Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznata pjevačica

Sjećate li se Nene? Pamtimo je po velikom hitu, no život joj je obilježila velika tragedija

Nena
Foto: Promo
1/5
03.04.2021.
u 11:20

Ideju za pjesmu dobio je Nenin gitarist Carlo Karges, kada su na berlinskom koncertu Rolling Stonesa u zrak pušteni mnogobrojni baloni koji su tvorili oblike poput raketa, te se zapitao što bi se dogodilo s njima da su odletjeli preko Berlinskog zida u sovjetski sektor.

Sjećate li se Nene? Gabriele Susanne Kerner njemačka je pjevačica koja je predvodila grupu Nena, poznatu po velikom hitu "99 Luftballons" iz 1984. godine, a nedavno je proslavila 61. rođendan. 

Ideju za pjesmu dobio je Nenin gitarist Carlo Karges, kada su na berlinskom koncertu Rolling Stonesa u zrak pušteni mnogobrojni baloni koji su tvorili oblike poput raketa, te se zapitao što bi se dogodilo s njima da su odletjeli preko Berlinskog zida u sovjetski sektor.

U obje verzije pjesme spominje se da bi to izazvalo žestoku reakciju vojnih snaga. Zanimljivo je da se pjesma nalazila na vrhu top lista u siječnju 1984., upravo u vrijeme kada je SAD razmještao projektile Pershing u Zapadnoj Njemačkoj, kao odgovor na SSSR-ovo razmještanje nuklearnih projektila SS-20. Pjesma je 1984. u SAD-u dobila zlatnu nakladu zbog prodanih više od 500.000 primjeraka, te je postala prva pjesma na njemačkom jeziku još od 1961. koja se nalazila jednom od prvih deset mjesta na američkim top listama.

Foto: Arena Hospitality Group

Izdana je i engleska verzija pjesme "99 Red Baloons", a Nena je bila nezadovoljna prijevodom, kazavši  da ne izriče pravi smisao pjesme kao originalna verzija. 

Bend je nastupao po cijelom svijetu, no nikad nisu ponovili uspjeh hita "99 Luftaballons", pa su se raspali 1985. godine. Dvije godine kasnije počela je i samostalnu karijeru.

U to je vrijeme započela vezu sa švicarskim glumcem Benedictom Freitagom te je postala i majka. Nažalost, njihovo dijete preminulo je nakon samo 11 mjeseci od zatajenja srca. Par je dobio još blizance, Larissu Marie i Sakaisa Manuela. Nakon što se rastala od glumca,

Nena se zaljubila u producenta Phillipa Palma s kojim je dobila još dvoje djece, Samuela Vincenta i Simeona Joela. Premda već ima dvoje unuka, Nena je posljednjih godina i dalje nastupala, a prije tri godine prvi je put bila na američkoj turneji. 

VIDEO Albina Grčić gostovala je u našem podcastu, evo kako pobjednica Dore komentira reakcije na plasman

 

Ključne riječi

Komentara 79

DU
Deleted user
15:16 03.04.2021.

A di su Leuchtturm..Nur geträumt ..Irgendwie Irgendwo Irgendwann...itd?

SA
samoborka
16:10 03.04.2021.

Iza tragedije? Senzacionalizam. Teški. Smrt djeteta je iznimna tuga i bol, ali riječ "tragedija" u svakom drugom naslovu je ništa drugo nego isprazni, maligni senzacionalizam.

Avatar Juki
Juki
20:44 03.04.2021.

Nena je imala puno boljih hitova, a ovaj je valjda morao biti...zbog politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije