album. Kako je kazala, upravo radi na materijalima za album koji bi trebao izaći ove godine, baš kao i EP na kojem će pjevati reggae. Kako je krenula, vrlo brzo mogla bi uspjesima prestići svoje idole Princea i Aliciju Keys.

VIDEO: Vinko Ćemeraš bio je gost Večernjakove desetke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije