Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Redatelj filmova Skyfall, Spectre i Vrtlog života donosi spektakularan film - 1917

1917
Foto: Promo
1/5
07.01.2020.
u 09:05

Za razliku od većine filmova koji u potpunosti koriste digitalne statiste, u filmu 1917. statirali su pravi muškarci.

SAM MENDES, redatelj nagrađen nagradom Oscar®, donosi svoj jedinstveni pogled na Prvi svjetski rat, inspiriran iskustvima svoga djeda i drugih koji su služili u njemu. Mendes je proveo puno vremena proučavajući iskaze vojnika koji se čuvaju u muzeju Imperial War Museum u Londonu. Nadahnut fragmentima priča svog djeda, iskazima koje je proučavao u muzeju Imperial War Museum kao i idejom o smrtonosnom pothvatu do linije Hindenburg, Mendes je strukturirao priču koja je postala film 1917.

Poput većine ratnih priča kojima sam se divio kao što su All Quiet on the Western Front i Apocalypse Now, želio sam napraviti fikciju koja se temelji na činjenicama,“ kaže Mendes.

Za razliku od većine filmova koji u potpunosti koriste digitalne statiste, u filmu 1917. statirali su pravi muškarci. Mendes je osobno odabrao 500 sporednih glumaca koji su prošli obuku s vojnim savjetnicima na filmu koji su ih podučavali o borbenim taktikama i rukovanju oružjem.

Veliki broj muškaraca koji su služili u Prvom svjetskom ratu bili su vrlo mladi, a bilo je i dječaka mlađih od 16 godina koji su lagali o svojim godinama kako bi mogli ići u rat.

Film 1917. nije snimljen u jednom kadru, već nizom produženih kadrova koji se mogu neprimjetno povezati kako bi izgledalo i činilo nam se kao da se radi o jednom neprekidnom kadru. Zahvaljujući ovom načinu snimanja, publika dobiva autentičan, opipljiv osjećaj što ti momci proživljavaju.

Mendes kaže: „Važno je da se publika poveže s naša dva glavna lika i da su svakim korakom uz njih.“

Budući je film trebao izgledati kao da je snimljen u jednom kadru, prvenstveno je sniman na otvorenom. Nijedna lokacija se ne ponavlja u filmu 1917., pa se kamera neprestano kreće kroz krajolike.

Foto: Arena Hospitality Group

Film 1917. pripovijeda o dvojici mladih britanskih vojnika u jeku rata, skupniku Schofieldu (GEORGE MacKAY) i skupniku Blakeu (DEAN-CHARLES CHAPMAN) koji su dobili naizgled nemoguć zadatak. Utrkujući se s vremenom moraju prijeći neprijateljski teritorij kako bi predali poruku koja bi mogla spasiti 1.600 njihovih kolega vojnika među kojima je i Blakeov rođeni brat. U ovom impresivnom kinematografskom iskustvu, Mendes je gurnuo publiku u neposrednu pogibelj i ogromne razmjere Prvog svjetskog rata, kako bi svjedočili sukobu na zanimljiv način.

Uz njih dvojicu u filmu glume dobitnik nagrade Oscar® COLIN FIRTH kao general Erinmore, i nominiran za nagradu Oscar® BENEDICT CUMBERBATCH kao pukovnik Mackenzie. U ostalim ulogam su MARK STRONG kao suosjećajni i mudri kapetan Smith, ANDREW SCOTT (Amazonov Fleabag) kao poručnik Leslie, RICHARD MADDEN kao poručnik Blake, DANIEL MAYS kao narednik Sanders, ADRIAN SCARBOROUGH kao bojnik Hepburn, JAMIE PARKER kao poručnik Richards, NABHAAN RIZWAN kao mudri Sepoy Jondalar, te CLAIRE DUBURCQ kao Lauri, prestravljena Francuskinja koja pokušava preživjeti u ratom razorenom francuskom gradu.

Foto: Arena Hospitality Group

Naš film je fikcija, ali određeni prizori i njegovi aspekti izvedeni su iz priča koje mi je ispričao djed i onih koje su mu ispričali njegovi kolege vojnici. Ideja o jednom čovjeku koji nosi poruku s jednog mjesta na drugo postala je polazna točka za film 1917. "

Film 1917, u distribuciji Blitz filma u CineStaru i ostalim kinima pogledajte od 9. siječnja, i to u 4DX formatu, a ulaznice možete kupiti online ili na blagajnama kina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije