Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2019. u 17:30

New Jersey, Garden State, godinama je posprdno nazivan “smetlištem New Yorka”, mjesto kamo se odvozilo i recikliralo smeće iz Velike Jabuke, provincija nadomak velikog grada u koji šezdesetih godina prošlog stoljeća mnogi stanovnici preko puta rijeke Hudson nisu nikada stigli. Imali su dovoljno svojih problema.

Prema svjedočanstvima nekih od njih, otići u New York bilo je kao otići na drugi, ljepši planet. No ipak, s desetljećima New Jersey dao je mnogo vlastitih ponosnih sinova, i kćeri dakako. Ako niste znali, newyorška “šminka” Kip Slobode nalazi se u New Jerseyu, košarkaši Netsa 35 godina igrali su utakmice u svojoj dvorani smještenoj u New Jerseyu, čak je i Frank Sinatra, čovjek koji je pjevao pjesmu “New York, New York” o “gradu koji nikada ne spava” iz New Jerseya.

Sinatra i Springsteen

Ima ih još, od Sinatre do Brucea Springsteena, Patti Smith koja je tamo odrastala, do Jacka Nicholsona, Bon Jovija, Gaslight Anthem, Gary US Bondsa, Southside Johnnyja i mnogih drugih. New Jersey je godinama bio radnička “vukojebina”, provincija za koju se i zagrebačka Dubrava činila poput idiličnog prigradskog naselja.

No, New Jersey je imao, i još ima, Asbury Park, obalni dio, promenadu u kojoj je razgranata scena klubova, dvorana i zabavnih parkova bila epicentar druženja stanovništva, te mnogih kulturoloških i političkih preokreta. Jedan od glavnih tamošnjih klubova bio je Upstage, gdje su krajem šezdesetih mnogi kasnije slavni glazbenici započeli svoje karijere, a neke od tih lokacija zadnjih su godina revitalizirane naporima lokalne zajednice i slavnih protagonista. Cjelovitu priču Asbury Parka i tamošnjih dramatičnih događaja donosi dokumentarni film “Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’Roll”, koji je posljednja instalacija u sakupljanju povijesti lokacije na kojoj su se prelamali mnogi važni trenuci političke i društvene stvarnosti SAD-a.

Sam film simultanu europsku premijeru kod nas imat će 22. svibnja na jedinoj projekciji u kinima Kaptol Boutique Cinema i Cinestar u Branimirovoj ulici, a dosad je prikazan samo jednom, ekskluzivno u okviru poznatog “Asbury Park Music and Film Festivala” koji se održao koncem travnja, dakle pred dva tjedna.

“Asbury Park: Riot, Redemption, Rock’n’Roll” prikazuje priču o gradu Asbury Park koji je postao svjetski poznat zbog svojih poznatih “manekena”, gdje je upravo glazba nakon niza godina podijeljenosti i problema uspjela ujediniti zajednicu.

Priča je bila među brutalnijima u Americi. Nekadašnje obalno odmaralište Asbury Park tijekom ljeta 1970. zahvatili su rasni i socijalni nemiri i doveli do kolapsa i propadanja. Neredi su uništili grad doslovce podijeljen nizom željezničkih pruga i podijelili ga na istočni i zapadni dio, pri čemu Afroamerikanci, te pripadnici talijanske i židovske zajednice više nisu imali pristup u istočni dio grada. Propao je i znameniti obalni dio grada, zajedno s tamošnjom jakom jazz i blues scenom i danas legendarnim, a tada mnogima nepoznatim “Jersey zvukom” iz klubova poput Stone Pony, Upstage ili Student Prince. Upravo u te klubove prvo se počeo vraćati život, jer u Asbury nitko više nije niti dolazio osim zbog – glazbe.

Dodatak filmu su nikad prije viđene snimke slavnih muzičara na okupu, a među njima ćete pronaći mnoge svoje favorite koji se u filmu pojavljuju i govore o povijesti i odrastanju u Asbury Parku, gdje su se opet sakupili Steven Van Zandt, Southside Johnny i Bruce Springsteen u klubu Upstage, mjestu na kojem su svi započeli karijere kao nepoznati amateri.

Zatvoren četiri i pol desetljeća, Upstage je ostao očuvana vremenska kapsula, klub koji je u Asburyju ujedinio dijelove i ljude s obje strane pruge i bio pozornica za mlade talente, nadolazeće lokalne, a kasnije svjetske zvijezde.

Jersey soul

Za razliku od pomodnog, “posh” Haight-Ashburyja u San Franciscu koji je šezdesetih postao epicentar hipijevske supkulture Amerike, Asbury Park u New Jerseyu bio je sasvim drukčija priča, provincija puna “Jersey soula”, lokalnog zvuka na kojem su izrasli mnogi bendovi i izvođači, ali opet sirotinjsko igralište spram glamuroznosti američke Zapadne obale. Upravo taj Asbury Park i njegova povijest teme su filma koji u utorak gledateljima donosi detaljnu dokumentarističku kronologiju mjesta poznatog po rasnim neredima, masovnom zatvaranju tvornica i otpuštanjima radnika, svemu onome o čemu ste mogli slušati u pjesmama poput “My Hometown” Brucea Springsteena, ili o čemu detaljno govori na svom aktualnom koncertu “Springsteen On Broadway” na Netflixu. Ne zaboravimo i da mu se prvi album iz 1973. zove “Greetings From Asbury Park, New Jersey”, što tada uopće nije bilo moderno reći kao danas.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:19 23.05.2019.

Članak je sa šanka kopipejstan s wikipedije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije