Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
YouTube

Severina i Rozga najslušanije su na netu, ali od toga ne zarađuju

'11.02.2011.,Split Spaladium arena veliki koncert Jelene Rozge. Severina Photo: Nino Strmotic/PIXSELL'
Foto: 'Nino Strmotic/PIXSELL'
1/3
24.05.2011.
u 16:00

Naknade se za vrlo klikane spotove isplaćuju samo ako se hrvatska djela slušaju u zemljama koje s YouTubeom imaju dogovor

Kad su se Jelena Rozga i njezina "Bižuterija" s ovogodišnje dodjele diskografske nagrade Porin vratile s kipićem u ruci, neki glazbenici i prijatelji glazbe glasno su se zapitali čime je pjesma "lakih nota" to zaslužila. Na tren zaboravljajući da o hitu godine nisu odlučivali stručnjaci nego publika, splitskoj pjevačici poslali su poruku da za nju nema mjesta na sceni. No, je li to zaista tako?

– Tko normalan radi pjesmu za šačicu ljudi i struku? Ne živi se od toga, živi se od YouTubea! Tamo se radi – komentirao je skladatelj Tonči Huljić uvodeći nas u priču o stvarnim gospodarima glazbenog svijeta. Gospodarima YouTubea!

Klikovi bitni

– Promijenio sam taktiku, odsad pjesme pišem samo za YouTube. Danas se sve vrti oko živih nastupa, a YouTube je besplatna promocija pa sa spotom grupe Madre badessa neću ni ići na televiziju. Klikovi su bitni, trebam ih radi ugovora s inozemnim tvrtkama – rekao je T. Huljić.

Upravo u takvom razmišljanju, shvatili smo tada, očito leži formula za punjenje najvećih koncertnih dvorana. Jer najslušaniji pjevači na tom internetskom servisu, sviđalo se to nekima ili ne, upravo su oni kojima su dvorane, stadioni i arene postali premaleni – Huljićevi Jelena Rozga i Magazin pa Severina, Thompson, Nina Badrić, Tony Cetinski, Gibonni te Lana Jurčević, koja se slavom na YouTubeu i te kako ponosi.

Kod nas nema naplate

Njezinu pjesmu "Odlaziš" na internetu je poslušalo 1,226.178 slušatelja.

– S financijske strane to ne znači apsolutno ništa, s obzirom na to da živimo u Hrvatskoj. Ali izvođači vani mogu živjeti od klikova. Zasad mi je priznanje što su moji spotovi toliko gledani, a pjesme slušane jer se to reflektira kroz nastupe – veli Jurčević.

– Nemamo naknade od YouTubea. Isplaćuju ih samo u Americi i Velikoj Britaniji. U Hrvatskoj se to neće regulirati u skoroj budućnosti – veli i Huljić. Koliko onda gube domaći izvođači?

– Klikove na djela hrvatskih autora iz Hrvatske u ovom trenutku ne možemo naplatiti. YouTube sklapa ugovore u zemljama u kojima ima svoju domenu – potvrdila je Marina Ferić Jančić, glasnogovornica Hrvatskog društva skladatelja. No, naknade se, kaže, isplaćuju ako se hrvatska djela slušaju u zemljama koje s YouTubeom imaju dogovor.

Rozga, Severina i Magazin u tom slučaju, dakle, najviše će zaraditi, dok bi brojni osvajači Porina za preživljavanje u Londonu ili New Yorku ipak morali "oprati i pokoji tanjur". Sviđalo se to nekima ili ne...

 

 

 

Komentara 6

ES
ESCjopa
23:11 24.05.2011.

samo što je rozga u 10 mjeseci skupila 5 milijuna, gas gas ili sude mi su skupili 2 milijuna u 5 godina msmmmmm ROZGA KRALJICA

ST
standup
01:32 25.05.2011.

..ma \"virujen\" ja njima .. da su naklikali Severinu na youtube..., ali samo za Pornic´-\"Porin\" amaterski uradak..., a cá se glasa ticé- nije ga nikada ni imala..., i niko nebi cúja za nju, da ni bilo Zrinka Tuticá - ii rupa u estradi-posli Tajcíce !!

Avatar broz
broz
07:42 25.05.2011.

Kada ih toliko žali,možda bi bila zanimljivija priča da nam novinarka objasni i tko im plaća mirovinsko i socijalno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije