Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvizovi

Samo je dvoje milijunaša ušlo u povijest natjecanja u znanju

Foto: HRT
1/4
21.10.2018.
u 21:20

Na HTV iduće godine vraća se popularni kviz "Tko želi biti milijunaš?", a mi se prisjećamo onih koji su bili najgledaniji


Kvizovi su na domaćim televizijama oduvijek bili jedan od najgledanijih formata.

Stoga su mnogi gledatelji s oduševljenjem prihvatili vijest da bi se iduće godine trebao vratiti "Tko želi biti milijunaš", kviz koji je početkom ovog stoljeća imao rekordnu gledanost. Stoga ćemo se prisjetiti najpopularnijih kvizova koje smo mogli gledati na domaćim televizijama.  

Foto: HRT

1. POZIV NA KVIZ
Prva kviz-emisija Televizije Zagreb, prikazivana 1965. Emitirano je ukupno devet emisija u trajanju od 75 minuta, naizmjence svake druge nedjelje u udarnom večernjem terminu (u alternaciji s kvizom Televizije Beograd "Da ili ne)". Voditelji su bili Oliver Mlakar i Jasmina Nikić, urednik Miroslav Mahečić.

2. KVISKOTEKA
Omiljeni kviz znanja, emitirao se na TVZ-u/HTV-u 1980.-95. Najgledaniji zabavni program toga razdoblja, do 1991. prenosile su ga sve televizije u sustavu JRT-a. Sastojao se od televizičnih igara i pitalica (igra asocijacija, otkrivanje skrivene osobe, ABCD pitalice i dr.), koje su osmišljavali i sastavljali sveučilišni profesori i novinari (B. Senker, D. Novaković, Ž. Klaić, R. Pauletić, D. Matošec i R. Baretić). Autor je Lazo Goluža (poslije je zaštitio ime i koncepciju kao vlastito intelektualno vlasništvo), a od 1984. do kraja prikazivanja urednica je bila Maja Jurković. Prvi voditelj bio je Ivan Hetrich, a od 1983. Oliver Mlakar, kojem je to ujedno i najpopularniji voditeljski angažman u karijeri. Za sudjelovanje se prijavljivalo na tisuće ljudi iz cijele Jugoslavije, a na skupnim testiranjima kandidati su prvo morali proći provjeru inteligencije, kao i nekoliko krugova eliminacije. Najpoznatiji natjecatelj bio je Robert Pauletić, enigmatičar i publicist, koji je pobijedio sa samo 15 godina; pobijedio je i 2006. u povratničkoj sezoni Kviskoteke na Novoj TV. Emisija je imala i maskotu Kviska kojeg su gledatelji izrađivali od raznih materijala i slali u emisiju.

3. UPITNIK
Dnevni telefonski kviz znanja, prikazivan na HTV-u 1997.-2004. (1815 emisija). Bio je prvi HTV-ov autorski kviz nakon Kviskoteke koji je odgojio novu generaciju gledatelja i natjecatelja TV kvizova. Popularnost je uvelike dugovao svježem voditeljskom pristupu, jednostavnim pravilima i mogućnosti da se u njemu okuša najšira populacija. Sastojao se od pet rubrika (kultura, povijest, zemljopis, sport i jučer, danas, sutra), a onaj tko bi točno odgovorio na tri uzastopna pitanja mogao bi odgovarati za dnevni jackpot (od početnih 5000 do maksimalnih 80.000 kuna). Pokrenuo je cijeli niz telefonskih kvizova znanja koji su pokušali slijediti njegovu uspješnu formulu. Autor je bio Joško Lokas koji je i vodio kviz. Osim njega, u Upitniku su se okušali i drugi mladi voditelji, između ostalih i Marko Rašica i Domagoj Jakopović Ribafish. 

Foto: HRT

4. DIPLOMAC

Nakon uspjeha Upitnika Joško Lokas pokušao je napraviti i cjelovečernji kviz koji se emitirao samo jednu sezonu 1998. Ono što je izgledalo zanimljivo na papiru nije ispalo dobro u praksi jer su i sami natjecatelji bili zbunjeni pravilima u kojima je ponekad bilo teško shvatiti tko osvaja bodove, tko gubi, tko se napada, a tko brani.

5. IZAZOV

Dok je ovaj kviz jedan od najdugovječnijih u američkim TV kućama, kod nas se prikazao samo 1999. godine. Kviz u kojem se novac osvajanja za postavljanje pitanja na ponuđeni odgovor prvo je vodio Dražen Siriščević, a nakon njega i Joško Lokas. Najviše pobjeda ostvario je kasniji lovac u "Potjeri" Mladen Vukorepa.

 

6. SVE U 7
Emitiran je na HTV-u 2011.-13. u 145 emisija. Nastao je prema engleskom izvorniku Risking It All, a zamišljen je kao svojevrsni obrnuti Tko želi biti milijunaš? Natjecatelj je na samom početku bio milijunaš i taj bi novac zadržao ako bi točno odgovorio na svih sedam pitanja bez korištenja džokera. Posebnost kviza bila je u tome što bi na svakom sljedećem pitanju broj ponuđenih odgovora rastao za jedan (na prvom su pitanju bila tri ponuđena odgovora, a na sedmom devet). U kvizu je milijunsku nagradu osvojio Leonard Mlinarić 2012. 

7. NAJSLABIJA KARIKA

Emitiran na HTV-u 2004.-10. Pod izvornim naslovom The Weakest Link prikazivan je na BBC-ju 2000.-12. Hrvatska je inačica, nakon britanskog originala, rekordna po broju emitiranih epizoda (1008). Riječ je o dnevnom kvizu znanja u kojem se osam sudionika natjecalo za nagradu do 90.000 kuna. Samo je jedan natjecatelj mogao biti pobjednik ("najjača karika"), a ostalih sedmero odlazilo je "praznih ruku". Prva voditeljica bila je Nina Violić, a nakon nje Daniela Trbović.  

8. TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?
Prikazivao se na HTV-u 2002.-10. Nastao prema licenci tvrtke Celador. Na HTV-u je emitirana 521 emisija, postavši od prve sezone neprekidno jedna od najgledanijih emisija, a prema ocjeni Celadora jedna od najboljih verzija između 120 koje su se dotad emitirale diljem svijeta. Natjecatelji su igrali za maksimalnu nagradu od milijun kuna, odgovarajući na pitanja težina kojih se povećavala kako bi igra odmicala. U hrvatskoj je inačici jedino Mira Bičanić uspjela 2003. odgovoriti na svih 15 pitanja i osvojiti milijunski iznos. Voditelj je bio Tarik Filipović. 

Foto: Željko Lukunic/PIXSELL

9. 1 PROTIV 100

Još jedan licencni kviz emitirao se od 2008. do 2011. godine. U kvizu se između sto natjecatelja na galeriji nasumce izabere jedan koji postaje glavni natjecatelj i dolazi naprijed pokraj voditelja kviza, Tarika Filipovića. Natjecatelj je birao između dvije teme, a galerija je imala samo 6 sekundi za odgovor. Nakon toga natjecatelj je imao neograničeno vrijeme za odgovor, a mogao je i tri puta preskočiti pitanje, nakon čega bi mu se oduzelo pola dotad osvojenog iznosa. Rekord kviza postavio je legendarni Mirko Miočić koji je uzeo 366 tisuća kuna. 

10. POTJERA
Prikazuje se na HTV-u od 2013. Hrvatska je inačica licencnog formata The Chase koji se na britanskom ITV-u prikazuje od 2009. Dosad je emitirano više od 600 emisija. U kvizu četvero natjecatelja ponaosob igra protiv profesionalnog "kvizaša" ("lovca"), koji ih nastoji onemogućiti u osvajanju novčane nagrade. Svi natjecatelji koji prođu izravno sučeljavanje s lovcem dolaze u završnu potjeru u kojoj zajednički pokušavaju obraniti dotad osvojen novčani iznos. U hrvatskoj verziji kviza lovci su Morana Zibar, Dean Kotiga, Krešimir Sučević-Međeral i Mladen Vukorepa, a u prve tri sezone gledali smo i pokojnog Mirka Miočića. 

11. ŠIFRA
Kviz znanja koji se na HTV-u emitira drugu sezonu. Natjecatelj odgovara na pitanja općeg znanja u tri kruga natjecanja kako bi došao do finalne igre. U svakom krugu dobiva po 5 pitanja. Svako pitanje ima 4 ponuđena odgovora, označena brojkama od 1 do 4, od kojih je samo jedan odgovor točan. Redni brojevi odgovora svakog od 5 pitanja u krugu čine peteroznamenkastu šifru. Samo u slučaju točne šifre, dakle u slučaju točnih odgovora na svih 5 postavljenih pitanja u krugu, natjecatelju se otvara sljedeći krug igre. Maksimalna je nagrada 500 tisuća kuna, a dosad je dvoje natjecatelja osvojilo 125 tisuća. Autor i voditelj je Joško Lokas. 
 

Komentara 21

AN
ante555
22:23 21.10.2018.

Dalekk najgori je kviz Šifra.

CA
Cafa
22:09 21.10.2018.

Mislim da je Milijunaš ipak kviz s početka ovog stoljeća, a ne prošlog. Autoru teksta je bolje da se ne prijavljuje na kvizove.

TU
Tuljan
23:36 21.10.2018.

Brojke i slova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije