Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonči Huljić:

'Skladao sam i zapjevao svoju prvu punk skladbu'

Koncert Tončija Huljića i Zagrebačke filharmonije
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/6
04.08.2020.
u 08:00

Album je to koji je najavila “Bjankerija” (u Dalmaciji pojam za robu obješenu da se suši, među kojom dominira rublje i, naravno, sve je bijelo), pjesma koja za svjetsko tržište nosi naslov “Rain” (“kiša”), za koju je taman prije prvog velikog udara pandemije uspio snimiti i spot.

“Čaša shiraza i voda.” Tako je glasila rečenica koju je Tonči Huljić uputio konobaru prije nego što se posvetio ovom razgovoru. A ako se može birati idealan trenutak za razgovor s ovim poznatim glazbenikom, čija svjetska karijera odavno nije pod upitnikom, onda je to svakako ljeto. Najopuštenije godišnje doba kod njega znači, doslovno, život na plaži. Na svu sreću, ni koronavirus, koji nam obilježava ljeto 2020., nije pokvario taj dugogodišnji običaj ovog fetivog Splićanina.  
Ljetni režim

– Evo me tu u Stanićima. To je moj ljetni dom. A trebaju mi mir i kontemplacija, barem dok se ova situacija ne smiri – govori Tonči Huljić, a na pitanje kako podnosi koronarežim koji nam je svima uneredio i promijenio živote kaže:

– Ma, ja sam stoik, izdržavam i podnosim nekako smireno sve to skupa. Nema mi druge! Ali s druge sam strane i sanjar. Znam da je to čisti oksimoron (smijeh), ali ja baš tako funkcioniram. Živim dan po dan i nadam se da će sve to proći.
Priznaje da mu je, baš kao i svim domaćim i svjetskim glazbenicima, pandemija uvelike poremetila planove za 2020. godinu. No na sreću za sada ih je samo prolongirala, ne i otkazala, što je najvažnije, jer Tonči Huljić upravo radi na novom albumu, naravno namijenjenom svjetskom tržištu. Album je to koji je najavila “Bjankerija” (u Dalmaciji pojam za robu obješenu da se suši, među kojom dominira rublje i, naravno, sve je bijelo), pjesma koja za svjetsko tržište nosi naslov “Rain” (“kiša”), za koju je taman prije prvog velikog udara pandemije uspio snimiti i spot. Nakon toga svijet je stao, pa tako i snimanje njegova albuma u poznatom londonskom studiju Abbey Road.

Frustriraju me sve te odgode planova – priznaje Tonči i nastavlja:

– U tom stalnom mijenjanju datuma i dogovora gubi se fokus. To mi ruši koncentraciju, a sve dodatno komplicira i to što su moji glazbeni suradnici rasuti po cijelom svijetu. Kaže kako u Hrvatskoj nastaje tek osnovna ideja nove pjesme, nazovimo je nekom sirovom demosnimkom, a zatim se ona u zajedničkom radu razvija. I zato mu je posebno teško što je “odrezan” od svjetskih suradnika. A o kakvim se tu svjetskim glazbenim facama radi, samo je donekle otkrila već spomenuta “Bjankerija”. Na njoj je specijalni gost Tončija Huljića bio Victor Espinola, paragvajski multiinstrumentalist i pjevač, najpoznatiji po sviranju skraćene harfe, kojeg je u svjetsku orbitu izbacila suradnja s Yannijem.    
I dok čeka nastavak rada, Tonči Huljić – radi, ali i priznaje kako je trenutačno najveća “žrtva” situacije njegova kći Hana:    

– Stalno pišem nove pjesme, a Hana nastrada. Stalno bih nešto mijenjao, a kako ona radi orkestracije mojih pjesama, stalno je iznova u tom poslu. A velik je to i opsežan posao. Hana bi se voljela posvetiti svojim pjesmama, a ja je stalno zasipam novim zadacima. Sada već imam ozbiljan višak materijala i, što je najgore od svega, ispada da je taj višak baš ono što je upisano u moj glazbeni CV, glazba koja ide u smjeru onog što sam pisao za grupu “Bond”, za Maksima Mrvicu... – objašnjava Tonči i otkriva djelić onog  što ćemo čuti na novom materijalu:
Samo emocije

– Bavim se Mediteranom, istražujem njegov zvuk, ono što se čuje kod nas, ali u Italiji, Grčkoj, Maroku... To je kolijevka civilizacije, naš prostor, za mene uvijek iznova uzbudljiv, zvuk koji je na neki način ugrađen u naše gene. Do sada sam istražio zvuk buzukija, mandoline, a sada ozbiljno istražujem zvuk klavira u tom kontekstu. Trenutačno mi je to najveći izazov. Dodat ću tom svom Mediteranu i dašak Indije, jer u njihovoj glazbi prepoznajem sličnosti s nama. Oni se, baš kao i mi, ne boje emocije. Odavno sam, radeći vani, shvatio da se Zapad boji emocija. Ja dođem s nekom osnovnom idejom i onda ih na licu mjesta krenem zapisati različitim načinima kako možemo to realizirati. Trebalo mi je vremena da shvatim da se oni u tome gube jer jednostavno ne barataju tom brzinom i emocijama – objašnjava.
Na pitanje očekuje li uskoro povratak u studio, povratak u normalu Huljić kaže da je nemoguće bilo što predvidjeti:

– Čini mi se da je najopasniji ovaj populistički primitivizam koji je isplivao na vidjelo u pandemiji, a čiji je najistaknutiji pripadnik brazilski predsjednik Bolsonaro. Tragičan je način na koji on bez pardona uništava Amazoniju, siječe šume, ne mareći što je upravo to način ponašanja koji će proizvesti još novih virusa, još katastrofa za cijeli planet.  
No, dok čeka rasplet situacije i povratak u studio, Huljić ne miruje. Čak je i nakon više od dvije godine – zapjevao, i to ni manje ni više nego – punk.

– Bila je to incidentna situacije (smijeh). Naime, Nova TV radi dvije nove serije, vrlo ekscentrične, ali i optimistične, baš onakve kakve nam sada najviše trebaju. Trebao je tu jedan ležerniji pristup, takva je i glazba, a kako nisam mogao naći boljeg izvođača, zadao sam si da to i otpjevam. Vidjet ćete uskoro o čemu pričam – kaže.
A novost u njegovu kreativnom radu jest i izlet u svijet reklama. Snimio je, naime, reklamu, i to onu koja će se emitirati u cijeloj regiji. Kaže da ćemo je uskoro vidjeti, a njome Podravka slavi 50. rođendan svog Čokolina.
I što pitati za kraj nego: voli li Čokolino? Jede li Čokolino?
– Nekoliko ga godina nisam jeo jer sam razvio netoleranciju na gluten, ali kako se Podravka pobrinula da sada postoji i  Čokolino bez glutena, opet ga tamanim – priznaje kroz smijeh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije