Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Roger Waters – pacifist koji opjevava svoje vizije

Roger Waters – pacifist koji opjevava svoje vizije
Foto: Kate Izor
1/19
06.04.2018.
u 09:21

US + THEM 6.5.2018. u Areni Zagreb

TKO PJEVA, ZLO NE MISLI, A WATERSOV GLAS DALEKO SE ČUJE

Kada je George Roger Waters 1943. došao na svijet u radničkoj engleskoj obitelji nedaleko od Cambridgea, nitko nije mogao naslutiti koliki će utisak na taj svijet ostaviti. Rock glazbenik, tekstopisac, skladatelj i od nedavno filmski producent, u nizu svojih umjetnički i društveno revolucionarnih podviga danas svijetu istoimenim novim albumom postavlja pitanje Is This The Life We Really Want? (Je li ovo život kakav stvarno želimo?).

U 54 godine bogate glazbene karijere ovaj je rock žanrovski pustolov koketirao s progresivnim, psihodeličnim, art i blues prizvucima. Iza sebe ima 3 uživo snimljena, 5 studijskih i 1 kompilacijski album, a njegovo su stvaralaštvo potpisivale najveće svjetske izdavačke kuće; EMI, Harvest Records, Capital Records, Columbia Records, Sony Music, te Sony Records.

Foto: Kate Izor

DESETA SREĆA NAJVEĆA – PINK FLOYD POD WATERSOVIM VODSTVOM (1965.-1985.)

Watersovom društvu iz djetinjstva – Barrettu i Gilmouru, u fakultetskim se danima na politehničkom veleučilištu u Londonu pridružuju Nick Mason i Richard Wright. Povezuje ih kritički stav prema opresivnom edukacijskom sustavu i sklonost prema glazbi, za kojom na koncu i napuštaju formalno obrazovanje.

Waters, Mason i Wright s još nekoliko kolega prvi put su svirali skupa 1963. pod imenima Sigma 6 i Meggadeaths, gdje Waters svira ritam gitaru, Mason bubnjeve, a Wright klavijature. Nakon što se Metcalfe i Noble odvajaju od ostatka kako bi osnovali vlastitu grupu, trojcu u usponu se pridružuju Barrett i gitarist Bob Klose. Waters prelazi na bas gitaru, a skupina ponovno mjenja ime u Abdabs ili Screaming Abdabs. Tijekom 1964. koriste nazive Leonard's Lodgers, Spectrum Five i na poslijetku Tea Set (eng. set za čaj) u spomen toga što su dugo vježbali u podrumu čajdžinice Regent Street politehničkog veleučilišta. Pred kraj 1965. godine Tea Set počinje nastupati pod imenom Pink Floyd Sound, potom Pink Floyd Blues i onda se početkom 1966. ustaljuje deseto po redu, danas poznato ime Pink Floyd.

Foto: Kate Izor

Barrettov odlazak iz benda ’68. označuje početak Pink Floyda kakvog danas znamo, vođenog kreativnom vizijom Rogera Watersa. Osim što je preuzeo kormilo umjetničkog smjera grupe, Waters je uskoro postao i njihov glavni tekstopisac, postavši i ostavši dominantna figura sve do svog odlaska 1985. Napisao je stihove za pet albuma Pink Floyda, počevši od The Dark Side of the Moon (1973.) i završno s albumom The Final Cut (1983.), koji je značio finalni rez njegove suradnje s ostatkom Floydovaca. Svaki Watersov studio album od The Dark Side of the Moon bio je konceptualni, a upravo je taj album, u cijelosti Watersovo autorsko djelo i jedan od najvažnijih komercijalnih rock albuma ikada. Proveo je 736 tjedana na Billboard 200 listi, a prodan je u više od 40 milijuna primjeraka diljem svijeta. Sve do 2005. godine nastavilo se prodavati preko 8000 primjeraka svakog tjedna.

Foto: Kate Izor

Watersovo vrelo ideja za konceptualne albume Pink Floyda; The Dark Side of the Moon (1973.), Wish You Were Here (1975.), Animals (1977.) i The Wall (1979.), polučivalo je uvijek osvrtima na važne društvene teme, s čestim aluzijama na posljedice rata, koji je i njemu samome uzeo oca. Posljednja suradnja Waters-Gilmour-Mason, za album The Final Cut objavljena je uz komentar: "Rekvijem za poslijeratni san Rogera Watersa, koju izvodi Pink Floyd".

SOLO KARIJERA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM (1984. – danas)

Nakon napuštanja Pink Floyda, Waters izdaje nekoliko solo albuma, a još je iz njegovog djelovanje u sklopu benda poznato kako je riječ o umjetniku izrazito osjetljivom na nepravdu, nasilje i društvene neprilike. Njegovu aktivističku i humanitarnu stranu nemoguće je odvojiti od njegovog glazbeno-scenskog stvaralaštva, počevši od konceptualnih albuma koje je pisao za Pink Floyd pa nadalje. Kreativni vizionar Roger Waters, veliki je vizionar i humanist i kada su društveno-političke prilike u pitanju. Svojom glazbom i stihovima redovito progovara o aktualnim političkim i važnim društvenim temama, ne libi se na sav glas boriti za pravdu i humaniji svijet, koristivši svoju popularnost i utjecaj u borbi za plemenite ciljeve.

Foto: Kate Izor

Povodom prve godišnjice rušenja Berlinskog zida, u glavnom gradu Njemačke 1990. održava jedan od najvećih koncerata ikad, na kojem sa skupinom najpoznatijih rockera tog vremena izvodi čitavi album The Wall. Nakon kraćeg povlačenja sa scene, 1999. kreće na trogodišnju turneju i nastavlja stvarati.

Godine 2005. izdaje klasičnu operu naslova Ça Ira, a na koncertu Live 8 u Londonu pridružuje se ostalim članovima nekadašnjeg Pink Floyda za njihov posljednji zajednički nastup. 2009. progovara protiv Izraelske sigurnosne ograde, a nešto kasnije iskazuje svoju podršku Maršu za slobodu Gaze. Lista se u nedogled nastavlja s humanitarnim koncertima i akcijama poput onih za veterane vojske Sjedinjenih Država Stand Up for Heroes i video spota podrške za Chelsea Manning.

U rujnu 2010. Waters započinje The Wall Live turneju, ažuriranu verziju originalnog Pink Floyd showa, u potpunosti izvodeći istoimeni album u spektaklu koji je osvajao arene i stadione diljem svijeta. Iako je tada govorio kako misli da mu je to posljednja turneja, 2017. je godina podijelila drugačije karte i Roger Waters je sada ponovno u akciji u sklopu Us + Them turneje. Njome još jednom promovira pacifističinu filozofiju, toleranciju i zajedništvo. Novim albumom Is This the Life We Really Want? kritizira apatiju javnosti i poziva na buđenje po pitanju borbe za bolji svijet i bolji život sviju nas.

Foto: Kate Izor

Nedavno je također objavljeno kako će Rogers dati potporu novom dokumentarcu autora Sarah Friedland i Ramija Younisa. Lyd in Exile (Lyd u progonstvu) tematizira tragičnu povijest jednog od gradova najznačajnijih u borbi za opstanak Palestine, a Roger Waters postao je izvršni producent filma.

US + THEM 6.5.2018. U ARENI ZAGREB

Svjetska turneja simboličnog naziva Us + Them 6. svibnja 2018. u Arenu Zagreb donosi jedinstveno koncertno iskustvo i snažnu poruku o zajedništvu i jednakosti svih ljudi. Slavi misao o tome da nacionalizam ne bi trebao biti uspostavljen na temelju “nas i njih” već na temelju kolektivističkog mentalnog sklopa “mi.”

Na koncertu u Zagrebu, Waters će pjevati pregršt dobro poznatih, uvijek aktualnih hitova iz njegovih slavnih dana s Pink Floydom, ali i velike uspješnice njegove solo karijere. Rečeno je kako je ova turneja, produkcije u vrijednosti od čak 4 milijuna dolara, posljednja na kojoj će izvoditi repertoar Floydovaca. Stoga je jasno kako nam stiže spektakl za pamćenje koji ne želite propustiti.

Ako još niste (što čekate??) nabavili svoje ulaznice, učinite to putem linka: https://goo.gl/FwAvBK

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije