Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Obitelj propovjednika'

Serija raskrinkava ljude koji unovčuju tuđu predanost vjeri

Foto: David Buchan/Variety/Shutterstock
08.08.2019.
u 23:19

Jer, tema nije duhovita satira vjere, nego onih koji vjeru najviše zloupotrebljavaju, a za McBridea to su televizijski propovjednici, odnosno televangelisti.

Iako je kritika vjere uvijek dvojbena stvar s obzirom na to da se, prije svega, radi o nečijim osobnim uvjerenjima, Danny McBride, tvorac “Obitelji propovjednika”, pronašao je način kako napraviti seriju koja se bavi sličnom tematikom na satiričan način. Jer, tema nije duhovita satira vjere, nego onih koji vjeru najviše zloupotrebljavaju, a za McBridea to su televizijski propovjednici, odnosno televangelisti. Riječ je o pojavi koja je u Americi uhvatila zamaha nedugo nakon Drugog svjetskog rata, dakle i prije televizije. Propovijedi su se masovnoj publici držale i na radiju.

Omršavjeli John Goodman

Danas su telepropovjednici u više slučajeva i iznimno bogati ljudi. Primjerice, za najbogatijeg propovjednika drži se Kennetha Copelanda čija je imovina procijenjena na 300 milijuna dolara, prema nekima čak na 700 milijuna. Tema su “Obitelji propovjednika” pravedni Gemstoneovi, serija se u originalu i zove “The Righteous Gemstones”. Na čelu s Elijem kojega glumi znatno smršavjeli John Goodman, čitamo da je u pitanju neka nova i očito efikasna dijeta, tu su još i Jesse Gemstone kojega tumači sam Danny McBride kojega inače pamtimo i iz također pomaknutih “Zamjenika”, pa onda Kelvin i jedina Elijeva kćer Judy koja nikako ne može doprijeti do statusa kakav imaju otac i braća. Međutim, taj status iza širenja vjere čak i u Kini, serija počinje pokrštavanjem čak pet tisuća Kineza, uključuje i prijetvornost, korupciju, pohlepu o kojima najčešće ništa ne zna ni sam otac Eli.

Pa se tako radnja serije ubrzava oko filmića koji stiže na Jessejevu adresu, a u kojem je on u malo nezgodnoj situaciji koja uključuje alkohol, drogu ali i – muški spolni organ. Dakle, znalo se otprije da Danny McBride ima malo slobodniji smisao za humor, no ovime je nadmašio i samog sebe. Jer, u svakoj od epizoda koje smo od HBO-a dobili na pretpremijerno gledanje, pojavljuje se barem jedan penis. Ili više, poput prilično spektakularnoj sceni kada se protjeruje razbojnike iz bande suparničkog propovjednika. Njega pak tumači Dermot Mulroney koji ostvaruje doista osebujnu ulogu. Suparništvo u TV propovjedništvu znači i fizički obračun, pa i oružani po potrebi, ili si s nama ili protiv nas. HBO-ova nova serija original je, ne sjećamo se da je netko na ovako efikasan i duhovit način raskrinkao jednu sortu ljudi koja na najgori, ali za njih i najunosniji način zloupotrebljava tuđu predanost vjeri.

Kao od majke rođen

Otkačeno, onako kako Danny McBride zna osmisliti, a John Goodman interpretirati, “Obitelj propovjednika” serija je koju valja pogledati i uz koju ćete se i jako dobro zabaviti. Svakako treba spomenuti i McBrideova kolegu iz “Zamjenika” Waltona Gogginsa, kojega znamo i po bizarnoj ulozi iz “Sinova anarhije”. Naravno, i Goggins se u ulozi propovjednika Babyja Billyja Freemana u prvom pojavljivanju pojavljuje kao od majke rođen, sa svojim “naoružanjem” u prvom planu.

Komentara 3

DU
Deleted user
04:51 09.08.2019.

To je gamad. I za to će odgovarati na Božjem sudu ! A pisano je. Besplatno ste primili , besplatno dajte. 😡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije